Waarom moet je niet zomaar je paspoort laten kopiëren?
- Vraag en antwoord
- Bijgewerkt 30 oktober 2024
- 1 min
- Runnen en groeien
- Veilig zakendoen
Je staat tijdens je welverdiende vakantie aan de balie van een Spaans hotel, of je huurt een schuurmachine om je kantoorvloer eens op te frissen. De vraag die je dan kunt verwachten is: mag ik uw ID-bewijs even kopiëren? Dat is niet zonder gevaar.
Bescherm je bedrijf
In onze e-mailserie lees je hoe je omgaat met digitale risico’s.
“Dat komt doordat we in Nederland werken met het BSN-nummer”, zegt Frans van Berkel van het bedrijf PassProtect. “Bij je geboorte krijg je een uniek BSN-nummer. Dat is de sleutel tot je identiteit. Als iemand met slechte bedoelingen dat nummer in handen krijgt, kan die op jouw naam een abonnement of een lening , of zelfs een pand huren voor een wietplantage.” Frauderen met je identiteit dus.
Dit kun je doen
Maar wat kun je doen om je BSN-nummer te beschermen? Je hebt een paar opties.
Een kopie weigeren
Volgens de privacywet AVG mag niet zomaar een kopie van je paspoort eisen. Alleen organisaties die dat wettelijk verplicht zijn mogen dat, zoals banken, verzekeraars of overheidsinstanties.
Onleesbaar maken
Je kunt op meerdere manieren een deel van de gegevens op de kopie van je ID-bewijs onleesbaar maken. Bijvoorbeeld met de app van de overheid. Er bestaan ook verschillende fysieke methodes. Zo ontwikkelde PassProtect een afneembare folie die je over je paspoort, rijbewijs of ID-kaart kunt plakken. Als iemand dan een kopie van je paspoort in handen krijgt, zijn je foto en BSN-nummer niet geheel zichtbaar. Ook de ANWB biedt zo’n product aan.