Stoppen met ondernemen? Ontdek nieuwe kansen
- Gé Sletterink
- De basis
- Bijgewerkt 15 oktober 2024
- 3 min
- Stoppen
- Geldzaken
Overweeg je om te stoppen met ondernemen? Of heb je al een besluit genomen? Weet dan dan dat stoppen ook ondernemen is. Geen ondernemer maakt deze beslissing zomaar. Het is een proces. Een proces dat lang kan duren en waarin je veel wikt en weegt. Of een proces dat snel gaat, omdat je bijvoorbeeld een nieuwe baan in loondienst vindt. Of je nu kort of lang nadenkt over stoppen, het is een goed idee om je kansen en mogelijkheden op een rijtje te zetten.
Stoppen met ondernemen?
Bel anoniem en vrijblijvend met een expert van KVK
Kansen voor na het ondernemen
Onderzoek welke kansen er zijn voor de toekomst:
Loondienst
1. Denk na over je vaardigheden en ervaringen
Kijk eens terug op de periode dat je ondernemer was. Waarschijnlijk heb je waardevolle vaardigheden en ervaringen opgedaan. Zet deze op een rijtje. Begin met waar je goed in bent en wat je sterke punten zijn. Misschien helpt dit bij het kiezen van een nieuwe activiteit. Of je nu een nieuwe onderneming wil starten of in loondienst gaat.
2. Een baan in loondienst
Als je niet meer onderneemt, kun je (weer) een baan in loondienst zoeken. Zorg dan dat je LinkedIn profiel actueel is. Er is online veel informatie te vinden over solliciteren en het updaten van je LinkedIn profiel. Laat in ieder geval je opleidingen en werkervaring zien.
Vacatures vind je ook op LinkedIn, op vacaturesites, social media, jobapps en uitzendbureaus. Met zoekfilters selecteer je snel werk dat bij je past. Vaak kun je ook een melding aanzetten, dan krijg je een berichtje als er een nieuwe passende vacature online komt.
Laat ook je eigen netwerk weten dat je een baan zoekt. Deel dit dus met vrienden, familie en kennissen. Veel mensen komen via via aan een nieuwe baan. Word je uitgenodigd voor een gesprek? Lees deze tips voor het voeren van een sollicitatiegesprek.
Loondienst en ondernemen
Wil je naast je baan in loondienst ook ondernemen? Lees dan dit stappenplan. Wil je werken en daarnaast blijven leren, maak dan een afspraak bij een leerwerkloket.
3. Kansen op de arbeidsmarkt
Heb je gereageerd op vacatures en nog geen succes? Kijk een naar een baan die minder voor de hand ligt. Bedrijven waarderen ondernemersvaardigheden als creativiteit, probleemoplossend vermogen en zelfstandigheid. Overweeg om te solliciteren op een baan die minder voor de hand ligt. Het UWV heeft een overzicht van kansen op de arbeidsmarkt.
Daarnaast kan je via een regionaal (RMT) begeleiding krijgen bij heroriëntatie op een baan in loondienst. De hulp kan bestaan uit onder andere loopbaanadvies, scholing en praktijkleren. Er zijn 35 RMT's verspreid over heel Nederland.
4. Omscholen met gratis advies
Je kunt als zelfstandig ondernemer, zzp’er of voor je personeel een gratis aanvragen. Dit advies bestaat uit twee onderdelen: een competentie- en interessetest en een omscholings- en loopbaanadvies uitgevoerd door een gekwalificeerde onafhankelijke loopbaanprofessional. De overheid, het bedrijfsleven, UWV en gemeenten stimuleren omscholing met financiële regelingen. Jouw situatie bepaalt welke korting en subsidie voor jou gelden. Maak je eigen .
Stoppen met je bedrijf | KVK
Uitkering
6. Bbz gebruiken
Ben je geboren voor 1 januari 1960 jaar en heb je een niet-levensvatbaar bedrijf? Dan kun je een uitkering of bedrijfskapitaal aanvragen via het Besluit bijstandverlening (Bbz). Naast de leeftijdseis geldt een aantal aanvullende voorwaarden. Zoals het urencriterium, inkomen onder de bijstandsnorm en de vraag of je tien jaar onafgebroken ondernemer bent. Je vraagt de uitkering of het bedrijfskapitaal aan bij jouw gemeente.
7. Uitkering gebruiken
Als je erover denkt om te stoppen als zelfstandig ondernemer omdat je onvoldoende inkomen hebt uit je bedrijf? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor een uitkering. Je ontvangt de uitkering op basis van de Wet Inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (IOAZ). Er zit een aantal aan vast. Zo moet je 55 jaar of ouder zijn en de afgelopen 10 jaar onafgebroken hebben gewerkt, waarvan de laatste drie jaar als zelfstandig ondernemer.
Je vraagt een IOAZ-uitkering aan bij jouw gemeente. Je moet dit doen voordat je stopt met je bedrijf. Nadat het IOAZ-recht is toegekend, moet jouw bedrijf binnen maximaal anderhalf jaar opgeheven zijn. Je krijgt de uitkering per maand (achteraf) uitbetaald.
Overige opties
8. Bedrijf verkopen
Wil je je bedrijf verkopen? Lees dan hoe je dit doet in zes stappen. Met de opbrengst maak je een nieuw toekomstplan.
Tip: Schakel gespecialiseerde hulp in bij het verkopen van je bedrijf. Denk aan je eigen of , een gespecialiseerde boekhouder, accountant, subsidie-adviseur, je of ondernemersorganisatie.
9. Start een nieuw bedrijf
Stoppen met je bedrijf betekent niet altijd dat je helemaal stopt met ondernemen. Misschien heb je al een idee voor een nieuw bedrijf. Of wil je de lessen die je geleerd hebt op iets nieuws toepassen. Zorg dan wel dat je je eerst goed verdiept in dit nieuwe idee. Zelfs als je al (veel) ervaring hebt met ondernemen. Lees meer over het (her)starten van een bedrijf.
10. Vrije tijd invullen
Mogelijk is je leeftijd of persoonlijke situatie een reden om een stapje terug te doen. Bedenk goed waarmee je je vrije tijd wilt vullen, zo voorkom je een sociaal isolement. Was je tijdens het ondernemen al betrokken bij jongerenprojecten, clubsponsoring of ander vrijwilligerswerk? Blijf hierin actief.
11. Aanpakken van geldzorgen
Zit je in de schulden met je bedrijf? De kans is groot dat je je dan zorgen maakt over jezelf en de directe omgeving, je gezin en je werknemers. Het laat je allemaal niet koud en emotioneel loop je daardoor vast. Voorkom verdere sores en praat met een hulpinstantie. Bij psychische klachten bieden diverse professionele organisaties een luisterend oor. Werk samen aan een oplossing en gebruik het Stappenplan schulden.