Zakendoen met India, dit moet je weten
- Marco van Hagen
- De basis
- Bijgewerkt 29 augustus 2024
- 8 min
- Runnen en groeien
- Internationaal
India heeft de EU als grootste handelspartner. Het is één van de weinige landen van waaruit Nederland meer invoert dan naar uitvoert. Naast ruwe aardolie steeg de Nederlandse import van metalen als zink en aluminium en kleding uit India de afgelopen jaren. Voor Nederlandse exporteurs liggen er kansen in India. Vooral in de agrarische sector, watermanagement en Life Science & Health.
Maak van je exportplannen een succes
Krijg waardevolle tips in onze e-mailserie over exporteren
In dit artikel lees je meer over de zakelijke kansen die India je biedt. En welke regels je tegenkomt bij import en export van goederen en diensten. Over deze onderwerpen vind je informatie:
- Wederzijdse handel
- Kansrijke sectoren
- Contacten leggen
- Zakelijke cultuur
- Betalingsverkeer
- Contract schriftelijk vastleggen
- Goederen exporteren
- Goederen importeren
- Dienstverlening
Wederzijdse handel
De Nederlandse export naar India daalde in 2023 met 5,1% naar een bedrag van 3,4 miljard euro vergeleken met 2022. Dit blijkt uit cijfers van de . Belangrijkste exportproducten zijn metaalertsen en metaalafval, elektrische apparaten, medicijnen en kunststof in primaire vorm.
Ook de import van producten uit India daalde in 2023 met 1,6% naar een bedrag van 9,8 miljard euro vergeleken met 2022. Belangrijkste importproducten zijn ruwe aardolie en aardolieproducten, telefoontoestellen, aluminium en geneesmiddelen. RVO noemt meer ontwikkelingen in de tussen Nederland en India.
Kansrijke sectoren
India ligt in Zuid-Azië tussen Pakistan en Bangladesh. Onder China en Nepal. Met 1,4 miljard inwoners heeft het land een enorme consumentenmarkt. India heeft veel aandacht voor de binnenlandse . En het beschermen daarvan. Internationaal staat India bekend om de sterk ontwikkelde IT-dienstensector en geneesmiddelenindustrie. Dit komt door de jonge bevolking, die hoog opgeleid is.
Voor Nederlandse bedrijven met kennis van landbouw, tuinbouw en visserij biedt India mogelijkheden. Kansen zijn er ook als je veel weet over water, energie en Life Science & Health (LSH). RVO heeft over deze en andere sectoren.
Contacten leggen
Controleer vooraf of het Indiase bedrijf waarmee je zaken wilt doen ingeschreven staat. Dit doe je in het Handelsregister. Zo weet je of het bedrijf volgens de wet staat ingeschreven en echt bestaat. In India houdt het Registrar of van het Ministry of Corporate Affairs het handelsregister bij. Kom je hier niet uit? Vraag dan het lokale om hulp. Zorg dat je zelf ook een betrouwbare partij bent voor je buitenlandse zakenpartner. Check daarom regelmatig in het Handelsregister of de gegevens over je bedrijf nog kloppen.
Beursbezoek of beursdeelname
Op de website van zie je wanneer en welke beurzen in India zijn. Of kijk een algemene beurswebsite zoals of .
Ondersteuning
Verschillende organisaties helpen je bij het vinden van partners. Soms betaal je voor deze hulp.
- Enterprise Europe Network (EEN) geeft je toegang tot een netwerk van 600 organisaties in 56 landen, waaronder India. Zo leg je snel en makkelijk nieuwe . Met handelsagenten, distributeurs, producenten of partners voor technologische ontwikkeling bijvoorbeeld.
- RVO helpt je met 'Zakenpartnersupport op ' bij het vinden van Indiase zakenpartners. Ook is een persoonlijke introductie mogelijk. Zo bouw je snel een netwerk op in India.
- Via Netwerk Internationaal Ondernemen kom je in contact met overheidspartijen en commerciële partijen. Deze organisaties helpen je met het vinden van zakenpartners.
Subsidieregeling
Kijk ook eens naar de regeling Support International van RVO. Deze regeling vergoedt een deel van de kosten die je maakt als je naar een nieuw land wilt exporteren. Denk aan deelname aan handelsmissies of beurzen en het inhuren van een externe coach.
