Zakendoen met de VS, dit moet je weten
- Marco van Hagen
- De basis
- Bijgewerkt 8 januari 2025
- 8 min
- Runnen en groeien
- Internationaal
Mensen hebben een duidelijk beeld hoe veel Amerikanen zaken aanpakken. Ze zien Amerika als land van onbegrensde mogelijkheden. Wil je voet aan de grond krijgen in de Verenigde Staten (VS) en zakendoen met dit land? Ga dan goed voorbereid van start met de informatie uit dit artikel.
Maak van je exportplannen een succes
Krijg waardevolle tips in onze e-mailserie over exporteren
Lees meer over de zakelijke kansen die de VS je biedt. En hoe je voldoet aan speciale regels bij import en export. Over deze onderwerpen vind je informatie:
- Actueel
- Wederzijdse handel
- Kansrijke sectoren
- Contacten leggen
- Zakelijke cultuur
- Betalingsverkeer
- Contracten schriftelijk vastleggen
- Goederen exporteren
- Goederen importeren
- Dienstverlening
Actueel
Amerika heeft gestemd. Donald Trump is de 47e president van de Verenigde Staten van Amerika geworden. De uitslag heeft mogelijk gevolgen voor de handel tussen Nederland en de VS. Naar verwachting heffen de VS in 2025 extra invoerrechten op buitenlandse producten. Voor de meeste producten komt er een extra invoerrecht van 10%. Voor voertuigen kan dit zelfs 100% zijn. Extra invoerrechten in de VS heeft ook gevolgen voor de Nederlandse economie. Het Centraal Planbureau berekende dat de Nederlandse import uit en export naar de VS zal dalen met 1%.Â
Als reactie zal de EU extra invoerrechten heffen op Amerikaanse producten. Het is nog niet bekend welke producten dit zijn en hoe hoog de extra heffing wordt. Vanaf het derde kwartaal van 2025 gaan deze extra invoerrechten mogelijk in.
Wederzijdse handel
Nederlandse bedrijven importeren meer goederen uit de VS dan we naar de VS exporteren. In 2023 was de waarde van alle producten die we uit de VS haalden 64 miljard euro (bron: ). De producten met de hoogste waarde waren minerale brandstoffen (aardgas en olie), medische apparaten en meet- en regelapparatuur en medicinale en farmaceutische producten en geneesmiddelen.Â
Nederland leverde in 2023 voor 33,8 miljard euro aan producten aan de VS. Met als top drie ruwe olie en aardolieproducten, gespecialiseerde machines zoals landbouwmachines en elektrische apparaten.
Kansrijke sectoren
De VS is na het VK de tweede belangrijkste handelspartner van Nederland als het gaat om export buiten de EU. Met 50 lidstaten heeft de VS veel mogelijke klanten en partners. Iedere regio in de VS heeft speciale soorten bedrijven. In rapporten van het Netwerk Internationaal en de zakelijke kansen van vind je meer informatie hierover.
Kansen door overheidshulp
De Amerikaanse overheid geeft 65 miljard dollar uit aan het bouwen van wegen, bruggen en spoorrails. Ook stopt de VS geld in het makkelijker maken van de toegang tot schoon drinkwater. Dit hulppakket heet de Bipartisan Infrastructure .
Verder wil de VS de Amerikaanse economie duurzamer maken en moedigt dit aan met een bedrag van 340 miljard dollar. Bijvoorbeeld voor schone energie opwekken en elektrische auto’s maken. Dit hulppakket heet Inflation Reduction .
Contacten leggen
Amerikanen doen graag zaken met een direct contactpersoon in eigen land. Dit kan met een eigen vestiging of door samenwerking met een distributeur of handelsagent. RVO helpt je met informatie over het starten van een bedrijf in de .
Met een Amerikaanse partner doe je makkelijker zaken, omdat die de markt kent. Ga eens in gesprek met in de regio’s waar je aan de slag wilt. Zo ontmoet je snel interessante bedrijven. Tip: Leg je afspraken schriftelijk .
Beursbezoek of beursdeelname
Als je een lokale vakbeurs bezoekt krijg je snel informatie over de Amerikaanse markt. Ook leg je nieuwe contacten en bouw je een netwerk op. Amerikaanse beurzen vind je op websites als AUMA Trade Fair . Deelname aan een handelsmissie vergroot ook je netwerk. Denk ook eens aan een gezamenlijke beursinzending, waarbij je samen met andere bedrijven deelneemt.
Subsidieregeling
De regeling Support International van RVO vergoedt een deel van de kosten die je maakt voor je start in een nieuw exportland. Bijvoorbeeld de kosten voor deelname aan handelsmissies en beurzen en de inhuur van een externe coach.
