Ik verdenk mijn werknemer van diefstal of fraude. Wat nu?

Ruim één op de zeven Nederlandse ondernemers heeft te maken met diefstal of fraude, blijkt uit cijfers van onderzoeksinstituut Hoffmann. In driekwart van de gevallen zijn werknemers de dader. Vermoed je dat je personeel je oplicht? Dit kun je doen.

Bescherm je bedrijf

In onze e-mailserie lees je hoe je omgaat met digitale risico’s.

Abonneer je nu

Zorg voor bewijzen

Ga op zoek naar bewijzen. Praat bijvoorbeeld met collega’s, bekijk camerabeelden, onderzoek zakelijke e-mails en de bedrijfstelefoon. Let hierbij wel goed op de privacy van de werknemer. Doe je het onderzoek liever niet zelf? Vraag de politie om hulp.

Schors je werknemer

Een schorsing, het verplicht neerleggen van de werkzaamheden, kan noodzakelijk zijn voor het onderzoek. Leg wel uit waarom je hiervoor kiest. Als de schorsing onterecht is, kan dit problemen opleveren. Zo moet je van de rechter misschien een schadevergoeding aan je werknemer betalen.

Geef een waarschuwing

Maakt je werknemer één keer een kleine fout, dan kun je een officiële waarschuwing geven. Zet dit op papier en laat het ondertekenen door de werknemer. Zo maak je duidelijk dat je er serieus mee omgaat en wat de gevolgen zijn als het nog een keer gebeurt.

Ontsla je werknemer

Is samenwerken volgens jou niet meer mogelijk? Dan kun je je werknemer ontslaan. Vraag een jurist of advocaat om advies over de juiste aanpak.

Leg een boete op

Staat er in het arbeidscontract een voorwaarde over diefstal of fraude? Dan kun je een boete opleggen of schadevergoeding van je werknemer eisen. Check bij de Rijksoverheid hoe zo’n proces eruitziet.

Voorkom interne fraude

Verklein de kans op interne criminaliteitmet de gratis online training van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).