Over een vve, een splitsingsakte en een beheerder

Verdeel je een gebouw in twee of meer appartementen, dan maakt de notaris daar een splitsingsakte voor. Dat moet van de wet. Met de splitsingsakte is ook meteen de vereniging van eigenaars (vve) opgericht.

Inzicht in verzekeringen

De KVK Verzekeringscheck helpt je je verzekeringen te kiezen

Doe de check

Een vve heeft statuten waarin de spelregels staan. Die statuten zijn onderdeel van de splitsingsakte. In die akte staat bijvoorbeeld om welke appartementen het gaat, hoe groot die zijn en wat bij de woningen hoort.

Splitsingsakte opvragen

Koop je een appartement, dan krijg je de splitsingsakte. Kun je die later niet meer vinden, dan heeft het bestuur of de beheerder van de vve vaak een exemplaar.

Kunnen die je ook geen exemplaar geven? Dan kun je altijd een kopie bestellen bij de notaris die de splitsingsakte heeft gemaakt. 

Beheerder van vve

Een vve heeft vaak een beheerder. Een beheerder is geen officieel orgaan binnen een vve. Daar staat ook niets over in de splitsingsakte. Een vergadering van de vereniging van eigenaren bepaalt wat de taken zijn van een beheerder. De vergadering kan dat ook aanpassen. De taken van de beheerder kun je vastleggen in een reglement.

Een beheerder houdt zich meestal bezig met onderhoud en financiële, administratieve en technische zaken. Vaak is de beheerder ook het aanspreekpunt voor bewoners. 

Een beheerder kan een bewoner zijn die enkele taken op zich neemt. Maar meestal besteedt het bestuur dat uit aan een professionele partij, die dat tegen betaling doet. Het bestuur is eindverantwoordelijk voor het beheer. In oude statuten wordt de beheerder ook wel administrateur genoemd.