Horecabedrijf starten? Deze horecavergunningen heb je nodig
- Gerdine Annaars
- How to
- 14 november 2024
- Starten
- Wetten en regels
Start je in de horeca, bijvoorbeeld met een restaurant, foodtruck of snackbar? Dan heb je een of meer horecavergunningen nodig. Lees hier welke vergunningen je moet aanvragen. En waar en hoe je dat doet.
KVK Start Event: belastingen en administratie
Tijdens dit online event van KVK en de Belastingdienst hoor je alles over belastingen en belastingvoordelen voor ondernemers.
Een vergunning is officiële toestemming om iets te doen. Alcohol verkopen bijvoorbeeld. Voor een restaurant heb je meestal deze vergunningen nodig:
Wil je met een foodtruck op de markt staan? Dan moet je een marktvergunning hebben. Voor een cateringbedrijf aan huis is meestal geen vergunning nodig.
Horecawoordenlijst
Bij de start van je horecazaak kom je vaktaal tegen. Denk aan woorden als precariorecht, dark kitchen, HACCP en wet Bibob. Check de horecawoordenlijst voor duidelijke uitleg.
Horecavergunning aanvragenÂ
Een vergunning aanvragen kan weken tot maanden duren. Je betaalt voor de aanvraag, dus ook als je de vergunning niet krijgt, ben je de kosten kwijt. Vul je het aanvraagformulier verkeerd in? Dan loop je het risico dat de aanvraagtijd opnieuw ingaat. Check daarom bij de gemeente hoe je het formulier precies moet invullen.
OmgevingsvergunningÂ
Je horecabedrijf moet passen in het (eerder bestemmingsplan) van de gemeente. Check voordat je het huur- of koopcontract tekent of je op de plek van jouw keuze een horecabedrijf mag starten. Je doet dat via regels op de bij het Omgevingsloket.Â
Horecagebiedsplan
Sommige gemeenten hebben een Horecagebiedsplan. Daarin staat welk soort horecabedrijf er op welke plek mag komen. Zo kan het zijn dat je op een bepaalde plek wel een snackbar mag starten, maar geen shoarmazaak.
Mag je volgens het omgevingsplan geen horecabedrijf starten? Dan moet je een omgevingsvergunning . Het kan zijn dat jouw gemeente nog niet alle regels heeft ingevoerd bij het Omgevingsloket. Krijg je een afwijzing? Check dan bij de gemeente of dat klopt.
Soms past wat je wilt gaan doen wel binnen het omgevingsplan, maar heb je toch een omgevingsvergunning nodig. Bijvoorbeeld als je gaat verbouwen. Of als je reclame wilt maken met een lichtbak aan de gevel of letters op de ramen.
- Kosten: verschillen per gemeente en per aanvraag.
- Aanvraagtijd: hangt er vanaf hoe in gewikkeld de aanvraag is.
Exploitatievergunning Â
Je hebt een exploitatievergunning nodig als klanten eten en drinken in je bedrijf. Kunnen mensen bij jouw bedrijf alleen afhalen of laten bezorgen? Dan hoef je geen exploitatievergunning aan te vragen.Â
Op de pagina exploitatievergunning van vul je de gemeente in waar je je bedrijf start. Je wordt doorgelinkt naar het aanvraagformulier van je gemeente. Of je ziet hoe en waar je de exploitatievergunning kunt aanvragen.Â
- Kosten: tussen de 500 en 3.500 euro.
- Aanvraagtijd: maximaal acht weken. Kan een keer verlengd worden met acht weken.
Alcoholvergunning
Wil je alcohol verkopen of schenken in je horecabedrijf? Dan heb je een alcoholvergunning nodig. Daarvoor gelden deze eisen:
- Je bent minimaal 21 jaar.
- Je hebt het diploma Sociale Hygiëne.Â
- Je bent ingeschreven in het Register Sociale .
Start je een bedrijf met meerdere mensen? Dan moet elke eigenaar voldoen aan deze regels.Â
Tijdens openingstijden moet er altijd iemand aanwezig zijn die voldoet aan de regels van de alcoholwet. Dat mag ook personeel (een bedrijfsleider) zijn. Ook moet je je zaak volgens de inrichten. Zo zijn er bijvoorbeeld regels voor de ventilatie en voor de toiletruimte.
Op de pagina alcohol verkopen van vul je de gemeente in waar je je bedrijf start. Je wordt doorgelinkt naar het aanvraagformulier. Of je ziet hoe en waar je alcoholvergunning kunt aanvragen.
- Kosten: tussen de 120 en 1.800 euro voor de vergunning. Tussen de 80 en 400 euro om een bedrijfsleider in de vergunning te laten schrijven (dit kan ook later).
- Aanvraagtijd: maximaal acht weken. Kan een keer verlengd worden met acht weken.
Online drankverkoopÂ
Sommige ondernemers starten naast hun horecazaak ook een webshop met alcoholische drank. Voor de online verkoop van bier en wijn heb je geen alcoholvergunning nodig. Voor dranken met meer dan 15% alcohol wel.
Terrasvergunning
Een terrasvergunning aanvragen hoeft niet altijd als je een terras wilt bij je horecabedrijf. Of als je een bestaand terras wilt uitbreiden. Soms hoef je het alleen te melden of kun je de bestaande vergunning aanpassen. Vraag bij de gemeente na wat de regels zijn.
In veel gemeenten moet je elk jaar opnieuw de terrasvergunning aanvragen. In sommige gemeenten moet je ook de alcoholvergunning en de exploitatievergunning aanpassen en/of een omgevingsvergunning aanvragen.
- Kosten: tussen de 25 en 650 euro.
- Aanvraagtijd: verschilt per gemeente.Â
Marktvergunning
Je hebt een marktvergunning nodig als je op de markt eten of drinken wilt verkopen. Je vraagt deze vergunning aan bij elke gemeente waar je wilt staan. Wil je op een braderie, festival of jaarmarkt staan? Dan heb je geen marktvergunning nodig.
- Kosten: verschillen per gemeente en hangen af van de plek en de marktdag.
- Aanvraagtijd: verschilt per gemeente. In sommige gemeenten is er een wachtlijst van maanden of zelfs jaren.