Zo maak je het bedrijfsovervallers lastig

Een overval op je zaak heeft veel invloed. Op jou, maar ook op je medewerkers. Bedrijfsovervallen komen vooral voor in de detailhandel, horeca en transportsector. Lees hoe je je bedrijf beschermt tegen een overval. En hoe je het beste kunt reageren als er toch ineens een overvaller in je zaak staat.

Bescherm je bedrijf

In onze e-mailserie lees je hoe je omgaat met digitale risico’s.

Abonneer je nu

Een overval voorkomen lukt niet altijd, maar je kunt het overvallers wel moeilijker maken. Het is daarbij belangrijk dat je de risico’s op een overval kent en samenwerkt met andere ondernemers. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) heeft speciaal voor ondernemers in de detailhandel en horeca een gratis e-learning over bedrijfsovervallen.

Bedrijfsoverval voorkomen

Hoe moeilijker je het overvallers maakt, hoe groter de kans dat ze jouw bedrijf voorbij gaan.

Je bent aantrekkelijk voor overvallers als:

  • er veel contant geld aanwezig is in je zaak
  • ze na de overval snel weg kunnen komen
  • je geen beveiligingscamera’s hebt

Niets te halen

Zorg dat er in jouw zaak niets te halen valt en maak dit duidelijk. Plak bijvoorbeeld stickers op de deur met teksten als ‘kluis met tijdvertraging’ of ‘kassa’s worden afgeroomd’. Colin Voetee, veiligheidsadviseur bij het CCV, heeft nog meer tips. “Gebruik afroomkluizen voor groot geld en bewaar waardevolle producten, zoals cadeaubonnen en telefoonkaarten, uit het zicht. Vraag je bij de start van je bedrijf af of je wel met cash geld wilt werken. Steeds meer horecaondernemers doen alles met de pin. Als je dat dan ook gelijk aangeeft op je deur, weten zowel klanten als overvallers waar ze aan toe zijn.”

Inrichting

Als je je zaak slim inricht, kan dat het risico op een overval verkleinen. “Houd rekening met zichtlijnen. Als je bijvoorbeeld de kassa achterin zet, maak je het overvallers moeilijker en heb je zelf vanachter de kassa goed overzicht over je zaak”, adviseert Voetee.

Nog een maatregel die afschrikt is een DNA-douche bij de deur. Met een sticker laat je zien dat je zo’n douche gebruikt. Als de overvaller er vandoor gaat, druk je op een knop. De DNA-douche laat dan een onzichtbare spray achter op de dader. Pakt de politie de dader op? Dan is die te herkennen aan de spray, die oplicht onder een speciale lamp.

Veiligheidsprocedures

Stel veiligheidsprocedures op en zorg dat je medewerkers weten wat ze moeten doen bij een overval, ook invalkrachten en nieuw personeel. Leg uit hoe je veilig opent en sluit en hoe je de kas opmaakt. Laat je medewerkers een overval- of agressietraining volgen zodat ze weten hoe ze moeten reageren op een overval. Als je alarmknoppen gebruikt, zorg dan dat iedereen weet hoe die daarmee omgaat.

Let op verdacht gedrag. Overvallers komen vaak eerst als ‘klant’ de situatie verkennen. Zie je dat iemand je zaak uitgebreid bestudeert? En kijkt waar camera’s hangen of checkt waar waardevolle artikelen liggen? Spreek diegene aan en vraag of je ergens mee kunt helpen. Overvallers willen anoniem blijven, dus als je ze aanspreekt, kan dat ze afschrikken.

Openings- en sluitingstijd zijn risicomomenten. Open en sluit de zaak daarom bij voorkeur met zijn tweeën. Daarbij opent de een de zaak, terwijl de ander de omgeving in de gaten houdt.

Contant geld

Zo ga je slim om met contant geld:

  • Zet je kluis op tijdvertraging. De kluis gaat dan niet gelijk open als je de code invoert. Daardoor slaan overvallers op de vlucht of heeft de politie tijd om je te komen helpen.
  • Houd geld zoveel mogelijk uit het zicht en voorkom dat kassalades te vol zitten door op tijd af te romen.
  • Tel geld in een afgesloten ruimte waar klanten en voorbijgangers je niet kunnen zien.
  • Zorg dat criminelen geen patroon kunnen ontdekken in hoe je met je geld omgaat:
    • Tel geld op verschillende tijdstippen.
    • Breng het bij voorkeur samen met iemand en op wisselende tijdstippen naar de bank.
    • Neem verschillende routes op weg naar de bank en check vooraf de omgeving.
  • Vervoer geld onopvallend in je kleding, in een gewone tas of rugzak.
  • Geldtransport is overdag het veiligst. Houd een mobiele telefoon binnen handbereik.
  • Neem nooit geld mee naar huis.
  • Gebruik als het kan waardetransport, zodat je niet zelf met geld over straat hoeft.

