Voor jezelf beginnen als pedicure doe je zo
- Gerdine Annaars
- De basis
- Bijgewerkt 29 april 2024
- 5 min
- Starten
Bij de start van je eigen pedicurepraktijk moet je van alles regelen. Denk aan een praktijkruimte vinden en je verdiepen in wetten, regels en belastingzaken. Hier vind je alles op een rij.
KVK Start een eigen bedrijf
Tijdens dit online event op 3 december krijg je stap voor stap alle informatie om je bedrijf succesvol te starten.
- De markt verkennen en klanten vinden
- Diploma's
- Inschrijving bij KVK
- Prijs per behandeling
- Vergoedingen zorgverzekeraars
- Werkplek
- Belastingen
- Wetten en regels
- Brancheorganisaties
De markt verkennen en klanten vinden
Het aantal pedicures groeit al jaren. Op 1 januari 2024 stonden er 14.404 pedicures ingeschreven bij KVK. Bedenk dus hoe je ervoor zorgt dat klanten met zoveel keuze voor jou als pedicure kiezen. Met de KVK Bedrijventeller zie je hoeveel concurrentie er in jouw regio is.
Aantal pedicures in Nederland (2020-2024)
Jaar | Aantal pedicures per 01-01 |
2020 | 13.214 |
2021 | 13.470 |
2022 | 13.701 |
2023 | 14.000 |
2024 | 14.404 |
Bron: KVK Handelsregister
Diploma's
Pedicure is geen beschermd beroep. Dat betekent dat er geen verplichte diploma’s zijn en iedereen die voetbehandelingen geeft zich pedicure mag noemen.
Toch is een opleiding tot pedicure of medisch pedicure volgen slim. Je laat je klanten hiermee zien dat je de kennis en vaardigheden hebt om hun voeten goed te verzorgen. Er zijn mbo-opleidingen en brancheopleidingen. Bij beide opleidingen leer je het vak van pedicure, maar bij een mbo-opleiding krijg je ook nog andere vakken, zoals Nederlands en rekenen/wiskunde. Als je een diploma Medisch Pedicure hebt, kun je je inschrijven in het KwaliteitsRegister voor Pedicures .
Inschrijving bij KVK
Als je een eigen pedicurepraktijk begint, word je ondernemer. Je moet je bedrijf dan inschrijven in het KVK Handelsregister. Maak hiervoor online een afspraak. Denk van tevoren na over welke rechtsvorm je kiest. Dit is de juridische vorm van je bedrijf. Ook moet je een bedrijfsomschrijving doorgeven. Hierin beschrijf je welke activiteiten je doet met je bedrijf.
Prijs per behandeling
Pedicures rekenen een vaste prijs per behandeling. Houd bij het bepalen van die prijs, ook wel je tarief genoemd, rekening met:
- vaste kosten, zoals je huur en verzekeringen.
- wisselende kosten, zoals de apparaten en producten die je gebruikt bij een behandeling.
- winst: hoeveel geld wil je per behandeling overhouden?
- belastingen: hoeveel geld moet je opzij zetten voor de inkomsten- en omzetbelasting?
Heb je extra opleidingen gevolgd en ben je specialist op een bepaald vlak? Dan kun je meer geld rekenen voor de behandelingen die je aanbiedt. De rekentool Uurtarief bepalen helpt je bij het berekenen van je prijs.
Vergoedingen zorgverzekeraars
Zorgverzekeraars meestal alleen preventieve voetzorg. Dit is zorg om problemen te voorkomen, zoals bij mensen met diabetes of andere ziektes. Deze behandelingen mag je alleen doen als je medisch pedicure bent. Check elk jaar welke voetzorg verzekeraars wel en niet vergoeden. Zo kun je je klanten juist informeren. Behandelingen om de voeten mooier te maken worden cosmetisch genoemd. Deze behandelingen moet de klant zelf betalen.
Een medisch pedicure moet zich als nieuwe zorgaanbieder aanmelden bij het Zorgaanbiedersportaal. Dit is verplicht vanuit de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza). Log in op het en vul de vragenlijst in. Na het verzenden van de vragenlijst is je inschrijving klaar.Â
Vraag ook een Algemeen GegevensBeheer-code (AGB-code) aan, zodat je de zorg die je verleent kunt declareren bij zorgverzekeraars. Je vraagt de AGB-code aan bij .Â
Werkplek
Er zijn verschillende werkplekken mogelijk voor je pedicurebehandeling:
Een pedicurepraktijk aan huis
Starten vanuit huis is vaak makkelijk. Als je een kamer over hebt, kun je die als praktijkruimte inrichten. Check vooraf bij je gemeente of je bij hen moet melden dat je een bedrijf vanuit huis begint. Zoek uit waar je op moet letten als je gaat verbouwen en of je bijvoorbeeld een bord aan je gevel mag hangen. Op vind je alle wetten en regels bij elkaar.
