Ondernemen na je pensioen
- Jeanine Hoekstra
- De basis
- Bijgewerkt 20 september 2024
- 2 min
- Starten
Ben je (bijna) met pensioen en wil je voor jezelf beginnen? Ook na je pensioen kun je een bedrijf starten of als zzp'er aan de slag gaan. Lees hoe het zit met bijverdienen naast je pensioen en waar je allemaal op moet letten.
KVK Start een eigen bedrijf
Tijdens dit online event op 3 december krijg je stap voor stap alle informatie om je bedrijf succesvol te starten.
Op 1 juli 2024 stonden er 213.300 ondernemers van 65 jaar en ouder ingeschreven in het KVK Handelsregister.
- Ben je ondernemer?
- Bijverdienen naast AOW en pensioen
- Ondernemen en inkomstenbelasting
- Belastingen voor ondernemers met pensioen
- Btw en kleineondernemersregeling (KOR)
Ben je wel ondernemer?
Niet iedereen die na de pensioenleeftijd doorwerkt is ondernemer. Doe je bijvoorbeeld nog een keer een opdracht voor je oude werkgever? Of werk je voor een vaste opdrachtgever aan een project? Dan hoef je je niet in te schrijven bij KVK.
Voor dit soort klussen zijn er andere regelingen. Denk aan werken via een uitzendbureau of via de opting-in . Wil je opdrachtgever dat niet, dan is het Gegevensportaal uitbetaalde bedragen aan nog een mogelijkheid. Je opdrachtgever registreert de betaling aan jou dan bij de Belastingdienst. Maar je bent niet in loondienst en bent ook geen ondernemer.
Let op: het is niet altijd even duidelijk of de Belastingdienst jou ook als ondernemer ziet. Vraag dus bij de Belastingdienst of een accountant na of deze regelingen ook voor jou gelden.
Bijverdienen naast AOW en pensioen
Iedereen die in Nederland heeft gewoond of gewerkt bouwt een basispensioen op: AOW. Vanaf je AOW-leeftijd ontvang je je . Hoe hoog de uitkering is, kan verschillen per situatie. Als je een AOW-uitkering ontvangt, mag je onbeperkt bijverdienen. Hoeveel geld je verdient met je bedrijf, maakt niets uit voor de hoogte van je AOW-uitkering.
Had je een baan bij een werkgever (loondienst), dan heb je waarschijnlijk ook extra pensioen opgebouwd. Dit pensioen ontvang je vanaf je pensioenleeftijd. De pensioenleeftijd kan soms verschillen van de AOW-leeftijd. Ook voor je pensioenuitkering is er geen bijverdiengrens.
Ondernemen en de inkomstenbelasting
Ga je naast je pensioen aan de slag als zzp’er of freelancer, dan start je waarschijnlijk een eenmanszaak. Over de winst uit je bedrijf betaal je . Hoeveel winst je bedrijf oplevert, geef je elk jaar door bij je aangifte inkomstenbelasting. De Belastingdienst noemt dit inkomsten uit overig . Doordat je bijverdient naast je pensioen kun je in een hogere belastingschijf komen. Je betaalt dan meer belasting.
Zolang je werkt, betaal je premie voor de AOW. Als je de pensioenleeftijd bereikt, hoeft dat niet meer. Je hoeft dan dus minder inkomstenbelasting te betalen. Ook veranderen de . En ontvang je huur- of zorgtoeslag? Check of je daar nog recht op hebt als je inkomen hoger wordt.
Belastingvoordelen voor ondernemers
Besteed je veel tijd aan je bedrijf? Dan kan het zijn dat je ook belastingaangifte moet doen als ondernemer. Of dat voor jou geldt, ontdek je via de  van de Belastingdienst. Je hebt dan misschien ook recht op belastingvoordelen voor ondernemers. Denk aan de zelfstandigen- en startersaftrek. Je moet dan minimaal 1.225 uur per jaar aan je bedrijf werken. Na je pensioenleeftijd krijg je minder belastingvoordeel. Je hebt dan nog recht op de helft van de bedragen voor zelfstandigen- en startersaftrek.
Btw en kleineondernemersregeling (KOR)
Je krijgt ook te maken met omzetbelasting (btw). Ieder kwartaal geef je aan de Belastingdienst door hoeveel btw je aan je klanten in rekening hebt gebracht. En hoeveel btw je zelf hebt betaald op zakelijke kosten en inkopen.
Is je omzet lager dan 20.000 euro per jaar? Dan kun je je aanmelden voor de kleineondernemersregeling (KOR). Je hoeft dan geen btw in rekening te brengen en geen btw-aangifte te doen.
Algemene startersinformatie
In dit artikel las je informatie die speciaal belangrijk is voor ondernemers met pensioen. Daarnaast is het ook slim om je te verdiepen in zaken als: