Ketenaansprakelijkheid: betaal geen onnodige belasting
- Vincent Mirck
- How to
- Bijgewerkt 20 augustus 2024
- 3 min
- Wetten en regels
Btw betalen voor een ander? Liever niet! Als je een werknemer leent of een bedrijf inhuurt om een deel van jouw klus te doen, loop je dat risico. Lees hoe je om kan gaan met die ‘ketenaansprakelijkheid’ en hoe een G-rekening daarbij helpt.
Inzicht in verzekeringen
De KVK Verzekeringscheck helpt je je verzekeringen te kiezen
- Wat is ketenaansprakelijkheid?
- Wat is inlenersaansprakelijkheid?
- Welke sectoren hebben vaak met ketenaansprakelijkheid te maken?
- Wanneer heb je met ketenaansprakelijkheid te maken?
- Wat is een G-rekening?
- Hoe open je een G-rekening?
- Heb je als zzp’er met ketenaansprakelijkheid te maken?
- Hoe beperk je de risico’s?
- Beslisboom ketenaansprakelijkheid
- Beslisboom inlenersaansprakelijkheid
Wat is ketenaansprakelijkheid?
kan ontstaan als jij een ander bedrijf inhuurt om een deel van je opdracht te doen. Dat bedrijf kan ook weer een ander bedrijf inhuren voor een deel van het werk. Zo ontstaat dan een 'keten' van bedrijven.
In zo’n keten werken verschillende bedrijven die verplicht zijn om loonheffing te betalen. Loonheffing is de verzamelnaam voor loonbelasting en premie volksverzekeringen (zoals AOW-premies). Meestal ligt die verantwoordelijkheid voor het betalen van loonheffing bij de ‘inhuurder’. Dat kan jouw bedrijf zijn bijvoorbeeld, omdat je een aannemer hebt ingehuurd. Maar als die aannemer weer onderaannemers inhuurt, is het ingewikkelder.
Stel nou dat één van die bedrijven door geldproblemen z’n loonheffing niet kan betalen voor dit project. Dan kan de Belastingdienst elk bedrijf in de keten aansprakelijk stellen voor die kosten. Ook jouw bedrijf. Dat heet ketenaansprakelijkheid.
Wat is inlenersaansprakelijkheid?
Een bijzondere vorm van ketenaansprakelijkheid is de . Daarbij leen jij (inlener) een werknemer van een ander bedrijf (uitlener). Die medewerker voert dan werkzaamheden uit onder jouw leiding en toezicht. Inlenersaansprakelijkheid komt vooral voor bij detachering en uitzendwerk.
Als de uitlener de loonheffing en mogelijk ook btw niet betaalt, kan de Belastingdienst jou als inlener aansprakelijk stellen voor die kosten. Het is maar de vraag of je dat geld vervolgens terugkrijgt van de uitlener.
Welke sectoren hebben vaak met ketenaansprakelijkheid te maken?
Ketenaansprakelijkheid komt veel voor in de bouw. Bijvoorbeeld als je als hoofdaannemer een onderaannemer inschakelt en die onderaannemer ook weer een ander bedrijf inhuurt.
Maar ketenaansprakelijkheid komt ook voor in andere sectoren. Denk aan loonwerk in de landbouw of bij het maken van kleding. Het moet gaan om werk waarmee je iets tastbaars maakt. Werk dat geen tastbaar resultaat oplevert, bijvoorbeeld advies, valt niet onder ketenaansprakelijkheid.
Wat is een G-rekening?
Een G-rekening is een geblokkeerde bankrekening. Die gebruik je alleen voor de storting door je opdrachtgevers van loonheffingen en belastingen. Je kunt dat geld alleen maar overschrijven naar de Belastingdienst. Je bedrijf hoeft maar één G-rekening te hebben: die kan je voor verschillende projecten gebruiken.
Je opdrachtgever kan voorstellen dat je bedrijf en alle onderaannemers uit de keten een G-rekening openen. Het bedrag dat uiteindelijk naar de Belastingdienst moet, stort je meteen op de G-rekening van dat bedrijf.
Daarmee zorg je dat het geld veilig staat als je onderaannemer bijvoorbeeld geldproblemen heeft. Vanaf die rekening kan de onderaannemer het geld namelijk alleen overmaken naar de Belastingdienst. De rest van de betaling stort je op de normale rekening van het ingehuurde bedrijf.
Hoe open je een G-rekening?
Je vraagt een aan bij de Belastingdienst. Als de Belastingdienst instemt met je aanvraag, stellen zij een G-rekeningovereenkomst op en sturen die per post naar je toe.
Binnen een maand moet je dan aan je bank vragen of het goed is dat je een G-rekening opent. Als je bank akkoord gaat, moet je samen met de bank de G-rekeningovereenkomst tekenen en terugsturen naar de Belastingdienst.
Heb je als zzp’er met ketenaansprakelijkheid te maken?
Meestal is een zzp’er in dit soort ketens de partij die wordt ingehuurd. Maar ook dan kun je met ketenaansprakelijkheid te maken krijgen. Dat gebeurt als:
• Je zelf weer een bedrijf inhuurt om het opgedragen werk uit te voeren en dit bedrijf daarvoor personeel inzet.
• Je iemand inleent van een uitzendbureau.
• Je een bedrijf inhuurt uit de kledingindustrie. Voor die industrie geldt aparte .
Als een ingehuurd bedrijf of uitzendbureau geen loonheffing of btw betaalt, kan de Belastingdienst je aansprakelijk houden voor die kosten. Alleen als je dat risico loopt, kan je een G-rekening aanvragen.
In alle andere gevallen is het voor een zzp'er niet nodig een G-rekening te hebben. Want voor jezelf betaal je geen loonheffing. Ook een aannemer hoeft voor een zzp'er die hij inschakelt nooit loonheffing te betalen.
Hoe maak je de risico’s kleiner?
Je kan de risico’s van ketenaansprakelijkheid en inlenersaansprakelijkheid kleiner maken. Zo kan je aan een onderaannemer of uitlener vragen om een verklaring betalingsgedrag en aanvraag verklaring betalingsgedrag . Deze verklaring geeft aan dat de onderaannemer of uitlener op dat moment alle loonheffingen en btw heeft betaald. Je weet dan dat de onderaannemer of uitlener tot nu toe zijn zaken netjes heeft geregeld.
Houd daarnaast zelf goed bij welk bedrag aan loon, loonheffing en btw de onderaannemer moet betalen. Kortom: houd een goede administratie bij. Ook kun je tot slot zoals hierboven staat een deel van het geld overmaken op de G-rekening van een bedrijf.
Beslisboom ketenaansprakelijkheid
Doe de check en kom erachter of je te maken krijgt met ketenaansprakelijkheid.
Let op: voor zzp’ers gelden aparte regels.
Beslisboom inlenersaansprakelijkheid
Doe de check en kom erachter of je te maken krijgt met inlenersaansprakelijkheid.
Let op: voor zzp’ers gelden aparte regels.