Werkgever moet verplichte opleidingen betalen

Verplichte opleidingen moet je aan je werknemers vergoeden. Denk aan een EHBO-herhalingscursus of een training APK-keurmeester. Je medewerkers moeten deze opleiding in werktijd kunnen volgen. In dit artikel lees je meer over deze regels.

Klopt je registratie nog?

Je bedrijf ontwikkelt zich. Check in het Handelsregister of je gegevens nog kloppen. Zo voorkom je problemen.

Check je gegevens

Verplichte scholing

De werkgever moet vanaf 2022 verplichte en noodzakelijke opleidingen betalen voor zijn werknemers. Dat staat in de Europese richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden. Denk aan opleidingen op het gebied van veiligheid en kennis.

Maar welke scholing is verplicht?

  • Opleidingen opgenomen in de cao. Zo staat in de cao Beroepsgoederenvervoer dat een Code 95-certificaat verplicht is voor chauffeurs.
  • Opleidingen opgenomen in de wet. Denk aan een BHV-cursus (bedrijfshulpverlening). Volgens de Arbowet moeten er in een organisatie namelijk BHV'ers aanwezig zijn.
  • Opleidingen die onvermijdelijk zijn voor het uitvoeren van de functie. Zoals het volgen van een training over een specifiek marketingsysteem dat je bedrijf gebruikt.

Wat je moet vergoeden

Je moet je aan Europese regels houden over opleidingen voor je werknemers. Deze regels zijn:

  • De werkgever vergoedt alle kosten die de werknemer moet maken voor het volgen van de opleiding of cursus. Dus de opleiding, kosten voor reizen, studiemateriaal zoals boeken en examengelden.
  • De opleidingstijd geldt als arbeidstijd.
  • De opleiding moet als dat mogelijk is tijdens de vaste werkuren plaatsvinden.
  • De werkgever mag kiezen of die de verplichte opleidingen zelf aanbiedt of uitbesteedt aan een bedrijf of organisatie. 

Deze regels gelden ook voor ingehuurde zzp’ers als die onder het Europese begrip werknemer vallen.

Uitzondering: beschermde beroepen

Werkgevers zijn niet verplicht om opleidingen te vergoeden die vallen onder de beroepskwalificatierichtlijn (Richtlijn 2005/36/EG). Dat zijn opleidingen die de werknemer wettelijk al moet hebben bij de aanstelling.

Dat zijn vaak beschermde beroepen met verplichte diploma's. Denk aan verpleegkundigen, beveiligers, artsen en advocaten. De werkgever kan uiteraard wel aanbieden zo'n opleiding te betalen.

Verplichtingen en meer als werkgever

Benieuwd welke personeelszaken je moet regelen, en wat je extra kunt regelen? 
Start de tool