Voorkom crimineel gebruik van je bedrijfspand

Verhuur je een loods, bedrijfspand of schuur? Dan is het van belang dat je je huurder vertrouwt. Als in jouw pand criminele activiteiten plaatsvinden, kan dat je geld kosten en loop je risico op een straf of boete. Voorkom dat criminelen je bedrijfsruimte gebruiken voor illegale activiteiten.

Bescherm je bedrijf

In onze e-mailserie lees je hoe je omgaat met digitale risico’s.

Abonneer je nu

Misdadigers proberen bedrijfsruimten te huren voor criminele activiteiten, zoals een drugslab, een hennepkwekerij of illegaal wonen. Vaak gebeurt dit ongemerkt. Met deze vijf tips voorkom je crimineel misbruik van je pand.

Risico

Als blijkt dat huurders in jouw bedrijfspand criminele activiteiten uitvoeren, loop jij als verhuurder de volgende risico’s:

Strafrechtelijke vervolging

Jij moet bewijzen dat je niets met de criminele activiteiten te maken hebt, ze niet hebt kunnen voorkomen en er niets van wist. Lukt dit niet, dan loop je het risico op strafrechtelijke vervolging. Dat betekent een strafblad, boete, taakstraf of zelfs gevangenisstraf.

Schade

Criminele huurders gaan vaak niet voorzichtig met een ruimte om. Zo kan een drugslab je pand flink beschadigen. Denk hierbij aan doorgebroken muren of brand- en waterschade tot tienduizenden euro’s. Verzekeraars vergoeden die schade niet.

Straffen

De gemeente kan straffen opleggen, zoals sluiting van je pand en boetes.

Geldlening verliezen

De hypotheekverstrekker kan je hypotheek of geldlening opzeggen omdat je het pand laat gebruiken voor zaken waarvoor het niet bedoeld is. Dit kan ervoor zorgen dat je gedwongen wordt je bedrijfspand te verkopen.

Kosten vergoeden

De energiemaatschappij kan eisen dat jij de kosten van illegaal afgetapte stroom betaalt.

Reputatieschade

Betrokken zijn bij illegale activiteiten beschadigt de goede naam van je bedrijf. Hierdoor zullen klanten mogelijk minder snel zaken met je willen doen.

Misbruik voorkomen

Met deze tips voorkom je crimineel gebruik van je bedrijfspand.

1. Accepteer geen contante betalingen

Neem geen contante betalingen aan of betalingen van iemand anders dan de huurder. Criminelen betalen graag contant. Dat is vaak geld dat ze verdiend hebben met criminele activiteiten.

2. Regel de verhuur met de huurder zelf

Zorg voor meerdere persoonlijke ontmoetingen met de huurder voordat je een huurcontract afsluit en noteer contact- en persoonsgegevens. Vraag om een origineel en geldig identiteitsbewijs en controleer dit op echtheid. Maak zelf een kopie van het identiteitsbewijs. Vraag de huurder om een Verklaring omtrent gedrag (VOG).

3. Vraag een uittreksel op als de huurder ondernemer is

Vraag een Handelsregister uittreksel van de onderneming van je huurder op bij KVK. En controleer of de persoon die wil huren namens het bedrijf een huurovereenkomst mag ondertekenen.

De gegevens in het Handelsregister helpen ondernemers veilig zaken te doen. Bedenk dat mogelijke zakenpartners ook informatie over jouw bedrijf opzoeken in het Handelsregister. Je bedrijf ontwikkelt zich en je situatie kan veranderen. Check daarom regelmatig of je inschrijving nog klopt.

4. Laat de huurder zelf een contract afsluiten met een energiebedrijf

Vraag om een kopie van het energiecontract dat je huurder afsluit. En noteer bij oplevering van het pand de meterstanden.