Controleer ook of in je hypotheekovereenkomst of huurcontract iets staat over een bedrijf starten in of bij je huis. Of vraag het na bij je hypotheekverstrekker of verhuurder.
Daarnaast heb je extra verzekeringen nodig. Je inboedel- en opstalverzekering zijn voor privébezittingen en de woning zelf. Voor schade aan spullen voor je bedrijf en je werkruimte heb je zakelijke verzekeringen nodig.
KVK Verzekeringscheck
Sommige verzekeringen zijn verplicht, andere zijn handig. Welke heb jij nodig? De KVK Verzekeringscheck helpt je bij het kiezen van je verzekeringen.
Ambulant pedicure
Als je naar klanten toe gaat voor een pedicurebehandeling werk je ambulant. Voordeel is dat je eenvoudig en snel van start kunt gaan. Zorg er wel voor dat je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering hebt. Je hoeft dan schade die je bij een klant thuis maakt niet zelf te betalen.
Je kunt ambulant werken ook combineren met je praktijk aan huis. Bereken als je bij klanten thuis werkt je reiskosten door in je tarief.
Een pand huren of kopen
Wil je een bedrijfsruimte huren of kopen? Denk dan goed na over je eisen en wensen: hoeveel ruimte je nodig hebt in de behandelruimte bijvoorbeeld. En of er genoeg ruimte is voor wachtende klanten. Kijk in het of je een pedicurepraktijk mag openen in het pand dat je op het oog hebt.
Verwacht je veel oudere klanten? Dan is het misschien mogelijk om een ruimte te huren in een verzorgingshuis of verpleeghuis.
Belastingen
Als de Belastingdienst jou ziet als ondernemer voor de , moet je elk kwartaal btw-aangifte doen. Je geeft door hoeveel btw je bij je klanten in rekening hebt gebracht en trekt daar de btw af die je aan je leveranciers betaald hebt. Het btw-tarief voor een pedicure is 21 procent. Ben je medisch pedicure en behandel je risicovoeten? Dan is er voor die behandelingen een btw-vrijstelling. Naast btw-aangifte doe je een keer per jaar aangifte voor de inkomstenbelasting.
Wetten en regels
De belangrijkste wetten en regels waar je als pedicure rekening mee moet houden zijn:
Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO)
Als pedicure werk je soms met medische gegevens van je klanten. Die gegevens zijn beschermd door de Wet op de geneeskundige . In deze wet staat bijvoorbeeld hoe lang je gegevens mag bewaren en aan welke privacyregels je je moet houden.
Wet kwaliteit, klachten en geschillen (Wkkgz)
Onderzoek of je moet voldoen aan de eisen van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen . Deze wet beschermt de klant, bijvoorbeeld als je een fout maakt bij de behandeling van een diabetespatiënt.Â
Muziek in je praktijk
Draai je muziek in je praktijk, bijvoorbeeld achtergrondmuziek? Dan krijg je te maken met muziekrechten. Informeer bij wat de kosten zijn.
Brancheorganisaties
Er zijn verschillende brancheorganisaties voor pedicures. Deze organisaties komen op voor de belangen van hun leden:
- richt zich op (medisch) pedicures met een erkend diploma.
- is er voor pedicures op mbo-niveau in de zorgsector.
- is de beroepsvereniging voor medisch pedicures met een mbo-4 diploma.
Vaak kun je via de brancheorganisatie een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Verwond je bijvoorbeeld per ongeluk een klant tijdens de behandeling? Als je niet verzekerd bent, moet je dan zelf de schade betalen.Â
Ook met algemene voorwaarden kun je problemen voorkomen. Hierin staan de belangrijkste regels die gelden voor jou en je klanten. Brancheorganisaties hebben algemene voorwaarden die leden kunnen gebruiken.
Algemene startersinformatie
Naast bovenstaande onderwerpen, krijg je als starter ook te maken met:
Heb je vragen over hoe te beginnen als pedicure? Een adviseur van het KVK Adviesteam denkt graag met je mee:Â 088 585 22 22.