Eenmanszaak of bv: zo kies je je rechtsvorm
- KVK Redactie
- How to
- Bijgewerkt 7 oktober 2024
- 4 min
- Starten
Een eenmanszaak of een bv (besloten vennootschap): veel startende ondernemers kiezen voor een van deze rechtsvormen. De rechtsvorm van je bedrijf bepaalt welke regels voor jou gelden. We zetten de verschillen, voordelen en nadelen van een eenmanszaak en bv voor je op een rij. Zo kun je bepalen welke rechtsvorm het beste bij jou past.
KVK Start een eigen bedrijf
Tijdens dit online event op 3 december krijg je stap voor stap alle informatie om je bedrijf succesvol te starten.
- Verschillen eenmanszaak en bv
- Organisatie bv
- Winst en belastingen
- Risico's en schulden
- Hoe maak je de keuze?
Verschillen eenmanszaak en bv
Kies je voor een eenmanszaak, dan kun je snel van start met je bedrijf. Je schrijft je in bij KVK en kunt aan de slag. Voor een bv heb je een document (notariële akte) nodig van de notaris. Hierin staat welke regels en manier van werken gelden voor de bv. Een bv kun je met meerdere mensen starten, een eenmanszaak begin je alleen.
Er zijn nog meer verschillen tussen een eenmanszaak en bv. Bijvoorbeeld welke belastingen je betaalt en hoe de aansprakelijkheid is geregeld. Heb je een eenmanszaak, dan ben je ook privé aansprakelijk. Je bent dan verantwoordelijk voor schulden van je bedrijf. Of voor schade die iemand heeft door een product of dienst die je verkoopt.
Overzicht verschillen
We hebben een aantal belangrijke verschillen tussen een eenmanszaak en bv voor je op een rij gezet:
 | Eenmanszaak | Besloten vennootschap (bv) |
Aantal eigenaren | Een | Een of meerdere eigenaren |
Kosten bij de start | Inschrijfvergoeding KVK |
Inschrijfvergoeding KVK |
Risico's | Je bent privé aansprakelijk | Meestal is alleen de bv aansprakelijk |
Belastingen | Inkomstenbelasting Omzetbelasting (btw) | Vennootschapsbelasting Inkomstenbelasting Dividendbelasting Loonheffingen Omzetbelasting (btw) |
Personeel aannemen | Mogelijk | Mogelijk |
Wat is dividend?
De winst die je bv maakt kun je delen met de aandeelhouders. Zo'n uitbetaling van de winst heet dividend. Dividend komt van het Latijnse woord 'dividere', dat verdelen betekent.
Organisatie bv
Een bv is ingewikkelder georganiseerd dan een eenmanszaak. De bv is een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid. Dat betekent dat een bv volgens de wet rechten en plichten heeft, net zoals mensen die hebben. Zo mag een bv contracten afsluiten en moet die zich daaraan houden.
Een bv heeft een bestuur dat het bedrijf leidt. Je mag zelf bepalen uit hoeveel mensen je bestuur bestaat. Start je een bv in je eentje, dan ben je de enige bestuurder. Degene die een bv leidt en meer dan vijf procent van de aandelen heeft is de directeur-grootaandelhouder (dga).
Aandelen en aandeelhouders
Het geld van een bv is verdeeld in aandelen. Als iemand deze aandelen koopt wordt die aandeelhouder. Aandelen verkopen is een manier om aan geld te komen, maar aandeelhouders hebben ook invloed in je bedrijf. Ze hebben bijvoorbeeld recht op winst (dividend) en ze hebben stemrecht. Als je dit niet wilt, kun je beter kiezen voor een eenmanszaak.
Winst en belastingen
Het geld dat je verdient met de verkoop van producten of diensten is je omzet. Als je daar de kosten van aftrekt, blijft de winst over. Maak je veel winst, dan kan een bv voordelen hebben. Je betaalt bij een bv vanaf een bepaald minder belasting dan bij een eenmanszaak. Omdat je in het begin meestal nog niet veel winst maakt, kiezen ondernemers bij de start van hun bedrijf vaak voor een eenmanszaak.
