Zakendoen met China, dit moet je weten
- Sandra Visser-Meijer
- De basis
- Bijgewerkt 21 november 2024
- Runnen en groeien
- Internationaal
China heeft één van de grootste economieën ter wereld. Deze draait op de export van goederen. Dit maakt het land sterk afhankelijk van de wereldwijde vraag naar producten. China is één van onze grootste handelspartners. Nederlandse bedrijven importeerden in 2023 voor ruim 59 miljard euro aan goederen uit China. Hiermee is Nederland voor China een belangrijke toegangspoort naar andere Europese markten.
Maak van je exportplannen een succes
Krijg waardevolle tips in onze e-mailserie over exporteren
In dit artikel lees je meer over de actuele situatie en zakelijke kansen die China je biedt. En hoe je voldoet aan speciale regels bij import en export.
- Actueel
- Handel met China
- Kansrijke sectoren
- Contacten leggen
- Zakelijke cultuur
- Betalingsverkeer
- Contracten schriftelijk vastleggen
- Goederen exporteren
- Goederen importeren
- Transport
- Dienstverlening
Actueel
EU akkoord met verhogen invoerheffing
De EU-landen zijn akkoord met het verhogen van de op Chinese elektrische auto's. Hiermee willen de landen hun eigen auto-industrie beschermen. De heffingen liggen tussen de 7,8 en 35,3%. China denkt na over tegenmaatregelen. Het land wil importheffingen invoeren op Europees varkensvlees, zuivel en cognac.
Waarde Chinese munt gestegen
De Chinese overheid wil met stimuleringsmaatregelen de economie verbeteren. Hierdoor is de waarde van de Chinese munt . Importeer je producten uit China? Houd dan rekening met een duurdere yuan en controleer regelmatig de wisselkoers. Door de duurdere munt kost je importproduct meer. Als je al langer importeert, ben je bekend met de gevolgen van valutaschommelingen.
Handel met China
De Chinese economie draait vooral op nijverheid en de primaire sector, de economische sector die grondstoffen en voedsel levert. Nederlandse bedrijven importeerden in 2023 voor ruim 59 miljard euro aan goederen uit China. Vooral elektrische apparaten, toestellen voor telecommunicatie, kantoor- en automatische gegevensverwerkende machines.
Nederland exporteerde in 2023 voor meer dan 30 miljard euro naar China. Belangrijkste exportproducten zijn bereide voedingsmiddelen, gespecialiseerde machines en elektrische apparaten. Bekijk de belangrijkste over de handel tussen Nederland en China.
Kansrijke sectoren
Met een bevolking van meer dan 1,4 miljard heeft China de meeste inwoners ter wereld. Een enorm land met grote verschillen per regio. Richt je aandacht op de regio met de beste kansen voor je product of dienst.
Kansen liggen bijvoorbeeld in de sectoren energie, maritiem, land- en tuinbouw. In de energie-, land- en tuinbouwsector blinkt Nederland uit in kennis, groei en vernieuwing. Je doet vooral goede zaken als je iets nieuws biedt. Iets dat Chinezen zelf niet kunnen. En wel nodig hebben voor de ontwikkeling van hun land. Denk aan het opwekken van energie uit waterstof of het verduurzamen van havens. Deze onderwerpen staan hoog op de agenda van de Chinese overheid. Ontdek meer zakelijke in China.
Contacten leggen
Het vinden van de juiste leveranciers of afnemers kost tijd. Door een bezoek aan een nationale vakbeurs krijg je inzicht in de Chinese markt. Hier leg je de eerste contacten, ga je relaties aan en bouw je een netwerk op. Deelnemen aan een gezamenlijke beursinzending helpt hier ook aan mee. In China opent je deelname aan een soms deuren voor je die anders gesloten blijven. Beurzen en tentoonstellingen vind je bijvoorbeeld op of .
Chinese zakenpartner
Je vindt een Chinese leverancier of klant en wilt graag zakendoen. Controleer eerst of je met een betrouwbaar bedrijf in zee gaat. De meeste landen hebben een handelsregister waar een bedrijf ingeschreven moet staan. Dit zegt nog niks over de betrouwbaarheid van een leverancier. Maar zo zie je wel of het bedrijf volgens de wet staat ingeschreven en bestaansrecht heeft. In China verzorgt het National Enterprise Credit Information Publicity het handelsregister. In dit register vind je informatie over bedrijven. De bedrijfsnaam, het registratienummer en de activiteiten van het bedrijf bijvoorbeeld. Deze website is alleen in het Chinees beschikbaar.
Een geregistreerd bedrijf in Hong Kong controleer je in het Companies van de overheid in Hong Kong.
En vraag het Nederlands economisch netwerk in China om ondersteuning hierbij. Op aanvraag voeren zij een company voor je uit. Zo weet je zeker dat het Chinese bedrijf bestaat.
Zorg dat je zelf ook een betrouwbare partij bent voor je buitenlandse zakenpartner. Check daarom regelmatig in het Handelsregister of de gegevens over je bedrijf nog kloppen.
Smartphone
China heeft de meeste smartphonegebruikers van de wereld. Veel communicatie gaat via een berichtenapp op de telefoon. , Tencent en Sina zijn de meest populaire berichtenapps. Europeanen gebruiken meestal WhatsApp. Deze app werkt niet in China. Gebruik daarom in het contact met je Chinese relaties een Chinees systeem.