5. Maak duidelijke afspraken over het gebruik

Duidelijke afspraken verkleinen de kans op problemen. Leg afspraken over het gebruik van je pand vast in een huurovereenkomst. Maak bij het opstellen van het huurcontract gebruik van de modellen van de Raad voor Onroerende Zaken. Verhuur je horeca- of winkelruimte? Kijk dan naar de modelovereenkomst van branchevereniging INretail. Laat je eventueel adviseren door een juridisch adviseur of makelaar. Neem de volgende zaken op in het huurcontract:

  • Afspraken over sleutelbeheer van het pand, zoals aantal sleutels, het bijmaken van sleutels en vervangen van sloten.
  • Spreek af dat je zelf een sleutel houdt, zodat je in noodsituaties het bedrijfspand binnen kunt.
  • Leg vast dat je regelmatig, bijvoorbeeld een keer per drie maanden, het bedrijfspand inspecteert.
  • Geef de huurder schriftelijk gebruiks- en veiligheidsinstructies. Hierin leg je vast waarvoor de huurder het pand mag gebruiken.
  • Omschrijf duidelijk dat hennepteelt of andere criminele activiteiten zoals illegaal sekswerk verboden zijn in het bedrijfspand. Noteer dat als de huurder toch iets illegaals doet, jij de huurovereenkomst mag stoppen. Wanneer de huurder het pand niet vrijwillig verlaat, ga je naar de kantonrechter om ontruiming te eisen.
  • Geef aan dat verbouwingen of aanpassingen aan het gebouw en/of de installaties niet zijn toegestaan.
  • Leg vast dat onderverhuur niet mag. Zo houd je zicht op wie er in je pand actief is.
  • Maak bij de sleuteloverdracht een opleveringsrapport. Leg vast wat de huidige staat is van je bedrijfspand.
  • Onderteken beiden de huurovereenkomst voordat de huurder het pand gaat gebruiken.
  • Vraag de huurder altijd om een borgsom te betalen. Een borg van één tot drie maanden huur is gebruikelijk. Accepteer daarbij geen contante betalingen.

Makelaar

Wil je de verhuur van je pand door een makelaar laten verzorgen? Geef dan duidelijk aan wat je verwacht van de makelaar en spreek af wie van jullie het gebruik van het pand in de gaten houdt. Besef dat jij zelf verantwoordelijk blijft, ook als je je pand via een makelaar verhuurd.

Toezicht houden

Controleer je pand regelmatig en let hierbij op de volgende zaken:

  • Kijk of er overdag bedrijfsactiviteiten zijn in het pand. Rijd ook eens ’s avonds langs je pand. Wanneer je nooit activiteiten ziet, vraag dan eens aan de buren wat zij weten over het gebruik van je pand.
  • Controleer regelmatig de buitenkant van je pand. Let op het volgende:
    • Ontbreken bedrijfsuitingen op het pand en het terrein? Denk aan een logo, bedrijfsauto’s met logo’s en een brievenbus. Dit zijn zaken die meestal wel aanwezig zijn bij legale bedrijven.
    • Staan er vreemde spullen op het terrein die niet passen bij het type bedrijf?
    • Staan er afvalcontainers en zit daarin afval dat past bij de activiteiten van het bedrijf?
    • Zijn er extra sloten geplaatst waardoor jij het pand niet meer in kunt?
    • Zijn er overdreven veel camera’s geplaatst? Past dit bij het type bedrijf?
    • Is er aangebouwd of verbouwd zonder dat dit met jou is overlegd? Dit kan wijzen op illegale bedrijfsactiviteiten die voor jou als verhuurder niet zichtbaar zijn.
    • Zijn er nieuwe ontluchtingskanalen op het dak gemaakt? Dit kan wijzen op hennepteelt of op de productie van synthetische drugs, zoals xtc en amfetamine.
  • Inspecteer ook regelmatig de binnenkant van je bedrijfspand. Stel jezelf de volgende vragen:
    • Zijn de activiteiten passend bij het bedrijf?
    • Passen de spullen bij het type bedrijf?
    • Kun je alle ruimtes in? Wees alert als je bepaalde ruimtes niet mag bezoeken. Of als de medewerkers van het bedrijf zeggen dat ze daar de sleutels niet van hebben.

Meld bij de politie

Vermoed je dat er criminele activiteiten plaatsvinden in je pand? Meld dit dan bij de politie via 0900-8844. Wil je liever anoniem melden? Bel dan 0800-0700. Lees meer over hoe je je bedrijfspand veilig verhuurt.