Nieuwe of tweede bedrijfsnaam inschrijven
- Jeanine Hoekstra
- How to
- Bijgewerkt 15 oktober 2024
- 2 min
- Starten
Ooit heb je een geschikte naam bedacht voor je bedrijf. Maar als je een nieuw product of nieuwe dienst ontwikkelt, kan het zijn dat je een nieuwe of extra bedrijfsnaam nodig hebt. Omdat de oude naam niet past bij je nieuwe activiteit bijvoorbeeld. Je kunt ook gelijk bij de start van je bedrijf meerdere bedrijfsnamen inschrijven. Lees hoe je een nieuwe of extra bedrijfsnaam inschrijft.
KVK Start een eigen bedrijf
Tijdens dit online event op 3 december krijg je stap voor stap alle informatie om je bedrijf succesvol te starten.
Bij de start van je bedrijf kies je een bedrijfsnaam (officieel handelsnaam). Die schrijf je in in het KVK Handelsregister. Je kunt meer dan een bedrijfsnaam inschrijven. Wil je dat? Geef deze extra naam of namen direct door bij je inschrijving.
Bedrijfsnaam past niet meer
Waarschijnlijk blijf je je bedrijf steeds ontwikkelen. Je maakt nieuwe producten of verzint nieuwe diensten. Je gaat een nieuwe markt op of verkoopt producten op een andere manier, bijvoorbeeld via een webshop. Het kan dan handig zijn om voor je nieuwe product, dienst of markt een extra bedrijfsnaam te bedenken. Bijvoorbeeld omdat de naam die je nu gebruikt niet past bij je nieuwe activiteit. Of omdat je een Nederlandse bedrijfsnaam hebt, maar vanaf nu ook de internationale markt op gaat.
Dit kun je doen als je bedrijfsnaam niet meer past:
Extra bedrijfsnaam
Naast je eerste bedrijfsnaam kun je extra bedrijfsnamen inschrijven in het Handelsregister. Heet je bedrijf ‘Jansen Schoenen’? Dan kun je voor een nieuwe reeks producten bijvoorbeeld de extra naam ‘Jansen Tassen’ inschrijven. Let erop dat ook je extra bedrijfsnaam voldoet aan de regels. En dat de naam nog niet door iemand anders wordt gebruikt. Dat laatste controleer je met de Naamchecker.
Extra regels voor sommige rechtsvormen
Voor sommige rechtsvormen zijn er eisen voor de eerste handelsnaam. Dat geldt voor personenvennootschappen (vof, maatschap en cv) en rechtspersonen als de bv en stichting. Een bv richt je bijvoorbeeld op via een notaris. De notaris maakt statuten waarin onder meer de regels staan die gelden voor je bv. Hierin komt ook de statutaire naam van je bedrijf te staan. De statutaire naam kun je alleen aanpassen via een notaris.
Een extra bedrijfsnaam schrijf je online in bij KVK. Dit kost niks.
Algemenere bedrijfsnaam
Je kunt je bedrijfsnaam ook aanpassen naar een algemenere naam. Met een algemene bedrijfsnaam, kun je veel kanten op. Zo past de naam niet alleen bij de activiteiten die je al deed, maar ook bij nieuwe producten of diensten. Pas bijvoorbeeld de naam ‘Diallo Stoelen’ aan naar ‘Diallo Meubels’ en je kunt ook banken, tafels en kasten verkopen.
Het nadeel van een algemene bedrijfsnaam is dat die minder duidelijk is over wat je te bieden hebt.
Aandachtspunten
Bij het inschrijven van een extra handelsnaam moet je hierop letten:
Inschrijving in Handelsregister
Als je een nieuwe bedrijfsnaam inschrijft, krijg je geen nieuw KVK-nummer. Je kunt je nieuwe activiteiten ook toevoegen aan je bedrijfsomschrijving. Hiervoor gebruik je hetzelfde formulier als waarmee je een extra bedrijfsnaam inschrijft bij KVK.
Heb je een bv, nv, coöperatie of onderlinge waarborgmaatschappij? Gebruik de nieuwe bedrijfsnaam dan altijd samen met de bedrijfsnaam die in de statuten staat.
Nieuw omzetbelastingnummer
Voeg je nieuwe activiteiten toe aan je inschrijving in het Handelsregister? Dan kan het zijn dat je een apart omzetbelastingnummer nodig hebt. Neem hiervoor contact op met de Belastingdienst.
Je naam beschermen
Je bouwt bekendheid op met je bedrijfsnaam. Dan wil je natuurlijk niet dat iemand anders die kopieert. Om je bedrijfsnaam te beschermen is het niet voldoende om de naam in te schrijven in het Handelsregister van KVK. Je moet de naam ook in de praktijk gebruiken.
Een bedrijfsnaam is iets anders dan een merknaam. Pas als je je naam als merk vastlegt bij het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom, valt die onder het merkenrecht. Anderen mogen vanaf dat moment jouw bedrijfs- of merknaam niet gaan gebruiken in België, Nederland en Luxemburg. Het is ook mogelijk om je merknaam te registeren tegen gebruik in heel Europa. Daarvoor moet je bij zijn.