Bedrijf stoppen

Stoppen met je bedrijf is meer dan uitschrijven bij KVK. Lijkt het je ingewikkeld? Stel je vragen aan de adviseurs van het KVK Adviesteam.

Bedrijf stoppen

Stoppen met je bedrijf is meer dan uitschrijven bij KVK. Lijkt het je ingewikkeld? Stel je vragen aan de adviseurs van het KVK Adviesteam.

Stoppen met ondernemen? Dit moet je regelen

Veelgestelde vragen

Als je langere tijd geen activiteiten uitvoert, moet je je bedrijf uitschrijven uit het Handelsregister. Het Handelsregister is namelijk een register van actieve bedrijven. Je inschrijving pauzeren is niet mogelijk. Toch kan het soms nodig zijn tijdelijk te stoppen met de werkzaamheden in je bedrijf (bijvoorbeeld voor het volgen van een studie, tijdelijke loondienst of een reis korter dan acht maanden). Het ligt aan jouw situatie wat je moet doen. 

Situatie 1: Je bedrijf heeft geen omzet en er is geen activiteit in het bedrijf (bijvoorbeeld door een reis, studie of ziekte).

  • Verwacht je dat deze periode korter is dan een half jaar? Dan leg je tijdelijk je werk stil en blijft je bedrijf ingeschreven staan in het Handelsregister. Laat je contacten en netwerk weten dat je voor nu je bedrijfsactiviteit stillegt. 
    Blijf gewoon btw-aangiftes doen, ook al zijn dit nihil- of nulaangiftes. Je moet de boekhouding goed blijven bijhouden. 
  • Verwacht je dat deze periode langer is dan een half jaar, of is deze periode onzeker? Dan schrijf je je bedrijf uit. 
    Als je na deze periode weer activiteiten start, dan schrijf je een nieuw bedrijf in. Je krijgt een nieuw KVK-nummer en btw-nummer. Het is niet mogelijk om je oude KVK-nummer en btw-nummer te activeren. Wil je het ‘recht’ op je handelsnaam houden dan moet je die naam naar buiten toe gebruiken. Je kunt hiervoor niet je KVK-inschrijving aanhouden.

Situatie 2: Je bedrijf heeft geen omzet, maar er is wel activiteit in het bedrijf (bijvoorbeeld voor klantenwerving, productontwikkeling of voorbereiding op de start) 
Dit is een prima reden om ingeschreven te blijven. Denk er wel aan dat na meerdere nihilaangiftes de Belastingdienst je omzetbelastingnummer intrekt. Voordat ze dit doen ontvang je een brief. Ben je het hier niet mee eens, dan moet je bewijzen dat er geen ‘staking’ heeft plaatsgevonden. Kun je dit niet? Dan krijgen wij een bericht van de Belastingdienst en schrijven we je bedrijf ook uit. 

De vooruitzichten voor je bedrijf zijn somber. Elke dag dat je blijft ondernemen kost je geld. Stoppen is onvermijdelijk. Met het stappenplan gecontroleerd stoppen houd je controle tijdens het stoppen van je onderneming. Het plan bestaat uit vijf onderdelen.

  1. Omgaan met je emoties
  2. Hulp zoeken
  3. Bedrijfsbeëindiging voorbereiden
  4. Houd je na het stoppen schulden over? Zoek een oplossing die bij jouw situatie past. Je kunt verschillende trajecten doorlopen. Bijvoorbeeld een minnelijk traject, of via de regeling Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp).
  5. Aan de slag met stoppen: afhankelijk van je situatie en rechtsvorm doorloop je een aantal stappen om je bedrijf te beëindigen. Zeg ook lopende abonnementen en verzekeringen op. Schrijf tenslotte je bedrijf uit bij KVK.

Advies op maat

Stoppen met ondernemen is niet niks. Je moet veel zaken regelen. De adviseurs van het KVK Adviesteam helpen je daarbij. Zij beantwoorden je vragen en luisteren naar je zorgen. Ze leggen uit welke stappen nodig zijn en wanneer je die moet nemen. Zo houd je overzicht. Bel 088 585 22 22. KVK werkt ook samen met organisaties die je helpen met advies, coaching of geld.

Er zijn verschillende manieren waarop je de overdracht van jouw eenmanszaak kunt registreren. Houd er rekening mee dat je maar 1 eenmanszaak kunt hebben.

Kijk op deze pagina om te lezen welke stappen je moet nemen.

De uitschrijving van jouw eenmanszaak geef je door via een wijzigingsformulier op onze website:

  • kies voor 'Uitschrijven'
  • zoek en selecteer je bedrijf
  • kies voor 'Opheffen eenmanszaak'
  • doorloop de stappen en verstuur de gegevens online of per post

Online indienen (verwerkingstijd twee werkdagen)

Je ondertekent het formulier door in te loggen met DigiD.

Per post opsturen (langere verwerkingstijd 15 werkdagen)

Stuur het formulier ingevuld en ondertekend naar het KVK-postadres, samen met een kopie van een geldig legitimatiebewijs van de ondertekenaar. De ondertekenaar van het formulier is altijd een bevoegde persoon die op dit moment in het Handelsregister staat ingeschreven.

Meer informatie

Wanneer je stopt met jouw bedrijf, moet je een aantal zaken regelen. In het stappenplan bedrijf stoppen en in de informatie over belastingzaken bij opheffen bedrijf lees je handige tips.

Let op: het opheffen en uitschrijven van de eenmanszaak kan gevolgen hebben voor onder andere je bankrekening, financiering, verzekeringen, pensioenfonds en gemeentevergunningen.
Je kunt dan bijvoorbeeld niet meer bij je zakelijke bankrekening. Kijk daarom eerst op de website van deze instanties wat de gevolgen zijn van de stappen die je neemt, voordat je de eenmanszaak bij ons uitschrijft.

Ben je van plan financiële ondersteuning aan te vragen bij je gemeente? Dan kan een voorwaarde zijn dat je nog ingeschreven staat in het Handelsregister. Check ook dit voordat je de eenmanszaak uitschrijft.