Ondersteuning
Verschillende organisaties helpen je bij het vinden van partners. Soms betaal je voor deze hulp.Â
- Enterprise Europe Network (EEN) geeft je toegang tot een netwerk van 600 organisaties in 56 landen. In de digitale van EEN vind je profielen van ondernemers die op zoek zijn naar agenten, distributeurs of productiepartners.
- Nederland heeft in de Washington een ambassade en meerdere . Medewerkers hiervan kennen de Amerikaanse markt en hebben een netwerk. Ze ondersteunen je in het land zelf bij vragen over zakendoen in de VS.
Wil je meer weten over zakendoen met de Verenigde Staten? Bel het KVK Adviesteam: 088 585 22 22.
Zakelijke cultuur
De culturen van West-Europa en Amerika lijken erg op elkaar. Bijna iedereen spreekt Engels en Amerikanen zijn net als Nederlanders direct en vlot. Toch zijn er verschillen. Zo telt in de Verenigde Staten het resultaat, met bescheidenheid kom je niet ver. En in verschillende staten is Spaans de belangrijkste taal. Bijvoorbeeld in Arizona.Â
Leg je zakenvoorstel uit met cijfers uit onderzoek en presenteer dit met een pitch. Spreek duidelijke taal. Een Amerikaan noemt tijdens een gesprek al snel je voornaam. Zorg dat je met de juiste persoon aan tafel zit. De meeste Amerikaanse bedrijven hebben veel lagen tussen werknemers en de directie. Een manager met bevoegdheid neemt de beslissingen, vaak zonder overleg met de rest van het team. Maak alleen zakelijke afspraken tijdens werktijd. En ben voorzichtig met grappen. Lees meer tips over de Amerikaanse .
Vertrouwen
Elke goede zakenrelatie begint met vertrouwen. In een handelsregister zie je of een bedrijf staat ingeschreven en echt bestaat. In de VS zoek je bedrijfsinformatie op per staat in de Corporate . Zorg dat je zelf ook een betrouwbare partij bent voor je buitenlandse zakenpartner. Check daarom regelmatig in het Handelsregister of de gegevens over je bedrijf nog kloppen.
Betalingsverkeer
De meeste Amerikaanse bedrijven hebben een betaaltermijn van 30 dagen als het gaat om betalingen tussen bedrijven. 42% van deze bedrijven betaalt op tijd. 50% betaalt te laat en 8% zelfs helemaal niet. Deze laatste groep noemt men 'bad debts' (bron: ).Â
Als exporteur loop je dus risico op een late betaling wanneer je met je klant betaling achteraf afspreekt. Dit noem je in de VS ‘open account payment’. Met een andere verklein je het risico op te late betaling of geen betaling. Denk dan aan vooruitbetaling ofwel ‘cash-in-advance’ of een Letter of Credit (L/C).Â
Dollar
Een Amerikaan betaalt of ontvangt geld in US-dollars. Let op de koerswaarde van de dollar vergeleken met de euro. Koersschommelingen komen vaak voor en zijn een risico voor je winstmarge.Â
Contracten schriftelijk vastleggen
Schrijf alle afspraken op papier. In de VS is er minder dwingend recht dan in Nederland. Dit betekent dat er minder standaard regels zijn die je moet volgen. Een rechter in de VS kijkt vooral naar wat je in een contract hebt afgesproken. Bij de International Chamber of Commerce vind je standaardcontracten. Laat een advocaat met kennis van Amerikaans recht het contract voor je doorlezen, voordat je tekent.
Offerte
De afspraken met je klant leg je vast in een offerte. Hierin zet je de prijs en in welke valuta je zakendoet. Maar ook onder welke voorwaarden je levert, hoe er betaald wordt en tot wanneer de offerte geldig is. Je spreekt samen af wie het transport regelt en betaalt. Dit regel je goed met Incoterms®. Zo weet je wie het risico draagt van schade aan, of het verlies van goederen tijdens het vervoer.
Goederen exporteren
Wil je exporteren naar de VS? Het Stappenplan exporteren helpt je bij je plannen. Lees ook de volgende aandachtspunten.
Wetten en regels voor producten
De VS heeft geen algemene wetten voor productaansprakelijkheid. Er zijn wel regels. Deze regels gaan uit van wetten en uitspraken van rechters van de verschillende Amerikaanse staten. Bijvoorbeeld over technische beschrijvingen, etikettering, handleidingen en vertalingen. Exporteer je naar de VS? Controleer dan of je product aan de voldoet. Hiervoor zijn normen en certificaten bepaald.
- Normen zijn speciale, vaak technische producteisen. Bijvoorbeeld voor de samenstelling van olie.
- Certificaten gaan vaak over een bredere producteis. Bijvoorbeeld of een grasmaaier veilig werkt.
In staat waar je product aan moet voldoen. Heb je certificaten nodig voor export naar de VS? Verschillende  in Amerika en Nederland geven deze certificaten af.
