Start je via een bemiddelingsbureau in de zorg? Let hierop

Wil je als zzp’er in de zorg aan de slag via een bemiddelingsbureau? Dan is een goede voorbereiding belangrijk. Loe van Erp, algemeen directeur van brancheorganisatie SoloPartners vertelt je waar je op moet letten.

KVK Start een eigen bedrijf

Tijdens dit online event op 3 december krijg je stap voor stap alle informatie om je bedrijf succesvol te starten.

Meld je gratis aan

Ruim dertig procent van de zzp’ers in de zorg werkt via een bemiddelingsbureau. Dat scheelt ze een hoop gedoe, want zo’n bemiddelaar zorgt voor de klanten. Als zzp’er neem je diensten aan op tijden die jou het beste uitkomen en tegen een uurtarief dat je zelf bepaalt.

Aan de andere kant werk je als zelfstandige vaak alleen en steeds op een andere werkplek. En net als bij elke zzp’er, kunnen je inkomsten per maand verschillen, moet je zelf zorgen voor een inkomen bij ziekte en bouw je geen aanvullend pensioen op.

Als je besluit om via een bemiddelingsbureau te starten als zzp’er in de zorg, let dan op de volgende punten.

Check je overeenkomst

Check je werkrelatie en of je volgens het juiste contract werkt. Samen met je opdrachtgevers ben je verantwoordelijk voor de werkrelatie die jullie aangaan. Zorg er hierbij voor dat je schijnzelfstandigheid voorkomt en houd je aan de wet DBA.

Als directeur van de brancheorganisatie met 42.000 leden, ziet Van Erp regelmatig dat bemiddelingsbureaus werken met een relatiebeding. “Dit is een soort concurrentiebeding waarin bijvoorbeeld staat dat je geen klanten mag meenemen. Of dat je niet via een ander bureau mag werken voor een cliënt. Als zelfstandige heb je het liefst de vrijheid om ook cliënten aan te nemen buiten het bemiddelingsbureau om. Daarom is een overeenkomst zonder relatiebeding gunstiger. Is dat niet mogelijk? Weet dan dat je de overeenkomst kan weigeren en op zoek kunt gaan naar een bemiddelaar die geen relatiebeding heeft.”

Starten in de zorg

Er komt veel kijken bij zelfstandige zijn. Bekijk het stappenplan over starten in de zorg.

Check de kwaliteit

De kwaliteit van bemiddelingsbureaus voor zzp'ers in de zorg verschilt. Om een goed bureau te kiezen, is het belangrijk om te letten op verschillende zaken:

  • Koppeling: hoe goed koppelt het bureau je aan passende opdrachten?
  • Begeleiding: krijg je ondersteuning bij het opstellen van contracten en facturen?
  • Communicatie: is de communicatie met het bureau helder? Nemen ze uit zichzelf contact met je op?
  • Tarieven: gebruikt het bureau tarieven die overeenkomen met jouw gewenste uurtarief?
  • Klanttevredenheid: wat zeggen andere zzp'ers over hun ervaringen?

Vraag het bureau naar hun werkwijze en check online reviews en ervaringen van andere zzp'ers. 

Bepaal je uurtarief

Als zzp’er bepaal je zelf wat je uurtarief is, ook als je via een bemiddelingsbureau werkt. Bereken je uurtarief met deze tool. Houd hierbij rekening met je ervaring, specialisme, je doelgroep en het nettoinkomen dat je wil verdienen. Je kunt online informatie vinden over de gemiddelde tarieven in de zorg. 

Houd er rekening mee dat het bemiddelingsbureau opdrachten voor verschillende tarieven aanbiedt. De hoogte van je tarief kan dus gevolgen hebben voor het soort opdrachten dat je wel of juist niet kunt krijgen. Informeer hierover bij het bemiddelingsbureau.

Moet je btw-aangifte doen?

Twee weken na je inschrijving bij KVK krijg je een brief van de Belastingdienst. Daarin staat of je kwartaalaangifte moet doen of dat je bent vrijgesteld van btw. Het is jouw verantwoordelijkheid om te controleren of dit klopt. Bel de Belastingdienst als je twijfelt. 

Let op, hoewel veel zorgdiensten zijn vrijgesteld van btw, kun je btw-plichtig zijn als je via een bemiddelingsbureau werkt. Je moet dan btw rekenen aan je klant en btw-aangifte doen. 

  • Heb je de opdracht bij de zorginstelling (jouw klant) gekregen via een bemiddelingsbureau? En stuur je de factuur voor je zorgverlening rechtstreeks aan de zorginstelling en niet aan het bemiddelingsbureau? Dan valt dit ook onder btw-vrijstelling.
  • Voer je de opdracht uit bij een zorginstelling met een opdrachtovereenkomst en stuur je de factuur aan je bemiddelingsbureau? Dan geldt er wel btw-plicht. 

Krijg je belastingvoordeel?

Ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting? Dan krijg je fiscale voordelen, zoals de startersaftrek of zelfstandigenaftrek. Een van de voorwaarden die de Belastingdienst hierbij stelt, is dat je meerdere opdrachtgevers hebt. Let hierop wanneer je voor een bemiddelingsbureau werkt. Check of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting