Zo werken btw-regels bij handel met het VK

Wanneer je zakendoet met het Verenigd Koninkrijk (VK) gebruik je de btw-regels voor een land buiten de EU. Dit doe je voor de inkoop en verkoop van producten en diensten. Noord-Ierland is hierop een uitzondering. Hier gebruik je de btw-regels van de EU.

Maak van je exportplannen een succes

Krijg waardevolle tips in onze e-mailserie over exporteren

Meld je aan

Bij handel in landen buiten de EU zijn de btw-regels anders dan binnen de EU. Landen buiten de EU noem je ‘derde landen’. In dit artikel lees je hoe je de btw-regels voor het VK in de praktijk gebruikt. 

Producten kopen in het VK

Bij import van producten uit het VK doe je een invoeraangifte bij de Nederlandse Douane. Van je leverancier in het VK ontvang je een factuur zonder btw. De douane berekent btw bij invoer over de douanewaarde inclusief de invoerrechten. Voor producten met een VK-preferentiële oorsprong betaal je geen invoerrechten.

Vergunning artikel 23

Vraag een vergunning artikel 23 aan bij de Nederlandse Belastingdienst wanneer je vaker goederen uit niet-EU-landen importeert. Met deze vergunning geef je de btw aan in je btw-aangifte. Dit scheelt tijd, papierwerk en voorfinanciering van btw.

Noord-Ierland

Noord-Ierland heeft een aparte status binnen het VK en volgt de btw-regels van de EU. Zendingen vanuit Noord-Ierland zijn voor de btw een intracommunautaire verwerving. Voorwaarde is dat je Noord-Ierse leverancier een ondernemer is. Je zet dan zelf de Nederlandse btw over deze levering in je btw-aangifte.
Als je vanuit Nederland producten aan Noord-Ierland levert, blijft dit voor de btw een levering binnen de EU. Dit noem je een intracommunautaire levering. Je Noord-Ierse klant berekent dan zelf de Britse Value Added Tax (VAT).

Producten verkopen aan het VK

Op je factuur zet je 0% btw. Je moet wel laten zien dat de spullen de EU uit zijn. Dit bewijs je bijvoorbeeld met een vrachtbrief of aangifte ten uitvoer. Bij twijfel gebruik je dit hulpmiddel van de Belastingdienst. Bij export betaal je geen Nederlandse btw. Wel vul je de omzet van je export in op je btw-aangifte. Dit doe je in onderdeel 3a, leveringen naar landen buiten de EU (uitvoer).

In deze infographic staat welke btw-tarieven er zijn bij de import en export van goederen tussen de EU en het VK gaat. Ook zie je in deze infographic welke vergunningen er zijn voor het verleggen van btw.

Britse btw (VAT)

De Britse overheid eist btw. Wie deze Britse VAT betaalt hangt af van je klant en de gebruikte Incoterm®. Alleen bij Incoterm® Delivered Duty Paid (DDP) draag je als verkoper de Britse btw af. Laat dit door een Britse fiscaal vertegenwoordiger doen of registreer jezelf in het VK voor de btw. VAT geef je digitaal aan bij de Britse overheid. Hiervoor heb je software nodig.

E-commerce

E-commerce betekent online leveringen aan particulieren. E-commerce in het VK valt onder export naar een land buiten de EU. In Nederland pas je hierop het 0%-tarief toe. Dit betekent dat je geen Nederlandse btw betaalt. Is de waarde van je zending lager dan 135 GBP, dan ben jij verantwoordelijk voor de betaling van Britse VAT.

Import-btw verleggen

Net als in Nederland kun je ook in het VK de import-btw naar je aangifte verleggen. Hiervoor zijn voorwaarden: vaak goederen in het VK invoeren en btw-plichtig zijn in het VK. De btw die je moet betalen zet je in je btw-aangifte en trekt deze weer af. Zo betaal je geen Britse btw vooraf. 

