Laat je bedrijf goed achter voor je erfgenamen
- Annelies den Breejen
- De basis
- 19 december 2024
- 2 min
- Wetten en regels
Stel dat je overlijdt; wat gebeurt er dan met je bedrijf? Help je erfgenamen door een testament op te stellen en ervoor te zorgen dat ze alle belangrijke info op één plek kunnen vinden.
Inzicht in verzekeringen
De KVK Verzekeringscheck helpt je je verzekeringen te kiezen
1. Stel een testament op
In een testament leg je vast wie je bedrijf erft. Ook kun je een opvolger voor je bedrijf aanwijzen. Een testament helpt daarnaast bij het makkelijk en soms ook voordelig afwikkelen van de erfbelasting. Een testament stel je op bij een notaris.
Heb je geen testament? Dan geldt als je overlijdt het wettelijk erfrecht. Dat bepaalt wie je erfgenamen zijn en welk deel zij ieder krijgen. Alle bezittingen en schulden van je onderneming gaan dan over op dierfgenamen.
Levenstestament
Lees hier hoe je de financiële en juridische gevolgen van arbeidsongeschiktheid beperkt met een verzekering en levenstestament. Bijvoorbeeld als je door een hersenbloeding geen leiding meer kan geven aan je bedrijf.
2. Stel een 'ondernemerstestament' op
In een testament regel je de verdeling van je bezittingen en schulden. Met daarnaast een ondernemerstestament kun je voorkomen dat je bedrijf stil komt te liggen na je overlijden. Daarin staan specifieke zaken over de toekomst van je bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan wat er moet gebeuren met je aandelen en of je bedrijf mag worden verkocht. Een notaris kan je advies geven over het opstellen van een ondernemerstestament.
Het is verstandig dat je bij de start van je bedrijf een ondernemerstestament opmaakt. Daarin kun je onder meer een executeur benoemen. Die geeft na je overlijden leiding aan je bedrijf. Die executeur kan beter geen erfgenaam zijn. Schuldeisers kunnen namelijk beweren dat een erfgenaam de erfenis heeft geaccepteerd door op te treden als executeur. Als de erfenis uit meer schulden dan bezittingen bestaat, wil je dat niet.
Vrijstelling erfbelasting
Een erfgenaam kan onder bepaalde voorwaarden met de Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR of vrijstelling krijgen van erfbelasting.
3. Zorg dat vof of maatschap blijft bestaan
Heb je een vennootschap onder firma (vof) of maatschap? Regel dan dat de vof of maatschap bij je overlijden niet uiteen valt. Maak daarover afspraken in het vennootschaps- of maatschapscontract. Zo kunnen de overblijvende vennoten of maten doorgaan met de onderneming. Dat kan bijvoorbeeld ook met een nieuwe vennoot of maat.
Je kunt de volgende afspraken overwegen:
Voorzettingsbeding
Met een voorzettingsbeding regel je dat het contract blijft gelden voor de overgebleven vennoten als je overlijdt. De vennootschap of maatschap wordt dan niet ontbonden.
Verblijvensbeding
Met een verblijvensbeding gaat jouw aandeel bij overlijden naar de overblijvende vennoten of maten. Zij betalen dan de waarde van je aandeel in de vof of maatschap aan je erfgenamen.
Toescheidings- of aanbiedingsbeding
Met een toescheidings- of aanbiedingsbeding gaat jouw aandeel in het bedrijf na je overlijden niet automatisch over op de overblijvende vennoten of maten. Je erfgenamen moeten daarover afspraken maken met de vennoten of maten.
Overnamebeding
Met een overnamebeding regel je dat vennoten of maten na je overlijden jouw eigendom dat voor de vennootschap of maatschap werd gebruikt, kunnen overnemen. Denk bijvoorbeeld aan gereedschap.
4. Sluit een overlijdensrisicoverzekering af
Met een regel je dat je nabestaanden gedurende een bepaalde periode een uitkering krijgen. Zo zorg je ervoor dat zij niet in financiële problemen komen.
Voor de nabestaanden van een zzp'er kunnen de financiële gevolgen groot zijn. De kosten voor een groot deel van het levensonderhoud blijven voor een partner bijvoorbeeld gelijk, terwijl een deel van het inkomen wegvalt.
5. Sluit een compagnonsverzekering af
Als je samenwerkt in een vof of een andere rechtsvorm, dan vorm je samen een team. Je versterkt elkaar en je werkt samen aan opdrachten. Als je overlijdt, krijgen je erfgenamen een deel van het bedrijf. De compagnonsverzekering keert een geldbedrag uit aan je compagnons, zodat zij het bedrijf kunnen voortzetten.
6. Zorg voor overzicht
Als zzp’er weet je alles van je bedrijf. Maar wat als je plotseling overlijdt, hoe zorgt een executeur of nabestaande dan voor een goede afwikkeling? Het is handig als zij administratieve dingen gemakkelijk terug kunnen vinden. Bijvoorbeeld lopende opdrachten, bankrekeningen, verzekeringen, abonnementen, contracten en de contactgegevens van je boekhouder en belangrijke adviseurs.
Een overzichtelijke administratie helpt daarbij. En hoe zit het met je wachtwoorden? Zorg ervoor dat je executeur of nabestaanden op een afgesproken plek je wachtwoorden voor belangrijke zakelijke accounts kunnen vinden. Laat je nabestaanden niet zonder informatie achter.
7. KVK Nabestaandendesk
Nabestaanden kunnen contact opnemen met de KVK Nabestaandendesk. Medewerkers staan klaar om te helpen met bijvoorbeeld de uitschrijving van de overledene uit het Handelsregister. Zodra een ondernemer overlijdt, krijgt het Handelsregister daarvan automatisch een melding via de Basisregistratie Personen.