Trap niet in factuurfraude: zo herken je een nepfactuur
- How to
- Bijgewerkt 20 juni 2024
- 2 min
- Runnen en groeien
- Veilig zakendoen
Je ontvangt een factuur van een bekende webshop. Je bestelt daar vaker, dus je betaalt de rekening keurig. Later ontdek je tot je schrik dat je helemaal niets besteld had bij die webshop. Je betaalde per ongeluk een nepfactuur van een oplichter, en die is er nu met je geld vandoor. Ontdek hoe je een nepfactuur herkent en niet in factuurfraude trapt.
Bescherm je bedrijf
In onze e-mailserie lees je hoe je omgaat met digitale risico’s.
Factuurfraude maakte in 2023 slachtoffers bij 45% van de 355 organisaties uit het fraudeonderzoek van kredietverzekeraar Allianz . Daarmee staat deze oplichtingsvorm in het onderzoek op nummer 1 bij fraude 'van buiten'. Je krijgt lang niet altijd je geld terug als je per ongeluk een nepfactuur betaalt. En soms heb je dubbel pech. Want heb je wél iets besteld en daarvan een nepfactuur betaald? Dan moet je daarna de echte rekening ook nog betalen.
Wat is factuurfraude?
Bij factuurfraude sturen criminelen je een nepfactuur, een rekening die niet echt is. Bijvoorbeeld namens een leverancier waar je vaker zaken mee doet. Ze hopen dat je daardoor niet ziet dat de factuur nep is. En dat je die dus gewoon betaalt. Je geld gaat vervolgens niet naar je leverancier, maar verdwijnt in de zakken van de oplichters.
Nepfactuur herkennen
Met deze tips herken je een nepfactuur en voorkom je factuurfraude:
- Check welk product of welke dienst op de factuur staat. Bestelde je dit echt bij deze leverancier? Vergelijk ook het factuur- of ordernummer met je eigen administratie.
- Controleer de afzender met je eigen gegevens. Kijk vooral of het bankrekeningnummer klopt.
- Negeer een dringende of dreigende toon in de factuur. Deze truc gebruiken oplichters vaak om je snel te laten betalen.
- Lees de kleine lettertjes en controleer of het niet om een stiekeme offerte gaat.
- Vertrouw je het niet? Neem dan contact op met de afzender. Maar doe dat via de contactgegevens uit je eigen administratie. En niet via de contactgegevens in de factuur.
- Houd de lijst met van de Fraudehelpdesk in de gaten. Daar staan bijvoorbeeld nepfacturen maar ook phishingberichten op die nu rondgaan.
- Kreeg je een factuur van KVK? Check dan altijd of het wel echt van KVK komt, of dat het een nepfactuur is.
Verschillende trucs
Oplichters gebruiken verschillende trucs waarmee ze je misleiden.
Nagemaakte factuur
Criminelen maken een factuur van een van je leveranciers na en sturen die aan je. Je bestelt daar regelmatig, dus een nepfactuur valt dan niet zo snel op. Alle informatie op de nagemaakte factuur klopt, behalve het bankrekeningnummer. Dat nummer is niet van je leverancier, maar van de criminelen.
Oplichters maken een valse factuur bijvoorbeeld door je post met een echte factuur te stelen. Ze veranderen alleen het bankrekeningnummer in hun eigen nummer. Of ze breken in op de computer van je leverancier. Ze versturen dan de valse factuur via die computer.
Spookfactuur
Oplichters sturen ook spookfacturen. Dat zijn nepfacturen voor iets dat je helemaal niet hebt besteld. De factuur lijkt betrouwbaar, doordat er bijvoorbeeld een naam van een bekende webshop op staat. Ook gaat het vaak om een laag bedrag. Je let even niet op en uit gewoonte betaal je de factuur. Aan een oplichter blijkt later.
Stiekeme offerte
Een nepfactuur is soms stiekem ook nog een offerte. Dat zie je pas als je de kleine lettertjes leest. Betaal je de nepfactuur, dan ben je niet alleen je geld kwijt, maar sluit je ook nog ongewenst een overeenkomst met de aanbieder. En zit je bijvoorbeeld vast aan een abonnement.
Nepfactuur betaald, wat nu?
Betaalde je per ongeluk toch een nepfactuur? Volg dan deze stappen:
- Doe bij de politie. Factuurfraude is strafbaar. Met je aangifte kan de politie beter onderzoeken wie de oplichters zijn.
- Neem contact op met je bank en probeer je geld terug te krijgen. Dat is niet eenvoudig, want vaak verdwijnt je geld naar een buitenlandse rekening. Misschien kunnen ze de nepbetaling terugdraaien. Lukt dat niet en ging je betaling naar een Nederlandse bankrekening? Vraag dan de NAW-gegevens van de oplichter op bij je . Die heb je samen met je aangifte bij de politie nodig om eventueel je geld van de crimineel terug te eisen via de rechter.
- Maak een melding bij de . Hun medewerkers verwijzen je door naar organisaties die je verder kunnen helpen. En ze geven ook tips over mogelijke schadevergoeding.