Je emoties en financiële problemen

Als je financiële problemen krijgt, heeft dat ook invloed op jou als mens. Hoe je dat voelt, is bij iedereen anders. Misschien voel je je machteloos? Of lig je wakker van de zorgen? Emoties zoals frustratie, boosheid en onzekerheid wisselen elkaar af. Je emoties kunnen invloed hebben op wat je doet. Bedrijfspsycholoog Lea Donselaar van Koers en KVK-adviseur Hans Litjens vertellen hoe je daarmee omgaat.

Verken je toekomst

Met de Zwaar weer routewijzer weet je waar je staat met je bedrijf

Doorloop de routewijzer

Er zijn instanties, organisaties en mensen die je kunnen helpen. Bijvoorbeeld met het oplossen van je schulden. En met jouw welzijn en emoties. Om je bedrijf weer financieel gezond te krijgen, is het belangrijk dat je zelf gezond bent. 

Machteloos gevoel

De onduidelijkheid over de toekomst van je bedrijf kan je een machteloos gevoel geven. Hierdoor kan het moeilijk zijn om objectief naar je eigen financiële situatie te kijken. Een onafhankelijke, frisse blik is precies wat je nodig hebt.

“Als het financiële overzicht ontbreekt, dweil je met de kraan open”, stelt KVK-adviseur Litjens. “Vaak kun je niet goed inschatten welke stappen je moet zetten. Bespreek daarom je zorgen met anderen zodat je meer overzicht krijgt. Dat is niet makkelijk, maar daarmee zet je wel de eerste stap.”             

Accepteer de situatie en de emoties die daarbij horen. Dat geeft rust. Litjens adviseert om niet te blijven hangen in de oude situatie. “De oude weg is niet meer altijd de juiste. Volg een gestructureerd stappenplan of schakel een adviseur in om een helder beeld te krijgen.”

Schaamte

Voel je schaamte omdat je geldproblemen hebt? Of heb je het gevoel dat je faalt als ondernemer? Dat is niet nodig. Maar het wel begrijpelijk dat jij je zo voelt. Je bent niet alleen. Meer ondernemers hebben deze gevoelens. Schaamte of faalangst komt allemaal uit overtuigingen, zegt bedrijfspsycholoog Lea Donselaar van Koers.

“Ondernemers werken vaak met doelen. Wanneer je deze niet haalt, voelt het misschien alsof je faalt. Ga na welke doelen je stelde. Zijn deze wel reëel? Leg je de lat niet te hoog? Dat gebeurt eerder dan dat je faalt. Bekijk de situatie realistisch, dan voel je minder alsof je gefaald hebt.” Litjens adviseert ook te focussen op je successen. Bedenk dat jij de meest waardevolle asset van je onderneming bent. “Zonder jou, geen bedrijf.”

Wanneer je veel zorgen hebt, kan dat leiden tot psychische klachten. Donselaar adviseert om tijdig hulp te zoeken. “Dat is best een stap. Je bent ervan overtuigd dat je het zelf moet kunnen en geen zwakte wilt tonen. Realiseer je dat deze emoties niet altijd vanzelf overgaan. Praat met iemand die dicht bij je staat en zoek samen naar hulp.”

Hulp bij psychische klachten

Verschillende hulpverleners zijn er voor je om te helpen bij psychische klachten. Je vindt ze hier:

  • De Luisterlijn
    Deze telefoonlijn is dag en nacht bereikbaar voor mensen die behoefte hebben aan een gesprek. Geheel anoniem en vertrouwelijk. De Luisterlijn is bereikbaar op 0900 0767.
  • MIND Korrelatie
    De psychologen en maatschappelijk werkers van MIND Korrelatie bieden anonieme, professionele psychische en psychosociale hulp. Ze helpen je bij mentale klachten door financiële problemen en verwijzen je door als dat nodig is. Bel ze op 0900 1450 of chat online.
  • Het Rode Kruis
    Bij quarantaine of thuisisolatie biedt het Rode Kruis een luisterend oor, advies of extra hulp. Ze zijn bereikbaar op 070 445 58 88.
  • 113 Zelfmoordpreventie
    De hulplijn 113 Zelfmoordpreventie is 24 uur per dag bereikbaar voor jou. Heb je suïcidale gedachten of ken je iemand hiermee? Dan zijn er experts die je helpen. De lijn is geheel anoniem en te bereiken via 0800 0113.
  • MKB-noodlijn
    De MKB-noodlijn is voor mensen die advies of hulp willen bij hun bedrijf. Dit is een initiatief van de ondernemersvereniging ONL en IMK. De lijn is te bereiken via 088 999 01 55.

Zakelijke hulp

Ben je op zoek naar advies en hulp voor je onderneming? Neem dan contact op met een van de volgede instanties:

  • KVK Adviesteam
    Het KVK Adviesteam luistert naar jouw situatie. Geeft passend advies en verwijst je eventueel door naar andere organisaties. Ze zijn te bereiken op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur op 088 585 22 22.
  • Ondernemersklankbord
    Oud-ondernemers, managers en specialisten met een specifiek vakgebied bundelen hun krachten in het Ondernemersklankbord. Ze zijn doordeweeks bereikbaar tussen 8.30 en 16.30 uur op 070 349 0600 voor advies en hulp.
  • Je eigen gemeente
    Neem contact op met je gemeente als je financiële problemen hebt en hulp zoekt. De gemeente maakt samen met jou een plan waarmee je uit de problemen komt. Gemeenten hebben als wettelijke taak het helpen van ondernemers met schulden. Soms besteden zij dit uit aan een externe schuldhulpverleningsorganisatie. Aan hulp via de gemeente zijn geen (extra) kosten verbonden. Ook ondersteunen ze je bij regelingen die je mogelijk uitkomst bieden, zoals de minnelijke regeling of schuldsanering. Bel, mail of ga langs bij de gemeente waar je woont. Geef aan dat je schuldhulp zoekt.