Stoppen met je bedrijf, 3 scenario's
- Gé Sletterink
- How to
- Bijgewerkt 10 oktober 2024
- 1 min
- Stoppen
- Geldzaken
Stoppen met ondernemen kan op verschillende manieren. Misschien komt er een interessante koper voor je bedrijf. Of heb je zelf een overnamekandidaat gevonden. Je kunt ook besluiten om zelf te stoppen. Het kan ook zijn dat financiële problemen je dwingen om te stoppen. Hoe werken deze drie scenario’s in de praktijk?
Stoppen met ondernemen?
Bel anoniem en vrijblijvend met een expert van KVK
1. Bedrijf verkopen
Je bedrijf verkopen is een ingrijpend proces. Je doet afstand van een organisatie die je vol overgave hebt geleid. Voor een kansrijke bedrijfsoverdracht volg je een verkooptraject. Je maakt je bedrijf klaar voor overname. Je voert onderhandelingen, bepaalt een prijs en legt afspraken vast. Neem daarvoor de tijd. Gebruik het stappenplan voor bedrijfsverkoop.
2. Zelf je bedrijf stoppen
Zelf wil of kun je niet meer doorgaan met ondernemen. Je gaat je bedrijf opheffen. Vanwege je leeftijd, de veranderende markt of omdat je geen opvolger hebt. Of misschien is de energie er gewoon uit. Je hebt goed nagedacht en onderzocht wat de toekomstmogelijkheden zijn van je bedrijf. Als verkoop geen optie is, blijft bedrijfsbeëindiging over. Kies op de pagina 'Bedrijf stoppen in tien ' het stappenplan voor jouw rechtsvorm. Het helpt je bij een soepele afronding.
Checklist bedrijf stoppen
Je bedrijf stoppen is meer dan uitschrijven bij KVK. De Checklist bedrijf stoppen laat zien waar je rekening mee moet houden vóór, tijdens en na het uitschrijven. Van bankzaken tot abonnementen opzetten en uitschrijven uit het Handelsregister.
3. Gedwongen stop door financiële problemen
De bank stelt vragen, klanten bestellen minder en leveranciers willen je alleen nog tegen contante betaling leveren. Het kunnen belangrijke signalen zijn dat je bedrijf serieuze financiële problemen heeft. Afwachten is geen optie. Zoek hulp om je financiële problemen op te lossen. Daarvoor zijn meerdere mogelijkheden waarbij je bedrijf beëindigen niet altijd nodig is. Bijvoorbeeld via een minnelijke regeling of de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA).
Heb je problematische schulden? Praat erover en kom zo snel mogelijk in actie. Gebruik daarvoor het stappenplan schulden.