Je vraagt toestemming voor deze verlegging bij HM Revenue & Customs. Dit systeem heet ‘postponed VAT accounting’. Het lijkt op de Nederlandse verleggingsregeling, de vergunning artikel 23.

Tips

  1. Vraag op tijd een EORI-nummer aan. Dit identificatienummer van de douane heb je nodig bij internationaal zakendoen.
  2. Wanneer je zelf invoeraangifte in het VK doet of aan Britse consumenten levert, vraag dan een VAT-nummer aan. Je hebt ook een Brits EORI-nummer nodig voor de Britse invoeraangifte.
  3. Controleer de Trade Tariff database van het VK voor de hoogte van de btw per product.

Diensten ontvangen uit het VK

Als je een dienst uit het VK ontvangt, zet je de btw in je btw-aangifte. De dienstverlener in het VK verlegt de btw naar jou. Je ontvangt een factuur zonder VAT-bedrag. Hierop staat de verlegging van de btw en noem je 'reverse charged'. Als de dienstverlener de btw niet mag verleggen, betaal je Britse btw. Mogelijk kun je deze terugvragen in het VK. In het hulpmiddel Diensten in en uit het buitenland staat wie de btw afdraagt en waar. Deze tool houdt rekening met uitzonderingen.

In deze infographic staat hoe btw werkt het ontvangen en leveren van diensten tussen de EU en het VK. De uitleg hiervan staat in de tekst boven deze infographic.

Diensten leveren aan het VK

Voor het leveren van diensten aan Britse bedrijven (B2B) gelden standaard de Britse btw-regels. Het VK is de ‘plaats van dienst’ of ‘Place of supply of services’. Lever je diensten aan Britse particulieren (B2C), dan bereken je standaard Nederlandse btw.
Voor B2B- en B2C-leveringen zijn soms uitzonderingen. Dit hangt af van de soort dienst. Gebruik het hulpmiddel ‘Ik lever diensten’ van de Belastingdienst en controleer wat je met de btw moet doen.

Britse VAT verleggen

Als je B2B-diensten levert in het VK kun je de Britse VAT verleggen naar je Britse afnemer. Op je factuur zet je geen Nederlandse btw. Je gebruikt de tekst ‘reverse charge mechanism’. Controleer het Britse VAT-nummer van je klant. En bewaar dit in je eigen administratie. Je Britse afnemer draagt zelf de VAT af. 

Kun je de btw niet verleggen? Schakel dan een Britse agent in, een 'fiscal representative'. Die draagt namens jou de VAT in het VK af. Zo voorkom je een eigen btw-registratie in het VK te registreren. Bespreek met je boekhouder of accountant of dit verstandig is en hoe je dit doet.

Noord-Ierland

Voor diensten leveren in Noord-Ierland is er geen uitzondering voor de btw, zoals bij goederen leveren. Je volgt de btw-regels zoals je leest bij ‘Diensten leveren aan het VK’.

Wil je een adviseur spreken? Neem dan contact op met het KVK Adviesteam: 088 585 22 22.

Betaalde btw terugvragen

Betaalde btw over zakelijke goederen en diensten in het VK kun je terugvragen. Bijvoorbeeld zakelijke kosten voor verblijf en maaltijden, beurzen en reiskosten. Ook de helft van de btw die je in het VK betaalt voor het huren of leasen van een auto kun je terugvragen.

Je vraagt btw terug als je bedrijf een registratie buiten het VK heeft, je daar niet woont en geen btw-registratieplicht hebt. Je krijgt geen btw terug voor:

  • De aankoop van een auto.
  • Goederen en diensten die je hebt gekocht en zelf opnieuw verkoopt.
  • Goederen en diensten die je gebruikt voor zakelijk plezier.
  • Goederen en diensten die je privé gebruikt.

De betaalde Britse btw vraag je terug bij de belastingdienst in het VK met formulier VAT65A. De Britse overheid geeft meer informatie over de terugbetalen van btw.