Alles over de eenmanszaak

De eenmanszaak is de meest voorkomende rechtsvorm. Niet zo gek, want een eenmanszaak starten gaat makkelijk en snel. Je schrijft je in bij KVK en kunt aan de slag. Kies je voor de rechtsvorm eenmanszaak, dan ben je de enige eigenaar van het bedrijf. Vaak heb je recht op belastingvoordelen voor ondernemers. Als eigenaar van een eenmanszaak loop je ook privé risico als je schulden maakt met je bedrijf. Lees hier wat je moet weten over de rechtsvorm eenmanszaak.

KVK Start een eigen bedrijf

Tijdens dit online event op 4 februari krijg je stap voor stap alle informatie om je bedrijf succesvol te starten.

Meld je gratis aan

Wat is een eenmanszaak?

Bij een eenmanszaak ben je de enige eigenaar. Dat betekent ook dat je verantwoordelijk bent voor alles wat er in je bedrijf gebeurt. Je bent privé aansprakelijk. Dat kan een nadeel zijn, want als je zakelijke schulden maakt, moet je die aflossen. In het ergste geval met je eigen spaargeld of zelfs met privébezit, zoals je huis of auto. Veel startende ondernemers kiezen voor de rechtsvorm eenmanszaak. Op 1 januari 2024 stonden er bijna 1,6 miljoen eenmanszaken ingeschreven bij KVK.

Je kunt maximaal een eenmanszaak hebben. Heb je verschillende activiteiten, bedrijfsnamen of vestigingen? Dat kan allemaal binnen die ene eenmanszaak.

Eenmanszaak starten

Een eenmanszaak starten is makkelijk en goedkoop. Het enige wat je nodig hebt is een inschrijving in het KVK Handelsregister. Hiervoor betaal je een inschrijfvergoeding. Je hebt geen hulp nodig van een advocaat of notaris.

Eenmanszaak of bv?

Twijfel je tussen de rechtsvormen eenmanszaak en besloten vennootschap (bv)? We zetten de verschillen voor je op een rij.

Risico's en schulden

Als ondernemer loop je altijd risico. Een belangrijk verschil tussen de verschillende rechtsvormen is hoeveel risico je privé loopt. Bij een eenmanszaak ben je privé aansprakelijk voor alles wat je in je bedrijf doet. Voor de wet is er geen verschil tussen je bedrijf en privézaken. Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan is ook je partner aansprakelijk voor de schulden. In het artikel Beperk de aansprakelijkheid van je partner voor jouw bedrijf lees je hoe je dit risico kunt verkleinen.

Werknemersverzekeringen

Als je werknemer bent bij een bedrijf ben je automatisch verzekerd voor bijvoorbeeld ziekte (Ziektewet) en werkloosheid (WW). Voor deze werknemersverzekeringen houdt je werkgever de premies in op je salaris. Begin je een bedrijf? Dan moet je zelf iets regelen voor het geval je ziek, werkloos of arbeidsongeschikt wordt. Sluit bijvoorbeeld verzekeringen af of spaar geld voor noodgevallen.

Eenmanszaak met schulden

Heb je niet genoeg geld om zakelijke schulden af te betalen? Dan hebben schuldeisers recht op alles van waarde, zoals je huis, auto en spaargeld. Snel hulp zoeken is belangrijk als je schulden hebt. In het stroomschema schulden zie je waar je terechtkunt voor hulp.

Als je in de schuldsanering zit (Wsnp) mag je meestal geen bedrijf beginnen. Tenzij de rechter-commissaris hiervoor toestemming geeft. Overleg met je bewindvoerder welke mogelijkheden er zijn.

Administratie en belastingen

Je bent verplicht om een administratie bij te houden voor je eenmanszaak. Hierin bewaar je alle belangrijke gegevens en documenten van je bedrijf. Denk aan alle informatie over je geldzaken (boekhouding), je werkuren, contracten en offertes. De Belastingdienst kan je administratie controleren. Sommige rechtsvormen moeten hun jaarrekening naar KVK sturen. Dat geldt niet voor de eenmanszaak.

Ook voor jezelf is het handig om je administratie goed bij te houden. Je weet zo altijd hoe het gaat met de geldzaken van je bedrijf. En je hebt alle belangrijke gegevens op een rij staan voor je belastingaangifte.

Belastingen eenmanszaak

Over de winst van je eenmanszaak betaal je inkomstenbelasting. Meestal krijg je ook te maken met omzetbelasting (btw).

Belastingvoordeel eenmanszaak

Ben je volgens de Belastingdienst ondernemer voor de inkomstenbelasting? En werk je genoeg uren aan je bedrijf? Dan heb je recht op belastingvoordeel. Denk aan zelfstandigenaftrek en mkb-winstvrijstelling. Als startende ondernemer kun je de eerste vijf jaar ook drie keer startersaftrek krijgen. Dit voordeel is maximaal een paar duizend euro per jaar.

Is een eenmanszaak geschikt voor jou?

Als je deze vragen met 'ja' kunt beantwoorden, dan zou een eenmanszaak geschikt kunnen zijn:

  • Wil je je bedrijf alleen beginnen?
  • Wil je snel en makkelijk van start gaan?
  • Heb je zelf genoeg geld om je bedrijf te starten?
  • Verwacht je minder dan € 150.000 winst per jaar?

Rechtsvorm kiezen

Met de keuzehulp rechtsvormen ontdek je welke rechtsvorm het beste bij jou past.

Ook goed om te weten

Iemand machtigen

Bij een eenmanszaak ben jij de enige die officiële dingen mag regelen voor je bedrijf. Een lening afsluiten bijvoorbeeld. Of je inschrijving bij KVK aanpassen. Soms is het handig als iemand anders dit ook kan als jij afwezig bent. Denk aan je partner of iemand van je personeel. Dit kun je regelen met een volmacht. In zo’n volmacht kun je aangeven wat iemand wel of niet mag doen voor jouw eenmanszaak. Als je aan KVK doorgeeft wie een volmacht heeft, kunnen zakenpartners checken wie namens jouw bedrijf beslissingen mag nemen.

Personeel aannemen

Eenmanszaak betekent dat er maar een eigenaar is, maar er kunnen meerdere mensen in een eenmanszaak werken. Lees wat je moet doen als je personeel wilt aannemen.

Rechtsvorm veranderen

Het is altijd mogelijk om je rechtsvorm te veranderen. Zo kun je je eenmanszaak omzetten in een bv. Of laten opgaan in bijvoorbeeld een vof of maatschap.

Eenmanszaak stoppen

Wil je stoppen met je eenmanszaak? In het Stappenplan stoppen eenmanszaak lees je hoe je dat aanpakt.