Zakelijke cultuur
De onderlinge verschillen tussen de 29 deelstaten van India zijn groot. Behalve verschillen in cultuur, eetgewoontes en klimaat spreken de inwoners 447 talen. Hiervan zijn 23 officieel geaccepteerd. Veel Indiërs spreken naast Hindi ook Engels. Kijk daarom naar India zoals je Europa kijkt. En zoek je Indiase partners deelstaat voor deelstaat.
Over het algemeen is de Indiër trots, heeft een sterk nationaal gevoel en is gelovig. Indiërs passen zich snel aan en houden van aanpakken, waardoor je makkelijk met hen samenwerkt.
India herken je aan het kastenstelsel. Binnen een bedrijf neemt iemand uit een hogere kaste de beslissingen. Onderhandelen met een persoon uit een lagere kaste kan wel. De leidinggevende uit de hogere kaste geeft dan een duidelijke instructie mee. Dit vertraagd je onderhandelingen. Uiteindelijk neemt de leidinggevende van je gesprekspartner de beslissing. Zo zijn er meer .
Betalingsverkeer
Indiërs betalen met Indiase roepie (). Ook bekend als Rs. Vaak kom je het begrip lakh tegen. Dit betekent 100.000. Op een factuur staat dan bijvoorbeeld een bedrag van 5 lakh Rs. Dit zijn 500.000 roepies.
Let op: Indiërs schrijven decimalen anders. Dit zorgt soms voor verwarring over het juiste bedrag. In het bedrag van 500.000 roepies staat in India een extra komma. Je schrijft dit als 5,00,000 roepies.
Betalingen met Indiase zakenpartners gaan meestal via een Letter of Credit (L/C). Een L/C is de meest betrouwbare en tegelijk duurste manier van . Indiërs gebruiken ook regelmatig een documentair incasso. Dit lijkt op een L/C, maar als exporteur heb je minder zekerheid. Soms weigert je klant bijvoorbeeld de documenten of staat er onvoldoende geld op de rekening.
Contracten schriftelijk vastleggen
Leg afspraken met je Indiase zakenpartnerpartner vast. Het liefst schriftelijk. Laat het contract nakijken door een jurist met kennis van het Indiase recht. Doe dit voordat je tekent. Gebruik bijvoorbeeld deze . Nederland heeft geen executieverdrag met India. Aan een uitspraak van een Nederlandse rechter kan een rechter in India hierdoor geen aandacht geven. In plaats van via de rechtbank los je een probleem met je internationale zakenpartner ook op via .
Incoterms®
Maak vooraf goede afspraken met je Indiase zakenrelatie over het transport van de goederen. Neem bijvoorbeeld een Incoterm® in je contract op. Met Incoterms® spreek je af:
- Wie het transport regelt en tot waar.
- Wie vanaf welk moment het risico loopt van verlies of schade aan de producten tijdens het transport.
- Wie verantwoordelijk is voor het regelen van documenten.
Goederen exporteren
Je voorbereidingen zijn klaar en je order gaat naar India. Behalve een factuur, transportdocument en paklijst heb je soms extra exportdocumenten nodig. Gezondheidsverklaringen en een Certificaat van Oorsprong (CVO) bijvoorbeeld. In vind je welke documenten je nodig hebt voor invoer van je zending in India. Ook lees je daar wie verantwoordelijk is voor het aanvragen van deze documenten. Jij of de Indiase importeur.
Voor je exportzending naar India doe je een uitvoeraangifte bij de Nederlandse Douane. Dit hoef je niet zelf te doen. Vaak regelt een vervoerder of de uitvoeraangifte met een douane-expediteur.
Btw en invoerrechten
Op je verkoopfactuur zet je 0% Nederlandse btw. Voorwaarde is dat je in je administratie laat zien dat je spullen buiten de EU leverde. Dit doe je bijvoorbeeld met je , vervoersdocumenten en betaalbewijzen. Je klant doet in India aangifte ten invoer. En betaalt in India btw en misschien invoerrechten en overige heffingen. In één geval betaalt de exporteur Indiase btw en heffingen. Dit betaal je wanneer je met de Incoterm® Delivered Duty Paid (DDP) levert. Laat het inklaren bij de Indiase douane het liefst regelen door je klant.
Hoeveel invoerrecht op een product zit vind je ook op . Voor het zoeken gebruik je een goederencode. Dit noem je ook wel HS-code of Commodity Code genoemd. In deze video leggen we uit hoe je informatie opzoekt in Access2Markets en wat de resultaat voor je betekent.
