Wat is een rechtsvorm?
- Jeanine Hoekstra
- Vraag en antwoord
- Bijgewerkt 29 mei 2024
- 1 min
- Starten
Een rechtsvorm is de juridische vorm van een bedrijf of organisatie. De rechtsvorm bepaalt welke verantwoordelijkheden je hebt als eigenaar, aan welke regels je je moet houden en welke risico’s je loopt. Je kiest zelf welke rechtsvorm het beste past bij jouw situatie.
KVK Start een eigen bedrijf
Tijdens dit online event op 3 december krijg je stap voor stap alle informatie om je bedrijf succesvol te starten.
Welke rechtsvorm je , hangt er onder meer vanaf:
- of je het bedrijf alleen begint of samen met anderen
- hoeveel geld je nodig hebt om te starten
- hoeveel risico je privé wilt lopen
- hoe je belasting wilt betalen
Kies een rechtsvorm | video
Verschillende rechtsvormen
De meeste startende ondernemers kiezen voor de rechtsvorm eenmanszaak. Ga je als zzp’er of freelancer aan de slag? Dan past deze rechtsvorm daar vaak het beste bij. Ook de besloten vennootschap (bv) en vennootschap onder firma (vof) zijn populaire rechtsvormen.
Eenmanszaak
Een eenmanszaak heeft een eigenaar. Met een eenmanszaak ben je persoonlijk verantwoordelijk voor de schulden van het bedrijf. Kun je die schulden niet meer afbetalen? Dan ga je failliet en raak je ook je privégeld kwijt.
Besloten vennootschap (bv)
Een bv kan een of meerdere eigenaren hebben. Een bv is een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid. Dit betekent dat je als eigenaar niet privé aansprakelijk bent voor de schulden van het bedrijf, tenzij je het bedrijf slecht bestuurt. Je kunt alleen het geld kwijtraken dat je in de bv hebt geïnvesteerd.
Vennootschap onder firma (vof)
Voor een vof kun je kiezen als je samen met een of meerdere andere ondernemers een bedrijf begint. De eigenaren heten vennoten en zijn persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van het bedrijf. Krijgt het bedrijf betalingsproblemen? Dan kunnen de schuldeisers het privégeld van de vennoten opeisen.
Meer informatie lees je op deze pagina over rechtsvormen.
Heb je advies nodig bij het kiezen van de juiste rechtsvorm? Het KVK Adviesteam helpt je graag verder.