Starten met een bierbrouwerij
- Gerdine Annaars
- De basis
- Bijgewerkt 8 november 2024
- 3 min
- Starten
Als eigenaar van een bierbrouwerij doe je veel meer dan het brouwen van ambachtelijke bieren. Je houdt je ook bezig met distributie, verkoop en administratie. En je moet je natuurlijk houden aan wet- en regelgeving. Lees hier wat er allemaal komt kijken bij de start van je eigen brouwerij.
KVK Start een eigen bedrijf
Tijdens dit online event op 3 december krijg je stap voor stap alle informatie om je bedrijf succesvol te starten.
- Aantal bierbrouwers in Nederland
- Bierbrouwen voor beginners
- Regels voor bierbrouwerijen
- Brancheorganisaties
- Algemene startersinformatie
Aantal bierbrouwers in Nederland (2020-2024)
Het aantal brouwerijen in Nederland neemt ieder jaar toe. Op 1 januari 2024 stonden 907 bierbrouwerijen ingeschreven bij KVK. Dit zijn niet alleen brouwers met eigen brouwketels. Soms zijn dat bierbrouwers die zelf hun recepten bedenken, maar voor het brouwen en bottelen de ketels van een andere brouwer huren.
Jaar | Aantal |
---|---|
2020 | 728 |
2021 | 802 |
2022 | 894 |
2023 | 902 |
2024 | 907 |
Bron: KVK Handelsregister
Bierbrouwen voor beginners
Je kunt op drie manieren aan de slag met het brouwen van bier:
- Bierbrouwen vanuit je woning
Als je vanuit huis wil starten, moeten je plannen passen binnen het van je gemeente. Brouw je alleen als hobby dan hoeft dat niet. - Bierbrouwen vanuit een bedrijfsruimte
Je kunt een bedrijfsruimte huren om te beginnen met je eigen brouwerij. Check of deze ruimte voldoet aan jouw eisen én controleer op of je een bierbrouwerij mag starten in het pand. Je krijgt ook te maken met milieuregels.  of je een melding milieubeheer moet doen of een omgevingsvergunning moet aanvragen. Of neem contact op met je gemeente. - Huurbrouwen
Bij huurbrouwen huur je een locatie met bierbrouwinstallatie. Je maakt met de verhuurder afspraken over wat zij doen en wat je zelf doet. Zo kunnen zij je bier brouwen volgens jouw recept. Maar je kunt ook alleen gebruikmaken van de installatie en het brouwen zelf doen. Het voordeel van huurbrouwen is dat je zelf niet hoeft te investeren in een pand en installatie. Daarnaast heeft de huurbrouwer ervaring, de juiste vergunningen en regelt hij vaak ook alles met betrekking tot accijns.
Regels voor bierbrouwerijen
Hygiënecode
In de Warenwet staan regels waaraan je je moet houden als je levensmiddelen bereidt, verpakt en/of verkoopt. Je kunt gebruik maken van de Hygiënecode voor of zelf een voedselveiligheidsplan opstellen. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) controleert of bedrijven zich aan de hygiëneregels houden.
Etiket
Het etiket is de meest gebruikte manier om de consument te informeren over het bier. Wat er allemaal op een etiket mag of moet staan (en wat juist niet), is vastgelegd in de Europese etiketteringsverordening. Producenten van alcoholhoudende dranken moeten bijvoorbeeld sinds 1 januari 2023 de ingrediënten, voedingswaarden en calorieën per 100 ml op het etiket vermelden. Om brouwers wegwijs te maken in de wet heeft brancheorganisatie Nederlandse Brouwers een ontwikkeld.
Accijns
Wie een alcoholhoudende drank bereidt en verkoopt, moet accijns afdragen. Accijns is belasting op producten zoals alcohol en tabak, om te zorgen dat mensen ze niet zo snel kopen. Accijnsgoederen mogen alleen bereid worden in een speciaal daarvoor aangewezen accijns goederenplaats. Als thuisbrouwer of startende brouwer moet je daarvoor een vergunning aanvragen bij de Belastingdienst. Zo'n vergunning heet een Vergunning . Hierin staat onder andere op welke plek je welke accijnsgoederen mag produceren en opslaan.
Het betalen van accijns doe je digitaal en op vaste momenten. Heb je er vragen over, neem dan contact op met de Belastingdienst Telefoon .
Btw
Bij de verkoop van alcohol heb je te maken met btw. Voor bier en biermengsels die meer dan 0,5 procent alcohol bevatten moet 21 procent btw worden betaald. Bier met een alcoholpercentage onder de 0,5 procent valt onder het tarief van negen procent. Voor eventuele merchandise bereken je ook 21 procent.
Horecawoordenlijst
Bij de start van je bierbrouwerij kom je veel vaktaal tegen. Denk aan woorden als omgevingswet, HACCP, Register Sociale Hygiëne en wet Bibob. Check de horecawoordenlijst voor duidelijke uitleg.
Brancheorganisaties
De brancheorganisaties maken zich sterk voor de belangen van hun leden richting markt, media en politiek. Daarnaast ondersteunen ze ondernemers met onder andere promotie. Deze twee brancheorganisaties zetten zich in voor de belangen van bierbouwers in Nederland:
- Nederlandse
Belangenbehartiger van grote Nederlandse bierbrouwerijen. - Craft Brouwers
Branchevereniging van onafhankelijke brouwers.
Algemene startersinformatie
Naast bovenstaande onderwerpen krijg je als startende ondernemer ook te maken met:
- De regels voor je bedrijfsnaam
- Belastingen
- Het maken van een ondernemingsplan
- Administratie