Je bv en Prinsjesdag: dit zijn de belastingplannen

Het kabinet heeft op Prinsjesdag plannen bekend gemaakt die in 2025 invloed hebben op je besloten vennootschap. Welke plannen dat zijn, lees je hieronder.

Klopt je registratie nog?

Je bedrijf ontwikkelt zich. Check in het Handelsregister of je gegevens nog kloppen. Zo voorkom je problemen.

Check je gegevens

Afschaffing giftenaftrek voor bv

De zakelijke giftenaftrek verdwijnt per 1 januari 2025 voor besloten vennootschappen (bv's). Dat betekent dat je giften aan Algemeen Nut Beogende Instellingen (ANBI’s) en Sociaal Belang Behartigende Instellingen (SBBI’s) niet langer van de winst kunt aftrekken. 

In 2024 geldt nog dat je een schenking aan een ANBI of SBBI van de winst mag aftrekken. De maximale giftenaftrek per jaar is 50 procent van de winst, met een maximum van 100.000 euro. Door de voorgestelde wetswijziging per 1 januari 2025 kan het een goed idee zijn om te overwegen een gift aan een ANBI of SBBI dit jaar nog te doen.

Als een bv een gift doet op verzoek van de aandeelhouder dan wordt dit voor de belastingen niet gezien als een aftrekbare gift, maar als een dividenduitkering aan die aandeelhouder (waarover de bv dividendbelasting moet inhouden). De aandeelhouder moet dan hierover ook nog inkomstenbelasting betalen in box 2.

Bedrijfsopvolgingsregeling wijzigt

Krijg je een bedrijf in een erfenis of door een schenking? Dan betaal je daar erf- of schenkbelasting over. Hoeveel belasting je betaalt, hangt af van de waarde van de onderneming. Je kan een vrijstelling gebruiken: de Bedrijfopvolgingsregeling (BOR).  

Je mag gebruikmaken van de BOR als je voldoet aan drie voorwaarden:  

  • Er moet een actief bedrijf zijn (niet alleen maar beleggingen).
  • De oude eigenaar moet minimaal vijf jaar eigenaar zijn geweest voor de schenking. Bij overlijden is dit één jaar. Dat wordt de beziteis genoemd. 
  • Je moet minimaal vijf jaar doorgaan nadat je het bedrijf hebt gekregen. De aandelen mag je in die periode ook niet verkopen.

Voldoe je aan deze eisen? Dan kan je gebruikmaken van de BOR. Dat betekent dat je een vrijstelling krijgt van 100 procent als de waarde van het bedrijf 1.325.253 euro of lager is. Is het bedrijf meer waard? Dan krijg je een vrijstelling van 83 procent voor de waarde boven dat bedrag.  

Op Prinsjesdag stelt het kabinet voor om de voortzettingseis in 2025 te verlagen van 5 naar 3 jaar. Daardoor mag je onder meer je bedrijf al 3 jaar na de schenking of vererving verkopen.

In een wetsvoorstel staan meer wijzigingen voor de BOR vanaf 2026. 

KVK Prinsjesdag: bedrijfsopvolgingsregeling verandert

Vennootschapsbelasting blijft gelijk

De tarieven in de vennootschapsbelasting blijven in 2025 ongewijzigd. Ook de schijfgrens blijft hetzelfde. De schijfgrens en het tarief van de vennootschapsbelasting zijn in 2024 verdeeld in twee schijven. In de eerste schijf betaal je tot een winst van 200.000 euro het tarief van 19 procent vennootschapsbelasting. Dus over een winst tot 200.000 betaal je tot 38.000 euro belasting.  
 
Is de winst van je bv meer dan 200.000? Dan valt het bedrag daarboven in de tweede schijf. Voor deze tweede schijf geldt een tarief van 25,8 procent. Bekijk een overzicht van de belastingtarieven 2024.

Ben je DGA? Dan zijn deze plannen voor jou

Onderneem je in een bv? Dan moet de bv elk jaar vennootschapsbelasting betalen. Heb je meer dan 5 procent van de aandelen en werk je ook in deze bv? Dan ben je een directeur-grootaandeelhouder (DGA). Als DGA krijg je te maken met belastingheffing in box 2 van de inkomstenbelasting. Lees hieronder de plannen die invloed hebben op DGA’s.

Terugdraaien verhoging box 2

De regering wil het tarief in de tweede schijf van box 2 verlagen van 33 naar 31 procent. Daarmee wil de regering een eerdere verhoging terugdraaien. Als DGA heb je te maken met die belastingheffing. Over bijvoorbeeld een dividenduitkering of verkoopwinst op aandelen ben je in box 2 belasting verschuldigd.  

Het kabinet wil dat je in 2025 weer 31 procent inkomstenbelasting betaalt als het ‘inkomen uit aanmerkelijk belang’ hoger is dan 67.804 euro. Dat bedrag is de grens tussen de eerste en tweede schijf. Het tarief in de eerste schijf van box 2 blijft 24,5 procent.

Als in 2025 het tarief in box 2 omlaag gaat, kan het aantrekkelijker zijn voor ondernemers om te wachten met het uitkeren van dividend. 

Let op: het staat nog niet vast wanneer de (wets)wijzigingen precies ingaan

Een wet of wetswijziging moet eerst goedgekeurd worden door de Tweede Kamer en de Eerste Kamer. De wet of wetswijziging geldt pas als die in het Staatsblad of de Staatscourant is gepubliceerd.

Een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) of ministeriële regeling geldt ook pas na publicatie in het Staatsblad of de Staatscourant.

NieuweWetten-app

Wil je meer weten over veranderingen in wetgeving en regels? Blijf op de hoogte met de NieuweWetten-app.

Op Ondernemersplein vind je een overzicht van kabinetsplannen die van belang zijn voor je bedrijf. Ook bij KVK lees je meer over Prinsjesdag en wetten en regels.