Wil je je plannen met een adviseur bespreken? Bel dan met het KVK Adviesteam: 088 585 22 22.
Zakelijke cultuur
Zakendoen in China vraagt een lange adem. Na verloop van tijd pluk je de vruchten van je aanpak. Voor een Chinees bedrijf zijn je contacten belangrijker dan je bedrijf. Vertrouwen gaat boven een getekend contract.
Door de taaldrempel vinden veel Nederlandse ondernemers de communicatie met Chinezen lastig. Weinig Chinezen spreken Engels. Neem bij een zakelijke afspraak je eigen tolk mee. Als je een presentatie geeft of communicatiematerialen meeneemt, laat deze dan vertalen voordat je naar China vertrekt. Zo zijn er nog meer do’s en .
Betalingsverkeer
Je Chinese zakenpartner vraagt voor betalingen aan andere landen een buitenlands wisselkoersbedrag aan bij . SAFE staat voor State Administration of Foreign Exchange. Betalingen in China vragen hierdoor extra tijd.
Het maakt niet uit welke je gebruikt. Vooruitbetalen en betalen via een Letter of Credit (L/C) komen veel voor. Chinezen leveren liever niet op factuur met achteraf betaling. Vraag altijd bij je bank naar de betalingsvorm en valuta die het beste bij de koop of verkoop past. Vraag ook welke betaalgewoonten en -gedrag in China normaal zijn.
Contracten schriftelijk vastleggen
Al vindt een Chinees vertrouwen belangrijker dan een getekend contract, zet je afspraken altijd op schrift. Laat dit nakijken door een jurist met kennis van het Chinese recht.
Spreek ook af wie het transport betaalt en regelt. Bepaal met elkaar onder welke Incoterm® de levering gebeurt. En neem deze op in je contract. Gebruik bijvoorbeeld deze .
Goederen exporteren
De opdracht is binnen en je exporteert je product naar China. Naast een factuur, transportdocument en paklijst heb je soms extra exportdocumenten nodig. Op de factuur aan je Chinese klant zet je 0% btw. In je administratie bewijs je dat de goederen de EU verlaten hebben. Bijvoorbeeld met de uitvoeraangifte, vervoersdocumenten en betaalbewijzen.
De Chinese importeur betaalt meestal de invoerrechten in China. Deze heffing verhoogt de kostprijs voor je Chinese klant. Als exporteur regel je dit alleen voor je Chinese klant als je hierover afspraken hebt gemaakt.
Bereid je exportplannen naar China voor met het stappenplan exporteren.
Producteisen
China stelt hoge aan producten. Goederen worden bij invoer aangemeld en moeten aan de Chinese regels voldoen. Voldoen de producten niet? Dan houdt de Chinese douane de zending tegen. Producten zonder CCC-markering en goederencode mogen het land niet in. CCC staat voor China Compulsory Certification. China accepteert geen CE-markering. De producteisen hangen af van het soort product dat je exporteert. In Access2Markets vind je informatie over productgroepen, producteisen, documenten of certificaten en invoerrechten in China.
Bekijk de video en zie hoe je Access2Markets goed invult. En wat de uitkomst ervan voor je betekent.
Registratieplicht voedselproducten
Exporteer je voedselproducten naar China? Dan heb je een officiële nodig als je voedsel produceert, verwerkt of opslaat. Ook heeft China nieuwe eisen voor labels op voedselproducten. Zo moet je nieuwe registratienummer op de binnen- en buitenverpakking van je product staan. De binnenverpakking is de consumentenverpakking. Met de buitenverpakking wordt de transportverpakking bedoeld.
Goederen importeren
Nederlandse bedrijven importeren meer uit China dan dat ze naar dat land exporteren. Van alles wat we uit China importeren, verlaat ongeveer twee derde Nederland in onbewerkte staat.
Ga na welke documenten je nodig hebt, controleer vooraf de regels en kijk of er extra kosten zijn. Zo pak je de import van producten uit China aan.
Transport
Nederland heeft voldoende ervaren logistieke dienstverleners die op de hoogte zijn van douaneprocedures in China. Expediteurs zorgen voor een snelle afwikkeling van je zending. Ook nemen zij je douane-administratie uit handen.
Veel vervoer van en naar China gebeurt in containers over zee of per spoor. Kleinere zendingen gaan ook via luchtvracht. Maak vooraf goede afspraken met je Chinese zakenrelatie. Spreek met elkaar een Incoterm® af en zet deze in het contract.
Dienstverlening
Bied je diensten in China aan? Dan heb je een uitnodigingsbrief van je Chinese relatie nodig. En een Z-visum. Dit werkvisum vraag je aan bij het China Visa Application Service . Deze organisatie verzorgt de visumaanvragen voor de Chinese Ambassade in Den Haag.
Bij het uitvoeren van werkzaamheden in China neem je misschien gereedschap mee. Deze spullen neem je ook weer mee terug. Gebruik dan een ATA-carnet bij je tijdelijke invoer in China. En het opnieuw invoeren in de EU. Dit noem je ook wel wederinvoer. Met dit goederenpaspoort betaal je geen invoerrechten, btw of een borgsom.
In het hulpmiddel Diensten in en uit het van de Belastingdienst zoek je op wat je met de btw moet doen.