Horeca woordenlijst

Je komt allerlei vaktaal tegen bij de start van je cateringbedrijf, restaurant of foodtruck. Denk aan woorden als diploma Sociale Hygiëne, omgevingsplan, muzieklicentie en standplaatsvergunning. Maar wat betekenen ze? In deze lijst vind je duidelijke uitleg.

KVK Start een eigen bedrijf

Tijdens dit online event op 4 februari krijg je stap voor stap alle informatie om je bedrijf succesvol te starten.

Meld je gratis aan

Van de schuingeschreven woorden zie je de uitleg op een andere plek in de lijst staan.

Alcoholvergunning

Vergunning van de gemeente. Ook wel Alcoholwetvergunning genoemd. Er zijn twee soorten alcoholvergunningen.Een vergunning om alcohol te mogen schenken (gasten drinken drank in je zaak of op het terras). En een voor als je alcohol verkoopt (gasten nemen de drank mee). Vroeger heette dit Drank- en horecavergunning.

APV

Algemene Plaatselijke Verordening. Regels van de gemeente over de openbare orde en veiligheid. Bijvoorbeeld over geluidsoverlast of prullenbakken plaatsen op straat.

Bestemmingsplan

Dit plan is in veel gemeenten vervangen door het omgevingsplan. Hierin schrijft de gemeente wat je op een bepaalde plek mag doen. Bijvoorbeeld een horecazaak openen.

Dark kitchen

Restaurant waar gasten alleen kunnen afhalen of laten bezorgen.

Diploma Sociale Hygiëne

Dit diploma heb je nodig als je alcohol schenkt of verkoopt.

Drank- en horecavergunning

Deze vergunning van de gemeente is vervangen door de alcoholvergunning.

Gebruiksmelding brandveiligheid

Hiermee laat je de gemeente zien dat je bedrijfspand brandveilig is. Maak bijvoorbeeld een plattegrond waarop staat waar vluchtroutes en brandblussers zijn.

HACCP

Hazard Analysis and Critical Control Points. Regels over voedsel veilig klaarmaken en bewaren. Zodat mensen niet ziek worden van het voedsel dat je verkoopt. Je schrijft ook op hoe je de controle in je bedrijf doet. Bijvoorbeeld door HACCP-registratieformulieren.

HACCP-plan

Ook wel voedselveiligheidsplan. Je laat met dit plan zien dat je werkt volgens de regels van HACCP.

HACCP-registratieformulieren

Lijsten waarop je (of je personeel) invult wanneer er controle is gedaan. Bijvoorbeeld van de temperatuur in de koeling.

Horecabranche

Een branche is een groep bedrijven die hetzelfde doet.

Horecaconcept

Het idee achter jouw horecabedrijf. Het beschrijft hoe je bedrijf eruitziet, welk eten en drinken je aanbiedt en wat voor soort ervaring je je gasten wilt geven. Het concept zorgt ervoor dat alles bij elkaar past: van de inrichting en menukaart tot de sfeer in je zaak.

Horecagebiedsadviseur

Contactpersoon bij de gemeente voor horecaondernemers. Grote gemeenten hebben meestal meerdere adviseurs met ieder hun eigen gebied.

Horecagebiedsplan

Plan van de gemeente waarin staat waar horeca mag komen. Dit plan moet ervoor zorgen dat horeca goed past in de buurt. En dat bewoners er geen last van hebben.

Horecaloket

Afdeling bij de gemeente voor horecaondernemers. Je kunt bij het Horecaloket informatie krijgen over het starten van een horecabedrijf en vergunningen aanvragen.

Horecavergunning

Woord voor alle vergunningen die je nodig hebt als je start in de horeca.

Horecazaak

Hotel, restaurant, café of ander horecabedrijf.

Hygiënecode

Een HACCP-plan dat klaar is voor gebruik. Er staat in hoe je op een veilige manier voedsel klaarmaakt en bewaart. Als je werkt volgens de regels van de hygiënecode, voldoe je aan de HACCP-eisen. Je kunt hygiënecodes kopen bij een brancheorganisatie, zoals Koninklijke Horeca Nederland.

Marktvergunning

Vergunning van de gemeente. Heb je nodig als je met je foodtruck of kraam op de warenmarkt wilt staan. Verkopen op een braderie of jaarmarkt mag zonder marktvergunning.

Milieuvergunning

Vergunning van de gemeente. Heb je nodig als je met je bedrijf iets doet wat schadelijk is voor het milieu, bijvoorbeeld de lucht vervuilen. Voor horeca heb je meestal geen milieuvergunning nodig.

Muzieklicentie

Toestemming om muziek te laten horen in je bedrijf of op je evenement. Je vraagt een muzieklicentie aan bij BumaStemra of Sena.

Nachtregister

In het nachtregister houd je bij wie er in je B&B, hotel of camping blijft logeren. Zo weet de brandweer hoeveel mensen er aanwezig zijn als er brand uitbreekt. Ook heb je dit register nodig voor de aangifte toeristenbelasting bij de gemeente.

NVWA

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Deze organisatie controleert of je voedsel volgens de regels klaarmaakt en verkoopt. Je moet je horecabedrijf bij de NVWA registreren (aanmelden).

Omgevingsdienst

Geeft in opdracht van de gemeente vergunningen uit en controleert of bedrijven zich aan de regels houden. Zoals milieuregels.

Omgevingsloket

Op deze website zie je welke vergunningen je nodig hebt. Ook vind je hier welke regels op een bepaalde plek gelden, bijvoorbeeld een festivalterrein. Of regels voor activiteiten, zoals een restaurant verbouwen.

Omgevingsplan

Hierin schrijft de gemeente wat je op een bepaalde plek mag doen. Bijvoorbeeld een horecazaak openen. Vroeger heette dit bestemmingsplan. Sommige gemeenten gebruiken dat woord nog.

Ontheffing

Met een ontheffing hoef je je niet aan bepaalde regels te houden. Als je bijvoorbeeld langer open wilt blijven dan van de gemeente mag moet je een ontheffing aanvragen bij de gemeente.

Pachten

Iemand anders is de eigenaar van het bedrijf, maar jij leidt het. Je betaalt de eigenaar een bedrag om het bedrijf te mogen leiden.

Precariorecht

Belasting van de gemeente. Moet je betalen als je een stuk grond van de gemeente gebruikt. Bijvoorbeeld voor een terras, zonnescherm, reclamebord of afvalcontainer.

Register Sociale Hygiëne

Voordat je een alcoholvergunning aanvraagt moet je je diploma Sociale Hygiëne aanmelden bij dit register.

Schenkvergunning

Ander woord voor alcoholvergunning.

Standplaatsvergunning

Vergunning van de gemeente. Heb je nodig als je met je foodtruck of kraam op de openbare weg wilt staan.

Vergunning

Officiële toestemming om iets te doen, bijvoorbeeld alcohol verkopen.

Voedselveiligheidsplan

Ook wel HACCP-plan. Je laat met dit plan zien dat je werkt volgens de regels van HACCP.

Warenwet

In deze wet staan de regels voor voedsel veilig klaarmaken en bewaren. NVWA controleert deze regels.

Wet Bibob

Wet om te voorkomen dat criminelen misbruik maken van een horecavergunning. In de Wet Bibob staat dat de gemeente een vergunning mag weigeren of intrekken als ze denken dat die vergunning gebruikt wordt voor illegale dingen. Daarom doet de gemeente onderzoek naar jou en de mensen die je kent voordat je een horecavergunning krijgt.