Je gedroomde domeinnaam niet vrij? Dit kun je doen

Help! De perfecte naam voor je nieuwe website bestaat al. Geen paniek. Je kunt de naam misschien toch gebruiken. Lees hieronder hoe dat kan.

Inzicht in verzekeringen

De KVK Verzekeringscheck helpt je je verzekeringen te kiezen

Doe de check

Veel domeinnamen zijn al in gebruik. Nederland telde in 2022 bijna 6,3 miljoen domeinnamen die eindigen op .nl. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Internet Domeinnaamregistratie Nederland (SIDN). Hoe registreer je toch je gedroomde domeinnaam als iemand anders hem al in gebruik heeft? Dat kan op drie manieren.

1. Andere domeinextensie kiezen

Elke domeinnaam is uniek. Het is de naam van een website met een domeinextensie. De domeinextensie is het achterste gedeelte van een domeinnaam; de letters achter de punt. Dat is ook een belangrijk onderdeel van je e-mailadres. Bij KVK is dat bijvoorbeeld www.kvk.nl en redactie@kvk.nl.

Wil je weten of je gewenste .nl-domeinnaam nog vrij is? Check dat dan op SIDN.nl. Is het domein al bezet? Dan kun je proberen of hetzelfde webadres met een andere domeinextensie nog vrij is. Bijvoorbeeld .com, .info, .nu of .net. In het artikel Domeinnamen checken en vastleggen in Europa lees je meer over internationale extensies als .com of .eu.

2. Bestaande domeinnaam kopen

Is je gewenste domeinnaam niet vrij? Dan kun je soms een bestaande domeinnaam kopen. Bijvoorbeeld via een handelsplatform als Sedo of Domeinwinkel.

“Ondernemers denken onterecht dat ze veel geld kwijt zijn om eigenaar te worden van een bestaande domeinnaam”, zegt Michiel Henneke van SIDN. “In de media zie je hoge bedragen. Maar niet ieder domein kost een miljoen. De gemiddelde prijs voor een .nl-domeinnaam bij een veiling is 700 euro.”

3. Domeinnaam claimen

Een derde manier: claim een domein. Als een ander jouw merk- of handelsnaam in een domeinnaam gebruikt, kun je dat domein claimen door een geschillenregeling of rechtszaak te starten. Een rechtszaak kan veel geld kosten, zegt juridisch adviseur Esther Flierman van ICTrecht.

Voor een geschillenregeling kun je terecht bij SIDN. “Voor een procedure bij SIDN betaal je 1.500 euro. Je hebt dan geen garantie dat je de domeinnaam uiteindelijk krijgt'', zegt Flierman. ''Vraag je hulp aan een advocaat? Dan komt daar vaak een bedrag van minimaal 2.000 euro bij.”

Meestal heeft de eigenaar van de domeinnaam alle rechten. Toch kan de eigenaar die verliezen als het gebruik van de domeinnaam strijd oplevert met de handels- of merknaam van jouw bedrijf. Bijvoorbeeld als het voor klanten verwarrend is bij welk bedrijf de website hoort. Check hoe lang en waarvoor de eigenaar de domeinnaam gebruikt.

De volgende belangen spelen mee:

  • De .nl-domeinnaam die je wilt claimen is bijna dezelfde als jouw handelsnaam of merk. Je maakt meer kans als je naam of merk langer bestaat dan de domeinnaam.
  • De domeinnaameigenaar heeft geen of minder belang bij de domeinnaam dan jij. Iemand die bijvoorbeeld ‘Nike’ in een domeinnaam gebruikt terwijl die geen producten met die merknaam verkoopt, heeft geen belang en dus geen recht op de domeinnaam.
  • De domeinnaameigenaar maakt misbruik van het succes van je bekende merk. Dat doet de eigenaar doordat zijn domeinnaam veel op jouw handelsnaam lijkt.

Je hebt kans een geschillenregeling of rechtszaak te winnen als je voldoet aan een of meer van deze voorwaarden.