Alle regels bij export weten? Gebruik Access2Markets
Aansprakelijkheidsverzekering
Verzekeringsmaatschappijen zijn voorzichtig met aansprakelijkheidsverzekeringen voor bedrijven afsluiten. Veel maatschappijen sluiten hiervoor zelfs geen verzekering af. Dit komt doordat er geen algemene wetgeving is. Bij rechtszaken in de VS is er een jury. Dit zorgt soms voor verrassende uitspraken. Ook de hoge schadevergoeding die een rechter kan uitspreken speelt hierbij een rol.
Douane
Je doet aangifte ten van je exportzending bij de Nederlandse Douane. In de VS voer je deze producten in. Maak met je klant afspraken over het vervoeren van de producten en de inklaring bij de in de VS.
Documenten
Bij een exportzending horen documenten zoals een verkoopfactuur of vervoersdocument. Soms heb je extra documenten of certificaten nodig als je producten invoert in de VS. RVO heeft informatie over invoerverplichtingen in de .
Offertes
In je offerte staat je prijs en in welke valuta je zaken doet. Ook spreek je hierin af onder welke voorwaarden je levert, de betalingswijze en hoelang je offerte geldig is. Daarnaast spreek je af wie het transport regelt en betaalt.
Goederen importeren
Wil je importeren vanuit de VS? Zet je plannen eerst op papier. Gebruik hiervoor het Stappenplan importeren. Lees ook de volgende aandachtspunten.Â
Europese wet- en regelgeving
Producten mag je alleen importeren als ze voldoen aan Europese wettelijke producteisen, keurmerken en .
Productaansprakelijk
Alle producten moeten veilig zijn voor ze op de markt komen. Als importeur ben je daarom volledig volgens EU-wetgeving. Dit beschermd consumenten tegen schade of letsel door producten met fouten.
Douane
Je voert een product van buiten de EU in met een aangifte ten . Hiervoor betaal je invoerrechten en/of overige heffingen. De hoogte hiervan hangt af van de goederencode van het product dat je wilt importeren. En waar het vandaan komt. Je hebt vaak extra documenten en certificaten nodig als je producten uit de VS invoert in de EU.
Goederen inklaren bij de douane
Dienstverlening
De Amerikaanse economie draait voor het grootste deel op dienstverlening. Denk aan de gezondheidszorg en IT. Er liggen kansen voor zakelijke en financiële dienstverlening zoals medische technologie, oplossingen voor klimaatproblemen en databeveiliging.
Btw
Verleen je diensten in de Verenigde Staten? Onderzoek of er voor je dienst in Nederland of in Amerika btw-regels zijn. De Amerikaanse regels over btw zijn anders dan de Nederlandse regels. In de VS is btw een belasting per staat die je 'sales tax' noemt. Verkopers belasten dit door aan consumenten en bedrijven.
Sommige staten hebben een 'use tax'. Hier zijn juist de kopers verantwoordelijk voor het afdragen van belasting als ze producten of diensten afnemen. Use tax gebruikt je bij een levering van een verkoper uit een andere staat.
Of je dienst onder sales tax valt en hoe hoog deze is verschilt per . Laat je hierover informeren door een fiscaal specialist. Ook andere wetten kunnen per staat verschillen. Bijvoorbeeld registratiepapieren of milieueisen.
Met de rekenhulp Diensten in en uit het  zoek je op of je Nederlandse btw berekent of de Amerikaanse sales tax.
Formulieren
Lever je vanuit Nederland diensten aan Amerikaanse opdrachtgevers? Dan hebben zij een ingevuld van de Amerikaanse Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA) van je nodig.
W-8BEN-E-formulier
Een W-8BEN-E-formulier is een fiscaal document. Dit is een document voor de belasting voor bedrijven. Het gaat over de Amerikaanse ‘30% withholding tax' en is vergelijkbaar met de Nederlandse Inkomstenbelasting (IB). Zonder W-8BEN-E-formulier houdt je klant 30% van de factuurwaarde in en draagt dit bedrag af aan de Amerikaanse belastingdienst (Internal Revenue Service, IRS). Met een W-8BEN-E-formulier bewijst je klant bij de IRS dat jij de IB in Nederland afdraagt.
Voor withholding tax zijn er uitzonderingen en verschillen per staat. Het ingevulde formulier stuur je niet naar de IRS maar naar je klant. Want je klant is verantwoordelijk voor het verzamelen van de juiste gegevens. Vul het bij voorkeur in samen met je boekhouder of accountant. IRS geeft over het formulier en hoe je dit invult.
Voordat je het W-8BEN-E invult heb je eerst nog een Employer Identification Number, ofwel EIN-nummer nodig. Deze vraag je online aan bij . Voor het aanvragen van het EIN-nummer moet je eerst het invullen.
Â