Voor jezelf beginnen als nagelstylist

Begin je je eigen nagelstudio? Dan zijn er een paar belangrijke dingen die je moet regelen. Zorgen dat je veilig en gezond kunt werken bijvoorbeeld. Of uitzoeken of je een salon aan huis mag beginnen. Vink alle punten af en ga goed voorbereid van start als zelfstandig nagelstylist.

KVK Start een eigen bedrijf

Tijdens dit online event op 4 februari krijg je stap voor stap alle informatie om je bedrijf succesvol te starten.

Meld je gratis aan

Voor alle starters geldt: als je een eigen bedrijf begint, moet je denken aan inschrijven bij KVK, verzekeringen, administratie en belastingen. Voor startende nagelstylisten zijn daarnaast deze onderwerpen belangrijk:

De markt onderzoeken

Het Handelsregister laat zien dat het aantal nagelstudio’s tussen 2020 en 2024 enorm is gegroeid.

Aantal nagelstylisten in Nederland per 1 januari (2020-2024)

JaarAantal nagelstylisten per 01-01
20206.788
20217.436
20227.997
20238.558
20249.409

Bron: KVK Handelsregister

Op sommige plekken in Nederland is het lastig om een plek te veroveren als startende nagelstylist. Onderzoek daarom of je idee kans van slagen heeft. Een ondernemingsplan helpt je hierbij. Je krijgt onder meer inzicht in wie je klanten en concurrenten zijn.

Als je dit helder hebt is de volgende stap: bedenk waarom klanten voor jou kiezen, wat maakt jouw salon bijzonder? Dat is bijvoorbeeld de sfeer, persoonlijke aandacht, prijs of bereikbaarheid. Dan ben je klaar om verdere stappen te nemen zoals een pand kiezen en inrichten en je bedrijfsnaam en logo bedenken.

De plek van je bedrijf

Veel startende nagelstylisten beginnen vanuit huis. Voordelen zijn dat je geen reistijd en huurkosten hebt. Een nadeel is dat je daardoor niet echt afstand kunt nemen van je thuissituatie.

Doe deze dingen voordat je vanuit huis aan de slag gaat:

  1. Vraag de regels na bij jouw gemeente: Moet je melden dat je een bedrijf vanuit huis begint? Waar moet je op letten als je gaat verbouwen? En mag je een bord aan de gevel hangen? Op Omgevingsloket vind je alle regels bij elkaar. 
  2. Controleer in je hypotheekovereenkomst of huurcontract of je een bedrijf in of bij je huis mag starten.
  3. Breid je verzekeringen uit. Je inboedelverzekering en opstalverzekering zijn voor privébezittingen en de woning zelf. Ze dekken geen schade aan bedrijfsmiddelen en werkruimte.

Bij mensen thuis

Je kunt ook naar klanten toegaan voor een behandeling. Let er bij het kopen van apparatuur op dat je die gemakkelijk mee kunt nemen. En denk aan de eisen voor veilig en gezond werken. Die gelden ook als je naar klanten toegaat.

Schrijf je reistijd en kilometers op. Deze gegevens komen van pas bij je belastingaangifte en
urenadministratie. Zo betaal je misschien minder belasting doordat je kosten kunt aftrekken en recht hebt op zelfstandigenaftrek.

Bedrijfsruimte huren

Ga je een bedrijfsruimte huren? Controleer of de ruimte voldoet aan de wensen van je klanten. Hoe is de sfeer en is het pand goed bereikbaar met auto, fiets en openbaar vervoer? Zorg dat je weet wat de huurvoorwaarden zijn. Soms zijn er bijvoorbeeld extra kosten voor elektriciteit en afval. Vaak moet je ook een of twee maanden borg betalen. Dit bedrag krijg je na afloop van de huurperiode terug als je de ruimte netjes achterlaat. Informeer voor je het huurcontract tekent bij je gemeente of je in het pand een nagelsalon mag beginnen.

Met de Locatiescan vind je informatie over je doelgroep en concurrentie in een bepaalde gemeente of wijk. Zo kom je erachter of deze plek voor jou de juiste is.

Stoel huren

Stoelhuur is een samenwerking tussen twee of meer ondernemers. Denk aan een schoonheidsspecialist of pedicure met een nagelstylist. Je werkt dan ieder zelfstandig vanuit dezelfde bedrijfsruimte. Het voordeel hiervan is dat je klant voor meerdere diensten op dezelfde plek terecht kan. En je deelt kosten voor huur en bijvoorbeeld inkoop en reclame.

Moeilijke woorden

Kom je moeilijke woorden tegen bij de start van je bedrijf, zoals financiering, bedrijfsmiddelen en rechtsvorm? Bekijk de moeilijke woordenlijst voor uitleg.

Opleiding

Om zelfstandig nagelstylist te worden heb je geen speciale opleiding nodig. Maar klanten willen wel weten of je je werk goed doet. Sinds kort bestaat het NAIL register. Deze lijst laat zien dat je voldoet aan bepaalde kwaliteitseisen. Om op deze lijst te komen moet je voldoen aan het beroepsprofiel zoals vermeld in het NLQF niveau 3. Ook moet je een goedgekeurd diploma hebben. 

Wetten en regels

Ten slotte nog een aantal wetten en regels:

Veilig en gezond werken

Als nagelstylist werk je met gevaarlijke stoffen. Adem je die in of komen ze in aanraking met je huid, dan kun je gezondheidsklachten krijgen. Bescherm jezelf en je klanten tegen deze gezondheidsrisico’s. Draag bijvoorbeeld handschoenen en een mondkapje. Informeer bij de leverancier van je producten waar je op moet letten. Zo komen er misschien oplosmiddelen vrij bij het gebruik van een product. Zorg daarom voor voldoende ventilatie en afzuiging op je werkplek. Ook vanwege het stof dat vrijkomt bij het vijlen.

Bekijk Veiligheidsinformatie nagelproducten van de Nederlandse Cosmetica Vereniging. Daar vind je informatie over veilig en gezond werken. Personeel of zzp’ers aan het werk in je bedrijf? Zorg voor een veilige werkplek, dit moet volgens de wet.

Muziek in je salon

Als je muziek draait in je nagelstudio moet je betalen voor de muziekrechten. Informeer bij Buma/Stemra.

Fouten en ongelukjes

Gaat er iets niet goed tijdens de behandeling en heeft je klant schade opgelopen? Dan ben jij aansprakelijk voor de kosten. Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering bescherm je jezelf tegen dit risico.

Openingstijden

Werk je vanuit een winkelruimte? In de wet staat dat je open mag zijn van maandag tot en met zaterdag tussen 6.00 uur en 22.00 uur. Wil je afwijken van deze tijden, dan moet je dat aanvragen bij je gemeente.

Algemene startersinformatie 

Verder krijg je als zelfstandig nagelstylist ook te maken met: