Identiteitsfraude: zo misbruiken oplichters je bedrijfsnaam

Criminelen speuren het internet af, op zoek naar jouw bedrijfsgegevens om te misbruiken. Hun doel: anderen oplichten met jouw identiteit. Let op en bescherm je bedrijf tegen de verschillende vormen van zakelijke identiteitsfraude.

Bescherm je bedrijf

In onze e-mailserie lees je hoe je omgaat met digitale risico’s.

Abonneer je nu

Bij zakelijke identiteitsfraude doen oplichters alsof ze jouw bedrijf zijn. Ze gebruiken hiervoor de informatie die ze op internet over je vinden. Ook via het stelen van vertrouwelijke papieren documenten of een datalek komen oplichters aan gegevens over jou en je bedrijf.

Gevolgen

Slachtoffers van zakelijke identiteitsfraude merken bijvoorbeeld dat iemand anders namens hun bedrijf aankopen doet of valse facturen verstuurt. Of dat iemand zich op social media voordoet als hun bedrijf. Het kan leiden tot reputatieschade, waardoor klanten en zakenpartners je minder snel vertrouwen of zaken met je zullen doen. Ook kun je omzet verliezen wanneer geldbedragen niet naar jou, maar naar oplichters worden overgemaakt.

Vormen van zakelijke identiteitsfraude

Er zijn verschillende vormen van identiteitsfraude:

Factuurfraude

Bij factuurfraude gebruiken oplichters je bedrijfsnaam en gegevens om je klant een nepfactuur te sturen. Die factuur lijkt veel op facturen die jij normaal gesproken verstuurd. Criminelen gebruiken je logo, je styling en zelfs je handtekening om betrouwbaar over te komen. Alleen het rekeningnummer is anders, waardoor het geld niet bij jou maar bij de oplichters belandt.

Webshopfraude

Oplichters kunnen ook je identiteit misbruiken door een nepwebshop te maken. Hier bieden de criminelen allerlei producten aan die ze niet leveren. Boze klanten kloppen vervolgens bij jou aan, omdat ze denken dat de website van jou is. Misbruikt een nepwebsite je bedrijfsnaam? Controleer dan wie de site beheert op whois.com.

Social mediafraude

Als iemand op social media doet alsof die jouw bedrijf is, kun je dat melden. Social mediaplatforms als Facebook, X, Instagram en LinkedIn hebben hiervoor een speciale pagina op hun website. Zij kunnen je melding onderzoeken en het nep-account blokkeren of verwijderen.

Bestelfraude

Iemand bestelt producten op naam van jouw bedrijf, maar laat ze bezorgen op een ander adres. Jij weet niets over deze bestelling, maar krijgt wel de rekening.

Zakelijke identiteitsfraude voorkomen

Het is lastig om helemaal te voorkomen dat iemand je identiteit misbruikt. Dit zijn de belangrijkste maatregelen die je wel kunt nemen:

  • Stel een google-alertin op je bedrijfsnaam. Dan krijg je automatisch bericht als iemand je bedrijfsnaam noemt op internet. Zo zie je meteen wanneer een oplichter bijvoorbeeld een site aanmaakt onder jouw naam.
  • Ga zorgvuldig om met je bedrijfs- en persoonsgegevens, zowel online als offline. Gebruik hiervoor een cleandeskbeleid.
  • Heb je een website? Controleer je openbare domeinnaamgegevens via Whoisof SIDN. Vraag je webhostingprovider of het mogelijk is om je gevoelige informatie af te schermen. Laat wel het e-mailadres van een technisch contactpersoon staan, zodat bijvoorbeeld cybersecurityorganisaties je kunnen waarschuwen voor digitale dreigingen.
  • Heb je personeel? Informeer ze dan over frauderisico’s zoals het delen van vertrouwelijke bedrijfsgegevens.

Je identiteit misbruikt?

Gebruikt iemand toch je bedrijfsnaam om te frauderen? Waarschuw je klanten, leveranciers en andere relaties. Zakelijke identiteitsfraude is strafbaar. Maak melding bij Fraudehelpdesken doe aangifte bij de politie. Ook kun je de identiteitsfraude melden bij het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude (CMI).