Samenwerken met andere ondernemers

Veel ondernemers werken samen om hun bedrijven te beveiligen. Vraag rond bij ondernemers in de buurt wat zij samen doen aan veiligheid. Huur bijvoorbeeld gezamenlijk waardetransport in of breng de dagopbrengst samen naar de bank.

Door openings- en sluitingstijden op elkaar af te stemmen, zorg je dat er meer mensen in de buurt zijn. Dat schrikt overvallers af. Sommige ondernemers werken met een burenbelsysteem. Als je op de alarmknop van dit systeem drukt, waarschuwt het automatisch de andere ondernemers die op het systeem zijn aangesloten. Zij kunnen je dan komen helpen of de politie bellen.

Camerabewaking

Bewaking met camera’s schrikt criminelen af. En camerabeelden helpen bij de opsporing van de daders. Voor camerabewaking gelden regels. Onder deze voorwaarden mag je je zaak beveiligen met camera’s:

  • Je moet duidelijk maken dat er camera’s in je zaak hangen, bijvoorbeeld met een sticker of bordje bij de deur.
  • Je mag de beelden maximaal 28 dagen bewaren.
  • Je moet voorkomen dat anderen dan jij en je medewerkers toegang hebben tot de beelden.
  • Je mag alleen beelden maken om je eigendommen te beschermen, niet om bijvoorbeeld je personeel te bespioneren.
  • Je mag een klein stukje van de stoep of straat rondom je bedrijf filmen.

Houd rekening met de privacy van bezoekers en personeel. Alle regels voor het gebruik van camera’s lees je op de site van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Je mag bijvoorbeeld alleen camera’s ophangen als dat noodzakelijk is. Daarmee bedoelt de AP dat dit de enige manier is om je zaak goed te beveiligen.

Zorg dat je camera’s zo ophangt dat je de hele zaak in beeld hebt en dat ze juist geïnstalleerd zijn. Denk daarbij aan de opslag van de beelden en zorg dat de datum en tijd kloppen.

Reageren op een overval

De politie adviseert om tijdens een overval het RAAK-principete volgen:

  • Rustig blijven
  • Accepteren van de bevelen
  • Afgeven geld of goederen
  • Kijken

Hiermee voorkom je dat de situatie verder uit de hand loopt. Helaas heb je niet altijd controle over je reactie. In een bedreigende situatie geeft je lichaam soms een automatische overlevingsreactie: vechten, vluchten of bevriezen. Neem het jezelf niet kwalijk als je anders reageert dan je zou willen.

Na een overval

Een bedrijfsoverval is een heftige gebeurtenis. Voor jou, maar ook voor je eventuele medewerkers. Neem na een overval deze stappen:

  • Bel gelijk 1-1-2.
  • Zorg daarna dat de lijn vrij is, zodat je telefonisch bereikbaar bent.
  • Sluit de deur af en wacht de politie buiten op. Laat niemand binnen en geef niemand informatie over wat er is gebeurd.
  • Kom nergens aan, zodat de politie sporenonderzoek kan doen.
  • Stel klanten gerust en vraag of ze willen getuigen.
  • Vraag getuigen om op te schrijven wat ze gezien en gehoord hebben.

De politie kan overvallers alleen oppakken en daarmee toekomstige overvallen tegengaan als je melding maakt van een bedrijfsoverval. Durf je dit niet? Neem dan contact op met Meld Misdaad Anoniem.

Slachtofferhulp

Na een overval kun je last krijgen van stressklachten. Veel slachtoffers van een overval zijn angstig of slapen slecht. Bij Slachtofferhulp kunnen jij en je medewerkers gratis hulp krijgen. Niet alleen bij de verwerking van wat er is gebeurd, maar ook voor de juridische afhandeling van de overval. Verder kun je via Slachtofferhulp in contact komen met lotgenoten.