Hoe voorkom je robottelefoontjes?

De Fraudehelpdesk krijgt elk jaar duizenden meldingen van verdachte Engelstalige telefoontjes. In oktober 2024 waren er al 656 meldingen van deze robottelefoontjes, ofwel robocalls. Neem je op, dan hoor je een automatisch bericht en een keuzemenu, vaak in een Engelstalige robotstem. Je moet bijvoorbeeld dringend een openstaande boete betalen, of een terugbetaling bevestigen. Maak je een keuze, dan krijg je een oplichter aan de lijn. Die wil je geld of gegevens stelen. Hoe voorkom je robottelefoontjes?

Bescherm je bedrijf

In onze e-mailserie lees je hoe je omgaat met digitale risico’s.

Abonneer je nu

Ophangen en blokkeren

Voorkomen van robottelefoontjeskan helaas niet. Pas als je opneemt, weet je dat het een robocall is. Verbreek dan meteen de verbinding. Ga nooit in gesprek met de oplichters. Zo loop je geen gevaar.

Gewoon niet opnemen bij onbekende of buitenlandse nummers is niet handig. Het kan zo maar een nieuwe klant zijn. Moet je het telefoonnummer blokkeren als het een robocall was? Ja, maar kijk eerst wat het nummer is. Oplichters kunnen via spoofing met een bij jou bekend nummer bellen. Het lijkt dan bijvoorbeeld of je bank belt. Blokkeer je dit nummer, dan kan je bank je dus niet meer bellen.

Dit kun je nog meer doen

Naast meteen ophangen en het nummer blokkeren, nog drie tips:

  • Heb je een gemiste oproep van een onbekend nummer uit het buitenland? Bel dan niet terug. Het kan een oplichter zijn die je een dure telefoonlijn wil laten bellen.
  • Geef nooit via de telefoon inloggegevens of andere persoonlijke gegevens door. Maak nooit geld over en installeer ook geen software.
  • Toch in het verhaal van de oplichter getrapt en bijvoorbeeld geld overgemaakt? Neem contact op met de Fraudehelpdesk. Zij helpen je met tips en brengen je in contact met organisaties die je verder helpen. Doe bij oplichting ook altijd aangiftebij de politie.