Mijn bedrijf verkopen, wat komt daarbij kijken?
- Gé Sletterink
- How to
- Bijgewerkt 26 oktober 2023
- 1 min
- Verkopen en overnemen
- Geldzaken
Je bedrijf verkopen is ingewikkeld. Het is vaak een lang traject vol zakelijke, formele stappen. Welk doel heb je met de verkoop? En aan wie ga je verkopen? Hoe zien je financiën eruit na de verkoop? Maar, verkopen is vaak ook een emotionele kwestie. Je neemt afscheid van een levensfase. Geef daarom ook ruimte aan je emoties. Een periode vol vragen breekt aan.
Weten waar je aan toe bent?
Met de Zwaar weer routewijzer weet je waar je staat met je bedrijf.
Begin op tijd
Afscheid nemen van je eigen bedrijf valt niet mee. Veel ondernemers hebben er moeite mee. Het bedrijf loslaten en alles wat daarbij hoort duurt vaak langer dan verwacht. Meestal duurt een overdracht vijf tot zeven jaar. Daarom helpt het om op tijd te beginnen met stoppen. Geef je eigen emoties en die van andere betrokkenen de ruimte in het hele proces. Houd rekening met je partner, kinderen en personeel. Iedereen heeft een eigen rol in het verkooptraject.
Bepaal je doelstellingen
Wat wil je overhouden aan de verkoop? Maak dit voor jezelf duidelijk met een antwoord op de volgende vragen:
- Wat wil ik met de verkoop bereiken?
- Wat wil mijn partner?
- Wil ik verkopen en cashen?
- Wil ik het bedrijf binnen de familie houden?
- Wie zijn mogelijke kopers?
- Hoe zorg ik dat mijn personeel goed terecht komt?
- Wat wil ik na de verkoop? Een nieuw bedrijf opzetten? Adviseur worden?
Inkomen na verkoop
Denk ook na over je inkomen na de overdracht. Komt je pensioen uit de verkoopopbrengst of heb je aanvullend pensioen geregeld? Wanneer komt het pensioen vrij en betaal je hierover belasting? Kun je vóór de overdracht al vermogen uit je bedrijf halen?
Aan familie verkopen?
Kies je voor verkoop aan een familielid? Of wordt het een 'vreemde koper'? Die kan heel andere plannen hebben met je bedrijf en personeel dan jij graag zou zien. Maar, verkopen aan een buitenstaander heeft ook voordelen. Opnieuw volgt een reeks vragen om te beantwoorden:
- Hoe verdeel je het eigendom? Aan alle kinderen of alleen de opvolger?
- Hoe belangrijk is het dat het bedrijf in familiehanden blijft?
- Is er een geschikte opvolger in de familie?
- Hoe zorg je voor harmonie in de familie en voorkom je onnodige spanningen?
Overdrachtsplan
In deze oriëntatiefase ga je op zoek naar antwoorden op al deze vragen. Verwerk de vragen met antwoorden in een overdrachtsplan.
Stoppen met je bedrijf | KVK
Stoppen met je bedrijf kan op verschillende manieren. Afhankelijk van je situatie, doorloop je verschillende stappen. De video licht de stappen toe bij verkoop, schulden en als je zelf wilt stoppen.
Noodscenario
Denk ook na over een overwachte overdracht of noodscenario. Wat gebeurt er met je bedrijf als je zelf een langere periode of helemaal niet meer kunt ondernemen? In een levenstestament kun je jouw wensen vastleggen voor het geval je zelf niet meer kunt handelen. Wensen voor na je overlijden leg je vast in een testament. Je laat je bedrijf dan goed achter.
Adviseur
Je bedrijf verkopen is een ingewikkeld proces. Laat je daarom begeleiden door een gespecialiseerde verkoopadviseur.
Vervolg
Nu je een beeld hebt van de acties, kun je de verkoop gaan voorbereiden. Je start met het verkoopklaar maken van je bedrijf.