Wat is de EU-KOR?
- Sandra Visser-Meijer
- Vraag en antwoord
- 28 november 2024
- 1 min
- Runnen en groeien
- Internationaal
De EU-KOR is de kleineondernemersregeling (KOR) in de EU. Dit is een vrijstelling voor de btw in een ander EU-land. Ben je ondernemer? En doe je zaken in andere EU-landen? Dan kun je vanaf 1 januari 2025 de EU-KOR gebruiken.
Maak van je exportplannen een succes
Krijg waardevolle tips in onze e-mailserie over exporteren
Vanaf 1 januari 2025 verandert en versoepelt de kleineondernemersregeling (KOR). En er komt een nieuwe regeling bij, de EU-KOR. Hiermee vraag je btw-vrijstelling aan in een of meer EU-landen.Â
Voorwaarden gebruik EU-KOR
Wil je de EU-KOR gebruiken? Dan moet je aan de volgende vier voorwaarden voldoen:Â
- Je bedrijf zit in Nederland.
- Je totale jaaromzet in de EU blijft onder de 100.000 euro. Dit noem je ook wel de Unie-omzetdrempel.Â
- Je omzet is niet hoger dan de nationale omzetgrens van het EU-land waar je zakendoet. Elk EU-land bepaalt deze grens zelf. De maximale nationale omzetgrens is 85.000 euro.
- Je doet niet mee aan de .
Aanvragen EU-KOR
De EU-KOR is een vrijwillige regeling. Je bepaalt zelf of je de regeling gebruikt en in welke landen. Deelnemen aan de Nederlandse KOR is hierbij niet verplicht. Vanaf 1 januari 2025 kun je de EU-KOR aanvragen bij de Nederlandse Belastingdienst via Mijn Belastingdienst .
Voorbeeld
Je bedrijf in Nederland heeft een totale omzet in de EU onder de 100.000 euro. Dit is inclusief je omzet in Nederland. Af en toe verkoop je producten of diensten aan klanten in Oostenrijk en Duitsland. Wil je in één van deze landen de EU-KOR gebruiken? Zoek dan eerst uit wat de nationale voor deze landen is. Blijf je met de omzet onder deze grens? Dan kun je de EU-KOR aanvragen. Hiermee krijg je een btw-vrijstelling voor Oostenrijk en Duitsland. Je mag bijvoorbeeld ook alleen in Duitsland de EU-KOR gebruiken. Dan krijg je alleen in Duitsland vrijstelling voor de btw.Â
EU-KOR en btwÂ
Gebruik je de EU-KOR? Dan heeft dit gevolgen voor de btw in de landen waar je de EU-KOR gebruikt.
- Je berekent geen btw aan je klanten in dat EU-land.
- Je doet in dat EU-land geen btw-aangifte. En hebt dus geen btw-registratie nodig in dat land.
- Je draagt geen btw af aan de belastingdienst van het land waar je zakendoet.
- Je trekt in dat land geen btw af.
- Je kunt geen btw terugvragen op de kosten die je voor je leveringen gemaakt hebt.
- Je levert elke drie maanden een opgaaf kwartaalomzet in bij de Nederlandse . Dit is een overzicht van je omzet in deze periode in de hele EU. Doe deze opgaaf volgens de regels en op tijd.
Andere verplichtingen
Kijk ook naar administratieve verplichtingen in het andere EU-land. Bijvoorbeeld de regels voor je facturen en boekhouding. Controleer dit op de website van de in dat EU-land.