Belastingen eenmanszaak
Bij een eenmanszaak betaal je ieder jaar inkomstenbelasting over je winst. Met een eenmanszaak heb je misschien recht op belastingvoordelen voor ondernemers, zoals zelfstandigenaftrek en startersaftrek.
Belastingen bv
Bij een bv betaal je inkomstenbelasting en . Als je je winst deelt met je aandeelhouders, krijg je ook te maken met .
Als eigenaar van een bv ben je directeur-grootaandeelhouder (dga). Je bent in dienst van de bv en de bv betaalt salaris aan jou. Een bv moet de dga in 2024 minimaal 56.000 euro betalen (gebruikelijkloonregeling). Is er nog niet genoeg geld om dit minimumloon te betalen? Dan kun je een aanvraag doen bij de Belastingdienst voor een lager loon.
Over je salaris en divident betaal je inkomstenbelasting. De bv betaalt loonheffingen over jouw salaris.
Risico's en schulden
Een groot verschil tussen de bv en de eenmanszaak is hoeveel risico je zelf loopt.
Eenmanszaak: privé aansprakelijk
Bij een eenmanszaak ben je persoonlijk aansprakelijk. Maakt je bedrijf schulden? Of heeft een klant schade door een van je producten of diensten? Dan moet je die zelf betalen. En als je in gemeenschap van goederen getrouwd of geregistreerd partner bent, kunnen schuldeisers ook recht hebben op het bezit van je partner.
Deze risico's kun je verkleinen met bijvoorbeeld algemene voorwaarden of verzekeringen.
Bv: zakelijk en privé gescheiden
Bij een bv zijn de geldzaken van het bedrijf gescheiden van je privégeld. Bij schulden of schade is eerst de bv aansprakelijk. Kan de bv niet betalen? Dan gaat die . Jouw eigen geld is veilig voor schuldeisers.
Let op: er zijn uitzonderingen. In sommige situaties ben je wel persoonlijk . Bijvoorbeeld als je het bedrijf expres slecht leidt. Of als je een lening afsluit voor de bv.
Rechtsvorm aanpassen
Of je nu kiest voor een eenmanszaak of bv, je kunt je rechtsvorm later altijd aanpassen. Als je toch meer of minder winst maakt dan verwacht bijvoorbeeld. Of omdat je wilt gaan samenwerken met een zakenpartner.
Hoe maak je de keuze?
Je weet nu de belangrijkste verschillen tussen een eenmanszaak en bv. Maar hoe bepaal je nou welke rechtsvorm het beste bij jouw situatie past?
Deze vragen kunnen je helpen bij je keuze:
- Hoeveel risico loop je met de producten of diensten die je verkoopt?
Bij veel risico is een bv misschien verstandiger dan een eenmanszaak. Bijvoorbeeld als je meewerkt aan grote projecten waarbij veel geld op het spel staat. Bovendien kun je meerdere bv's (holding) oprichten. Zo kun je risico's spreiden. - Heb je investeerders nodig?
Als je geld nodig hebt van investeerders, kan een bv handig zijn. Je kunt investeerders dan aandelen in je bedrijf aanbieden. - Hoeveel winst verwacht je?
Bij een bv moet je jezelf minimaal 56.000 euro per jaar aan salaris uitbetalen. Als je niet zoveel winst maakt, blijft er weinig geld over in de bv en heb je weinig belastingvoordeel. Met deze kun je uitrekenen wat in jouw situatie het goedkoopst is. - Wil je geld kunnen sparen binnen de bv?
Binnen een bv kun je winst opsparen. Ook kun je binnen de bv sparen voor je pensioen. Over het geld dat je hiervoor opzij zet betaal je (nog) geen inkomstenbelasting. - Hoe ingewikkeld wil je het maken?
Een bv zit ingewikkelder in elkaar dan een eenmanszaak. Ook zijn er meer eisen aan bijvoorbeeld je administratie. Zo moet je elk jaar een jaarrekening (laten) maken en die naar KVK sturen.
Twijfel je welke rechtsvorm in jouw geval handig is? Het KVK Adviesteam denkt graag met je mee. Neem contact op met een van de ondernemersadviseurs:Â 088 585 22 22.