Wat is het verschil tussen handelsnaam en merknaam?

De woorden handelsnaam en merknaam worden vaak door elkaar gebruikt. Maar ze betekenen niet hetzelfde. Waarin zit ‘m het verschil? Je handelsnaam (bedrijfsnaam) is de naam van je bedrijf. Je legt de handelsnaam vast bij KVK als je je bedrijf inschrijft in het Handelsregister. Een merknaam is de naam van een product of dienst. Deze registreer je bij BOIP. Sommige bedrijven gebruiken dezelfde naam als handelsnaam en merknaam.

KVK Startersdag

Kom naar de KVK Startersdag in Rotterdam Ahoy en vind alle info voor de start van je bedrijf.

Meld je gratis aan

Een belangrijk verschil tussen handelsnamen en merknamen heeft te maken met hoe ze beschermd zijn. Een ander mag jouw handelsnaam of merknaam namelijk niet zomaar gebruiken.

Handelsnaam beschermen

Als je de eerste bent die een handelsnaam actief gebruikt, ben je automatisch beschermd door de Handelsnaamwet. Een ander mag je handelsnaam dan niet zomaar gebruiken. Ook geen naam die veel op jouw handelsnaam lijkt. Actief gebruiken betekent dat je bijvoorbeeld een website hebt en reclame maakt met de naam.

De bescherming van de Handelsnaamwet geldt alleen voor de regio waarin je bedrijf actief is en naamsbekendheid heeft opgebouwd. Mensen moeten de naam dus kennen. Buiten de regio mogen andere ondernemers dezelfde handelsnaam gebruiken. Omdat veel bedrijven online actief zijn en op die manier landelijke naamsbekendheid hebben, kan die bescherming ook voor heel Nederland gelden.

Inschrijving bij KVK

Als je een bedrijf begint, moet je je inschrijven bij KVK. Je geeft dan door wat je handelsnaam wordt en wij leggen die vast in het Handelsregister. Alleen deze registratie zorgt nog niet voor bescherming van je handelsnaam. Daarvoor moet je de naam dus actief gebruiken.

Er zijn nog meer regels voor handelsnamen. Verdiep je hierin voordat je je inschrijft bij KVK, zodat je zeker weet dat je de naam mag gebruiken.

Merknaam registreren

Wil je dat niemand in de Benelux (België, Nederland en Luxemburg) de naam van je bedrijf, product of dienst mag gebruiken, dan kun je die als merknaam laten registreren bij BOIP. Een merknaam kan hetzelfde zijn als je handelsnaam. Maar je kunt ook een aparte merknaam verzinnen voor een product of dienst. Stel je bedrijf heet De Vries Meubels en je verkoopt een stoelenlijn die Zitopia heet. Je kunt er dan voor kiezen om de naam Zitopia te registreren als merk.

Leg je je merknaam vast in het BOIP Merkenregister? Dan kun je anderen in de Benelux verbieden die naam te gebruiken voor de producten en diensten waarvoor je de naam hebt geregistreerd. De registratie geldt voor tien jaar en kun je daarna verlengen.

Het is ook mogelijk om je merknaam te registeren tegen gebruik in heel Europa. Daarvoor moet je bij EUIPO zijn. Er is geen organisatie waar je je merknaam kunt registreren voor wereldwijde bescherming.

Naamchecker

Met de Naamchecker van KVK en BOIP kun je controleren of een naam al is geregistreerd als handelsnaam of merknaam. Als een andere ondernemer in je regio de naam al gebruikt, dan mag je de naam meestal niet meer gebruiken en moet je een andere naam verzinnen. Is de naam nog vrij? Dan mag je die naam gebruiken en registreren als handelsnaam en merknaam.