Hoe een VPN je bedrijf beschermt

Wat als een cybercrimineel precies kan zien wat jij via internet verstuurt door een onveilige internetverbinding? Dan komt die veel over je bedrijf te weten. Met een VPN voorkom je dat. Ontdek wat een VPN is en hoe het je bedrijf beveiligt.

Bescherm je bedrijf

In onze e-mailserie lees je hoe je omgaat met digitale risico’s.

Abonneer je nu

Een VPN is niet meer alleen iets voor computernerds. Of voor criminelen die anoniem op internet zitten. Net als sterke wachtwoorden en goede antivirussoftware beschermt een VPN je bedrijf tegen cybercrime.

Wat is een VPN?

VPN staat voor ‘Virtual Private Network’, of in het Nederlands een virtueel privénetwerk. Het is een extra beschermlaag voor je internetverbinding. Deze software installeer je op je telefoon, laptop of tablet. Het maakt je anoniem op het internet en versleutelt je internetverkeer. Versleuteling, of in IT-taal 'encryptie', maakt de gegevens die je verstuurt via internet onleesbaar voor iedereen behalve de ontvanger.

Als je een VPN gebruikt, loopt al je internetverkeer via een server van de VPN-aanbieder. Die verbergt je internetadres, ook wel IP-nummer genoemd, zodat niemand ziet wie je online bent. En zelfs als een hacker je internetverkeer onderschept, kan die je gegevens niet lezen door de versleuteling.

Werken op kantoor of thuis

Een VPN is niet altijd nodig. Bijvoorbeeld wanneer jij en je medewerkers altijd op kantoor werken. Natuurlijk moet dan wel de digitale beveiliging van je bedrijf op orde zijn. Werken jij en je medewerkers ook onderweg of vanuit huis? Dan is een VPN-verbinding met je bedrijfsnetwerk noodzakelijk. Zo kunnen criminelen het internetverkeer tussen medewerker en kantoor niet bekijken.

Zakenreis naar het buitenland

Een VPN is ook handig als je op zakenreis gaat naar het buitenland. In sommige landen blokkeert de overheid bepaalde websites. Of is het door censuur lastiger bepaalde informatie op het internet te vinden. Via een VPN lukt het dan vaak wel die websites te bezoeken of de gewenste informatie te vinden.

Zwakste schakel

Ook met VPN geldt nog steeds dat de beveiliging van je bedrijf zo sterk is als de zwakste schakel. En de zwakste schakel dat is de mens. VPN zorgt voor extra privacy op het internet. Het voorkomt bijvoorbeeld niet dat de computer van een medewerker besmet raakt met malware door een bezoek aan een schadelijke website. Of dat die persoon nietsvermoedend gevoelige informatie lekt in reactie op een phishingmail. Gebruik deze checklist en bespreek de digitale veiligheid van je bedrijf met je medewerkers.

Geschikte VPN-aanbieder

Je vertrouwt een VPN-aanbieder alle gegevens toe die je via internet verstuurt. Kies er daarom een uit die daar veilig mee omgaat. Hier kun je op letten als je een VPN-aanbieder zoekt:

Wat kost een VPN?

Consumenten betalen tussen de twee en zes euro per maand. Zo’n abonnement is ook voor kleine bedrijven geschikt. Je kunt minder mensen toevoegen aan een consumenten-VPN dan aan een VPN voor bedrijven, maar je bent goedkoper uit. De precieze kosten hangen af van de abonnementsvorm die je kiest. Bij een langere looptijd betaal je per maand minder.

Hoe gaat de VPN-aanbieder om met je gegevens?

Let erop dat je VPN-aanbieder duidelijk is over wat die doet. Wat staat er in de kleine lettertjes van de privacyvoorwaarden? Je wil bijvoorbeeld niet dat de aanbieder bijhoudt wat je online doet. Dan is je privacy alsnog in gevaar. Er bestaat geen keurmerk dat de betrouwbaarheid van een VPN-dienst aantoont. Daarom laten sommige aanbieders hun dienst onderzoeken door onafhankelijke inspecteurs. Ook de Consumentenbondbesteedt er aandacht aan.

Wat vinden andere gebruikers?

Check voor je een abonnement kiest wat andere gebruikers van de VPN-aanbieder vinden. Zijn ze tevreden over de betrouwbaarheid en snelheid? Bekijk aanbieders met veel servers, die vaak in meerdere landen staan. Dan is er meestal wel een server met goede snelheid beschikbaar. Controleer ook of de VPN-software van de aanbieder op al je apparaten werkt. Deze en andere informatie vind je op de website van de aanbieder.

Gebruik nooit een gratis VPN-app, je privacy is dan in gevaar

Gebruik geen gratis VPN

Download en gebruik nooit zomaar een gratis VPN-app. Je privacy is dan in gevaar. Omdat je niet betaalt voor zo'n VPN, zal de aanbieder op een andere manier geld verdienen. Die houdt bijvoorbeeld je surfgedrag bij en verkoopt deze gegevens aan adverteerders. Daarnaast kan in sommige gratis VPN-apps of VPN-diensten malware zitten. Daarmee breng je de veiligheid van je systemen in gevaar.

Trager internet door VPN

Een VPN installeren is verstandig. Houd er wel rekening mee dat je internet dan mogelijk iets trager werkt. Dat komt doordat je afhankelijk bent van de verbinding met de servers van de VPN-aanbieder. En ook doordat het versleutelen van je internetverkeer tijd kost. Kies daarom voor een aanbieder met goede reviews en veel, snelle servers.