Alle regels bij export weten? Gebruik Access2Markets
Producteisen
Je producten moeten voldoen aan de Indiase . Deze eisen hangen af van het soort product dat je exporteert. Voor verschillende producten moet je aan de Indiase voldoen en moet hiervoor een certificaat worden geregeld. Dit noem je een 'Certificate of Conformity'. Dit geldt voor producten als elektrische huishoudelijke apparaten, levensmiddelen en bouwmaterialen als cement en staal. Maar sommige medische apparaten en banden voor motorvoertuigen vallen ook onder deze certificatieplicht. Informeer vooraf ook bij je Indiase importeur of agent naar de eisen voor je product. De teksten van de wet staan namelijk meestal in Hindi.
Goederen importeren
Importeer je producten in de EU vanuit India? Dan doe je een elektronische aangifte ten bij de Nederlandse Douane. Je betaalt invoerrechten en btw over de douanewaarde. De hoogte van de invoerrechten hangt af van de goederencode van het product. Dit zoek je op in het van de Belastingdienst Douane of van de EU. Hier vind je hoeveel invoerrecht, btw en overige heffingen zoals accijns er op een product zit.
Betaal minder invoerrechten
India neemt deel aan een handelsakkoord. Dit heet het stelsel van algemene preferenties . Hierdoor betaal je voor veel producten uit India minder of geen invoerrechten. Voorwaarde is dat deze producten van preferentiële Indiase oorsprong zijn. Dit betekent dat een product voordeel krijgt op invoerrechten als het 'geheel en al verkregen' is in India. Of dat het in India voldoende bewerkt is om Indiase preferentiële oorsprong te krijgen.
Indiase preferentiële oorsprong bij invoer bewijs je met een factuurverklaring. Dit noem je ook wel een Attest van Oorsprong. De Indiase exporteur zet deze verklaring op diens verkoopfactuur. De preferentiële oorsprongsregels voor India vind je in de ROSA-tool van .
Documenten
Behalve standaard importdocumenten als een factuur, transportdocument en paklijst heb je soms extra documenten nodig. Bijvoorbeeld voor producten met een risico voor de veiligheid, gezondheid, economie en het milieu . Soms is er een invoerbeperking of importverbod. Zoek vooraf uit welke documenten je nodig hebt voor de invoer van je product uit India. Vraag dit aan je douane-expediteur of controleer dit zelf in Access2Markets.
Alle regels bij import weten? Gebruik Access2Markets
Producteisen en productaansprakelijkheid
Houd rekening met Europese en nationale producteisen als je een product uit India importeert. Het product moet veilig en bruikbaar zijn. Als importeur ben je aansprakelijk voor (letsel)schade die ontstaat door een slecht product. Brengt het product risico met zich mee? Denk dan na over een productaansprakelijkheidsverzekering.
Dienstverlening
India biedt ook zakelijke dienstverleners kansen. Vooral als je kennis hebt over land- en tuinbouw. Of over de gezondheidszorg en water- en milieumanagement.
Visum
Voor het werken in India heb je een visum nodig. De Indiase geeft informatie over het aanvragen van een visum.
Sociale zekerheid
Nederland heeft met India een verdrag over sociale . Gaat je medewerker tijdelijk in India werken? Dan regelt dit verdrag dat je werknemer blijft voor de Nederlandse sociale verzekeringen. Het bewijs hiervoor is het formulier A1/certificate of coverage. Werk je als ondernemer tijdelijk in India? Dan regel je dit via de afdeling Internationale detachering van de Sociale Verzekeringsbank.
Controleer je ziektekostenverzekering
Controleer voor vertrek naar India ook de dekking van je ziektekostenverzekering. Indiase ziekenhuizen accepteren niet alle buitenlandse ziektekostenverzkeringen.
Omzetbelasting
Bij dienstverlening aan India krijg je te maken met omzetbelasting of btw. Met het hulpmiddel Diensten in en uit het controleer je waar je dienst is belast. In India of in Nederland. Verricht je lokaal een dienst? Zoek dan uit of je voor je dienst andere lokale belastingen betaalt. Laat je hierover vooraf informeren door een fiscaal specialist.
Wil je meer weten over zakendoen met India? Neem dan contact op met het KVK Adviesteam: 088 585 22 22.