Bedrijfsrisico’s afdekken doe je zo
- Juliëtte Geers
- De basis
- Bijgewerkt 17 februari 2025
- Starten, Runnen en groeien
Een cyberaanval, een leverancier die niet levert of een brand. Tegen dit soort bedrijfsrisico’s kun je je op verschillende manieren beschermen. Ontdek in dit artikel hoe je dat doet voor de grootste bedrijfsrisico’s.
KVK Start een eigen bedrijf
Tijdens dit online event op 18 maart krijg je stap voor stap alle informatie om je bedrijf succesvol te starten.
Klik en ga direct naar:
Regel algemene voorwaarden en verzekeringen (stap 7)
Neem maatregelen tegen cybercrime
Ransomware, DDoS-aanvallen, phishingmails: de kans is groot dat je bedrijf vroeg of laat te maken krijgt met cybercrime. Neem daarom maatregelen om je bedrijf online te beschermen tegen cybercrime. Zoals een wachtwoordmanager gebruiken, automatische updates draaien en antivirussoftware installeren. Of sluit een cyberverzekering af.
Voorkom discussie met algemene voorwaarden
Maak je algemene voorwaarden en zet daarin de belangrijkste afspraken voor jou en je opdrachtgever of klant. Als er extra afspraken gelden voor een bepaalde opdracht zet je die ook in de algemene voorwaarden.
Zo voorkom je onduidelijkheid en discussie, als bijvoorbeeld een leverancier te laat levert, een klant niet betaalt of als er onduidelijkheid is over wie het transport betaald.
Verzeker je tegen risico’s
Schade
Schade door bijvoorbeeld brand, hagelbuien of droogte, legt je bedrijf soms tijdelijk stil. Je verdient dan niets, maar je kosten lopen wel door. Bedenk op welke manieren jouw bedrijf schade kan oplopen en sluit verzekeringen af voor deze risico’s.
Arbeidsongeschiktheid
Als ondernemer krijg je geen uitkering als je ziek wordt of een ongeval hebt gehad. Een paar dagen of weken niet werken, kun je misschien wel opvangen met spaargeld. Maar wat als je langere tijd ziek bent of zelfs arbeidsongeschikt raakt? Je kan je hiervoor verzekeren met een arbeidsongeschiktheidsverzekering.
Aansprakelijkheid
Je laat een kop thee vallen over een laptop van een klant, je maakt een fout in je werk waardoor je klant schade heeft. Met een bedrijfsaansprakelijkheids- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering voorkom je dat jij of je bedrijf de schadeclaims moet betalen. Het zijn twee van de tien belangrijke verzekeringen voor starters.
Heb je een eenmanszaak, vof of maatschap? Dan ben je persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van je bedrijf, dus ook met je privévermogen. Heb je een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid, zoals een coöperatie, bv of nv? Dan zijn je privé- en zakelijk vermogen gescheiden.
Verhoog je prijs bij inflatie
Ieder jaar stijgen de prijzen van producten en diensten. Door deze inflatie worden je kosten ook hoger. Het CBS doet hier uitgebreid onderzoek naar. Zij kijken naar de prijzen van producten en diensten in Nederland en berekenen het gemiddelde. Dit gemiddelde kun je gebruiken om je prijs aan te , zodat je niet minder gaat verdienen. Zet dit wel in je algemene voorwaarden, zodat je klant hiervan op de hoogte is. Bekijk een video over je prijs verhogen bij .
Check zakenpartners in het Handelsregister
Een leverancier die geen bedrijf blijkt te hebben of een contactpersoon die niet bekend is bij een bedrijf. Doe veilig zaken en check je zakenrelatie in het Handelsregister. In het Handelsregister kun je deze informatie vinden:
- Of iemand staat ingeschreven in het Handelsregister en wat de bedrijfsgegevens zijn.
- Wie er bevoegd is om een handtekening namens het bedrijf te zetten.
- Van bv’s en bepaalde andere rechtsvormen zie je ook de jaarrekening of balans, zodat je kan zien hoe de geldzaken ervoor staan.
- Of een bedrijf failliet is, via de rechter uitstel van betaling (surseance) krijgt of dat een ondernemer in de schuldsanering zit.
- Wie er aansprakelijk is als er iets misgaat. Dus bij wie je moet zijn om de kosten vergoed te krijgen.
Zeg ‘nee’ tegen te mooie aanbiedingen
Het gebeurt vaker dan je denkt: een op de tien bedrijven heeft last van acquisitiefraude. Een oplichter neemt contact met je op en misleidt je. Ongemerkt zit je vast aan een duur contract voor bijvoorbeeld je marketing. Zeg daarom altijd nee tegen een telefonische aanbieding en onderteken nooit zomaar een fax, e-mail of brief.
Maak het overvallers lastig
Een overvaller dwingt je met geweld of bedreigingen om geld of spullen af te staan. Voor sommige sectoren komt dit vaker voor dan in andere sectoren, bijvoorbeeld in de detailhandel, horeca en transportsector.
Maak het bedrijfsovervallers moeilijk door duidelijk te maken dat er in jouw zaak niks te halen valt. Bescherm je bedrijf tegen bedrijfsovervallers, richt je pand slim in en stel veiligheidsprocedures op.
Voorkom gezondheidsrisico’s met een RI&E
Bij gezondheidsrisico’s kun je denken aan een ongeluk met een bijtende vloeistof of te hoge werkdruk. Je verkleint de kans op dit soort gevaren met een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E). Dit is verplicht als je personeel in dienst hebt.
Tegen de meeste bedrijfsrisico’s kun je iets doen. Neem bijvoorbeeld maatregelen om het te voorkomen of sluit een verzekering af. Wil je even sparren over wat jij het beste kan doen voor jouw bedrijf? Bel gratis met een KVK-adviseur. Op werkdagen zijn we bereikbaar tussen 8:30 en 17:00 uur op telefoonnummer: 088 585 22 22.