Hoe werkt crowdsurance?
- Juliëtte Geers
- De basis
- 10 oktober 2023
- Bijgewerkt 23 mei 2024
- 2 min
- Starten
- Geldzaken
Heb jij iets geregeld als je inkomsten helemaal of voor een deel wegvallen, omdat je ziek wordt? Ontdek hier de voor- en nadelen van crowdsurance. Een alternatief verzekeringsmodel waarbij ondernemers elkaar financieel helpen wanneer dat nodig is.
KVK Start een eigen bedrijf
Tijdens dit online event op 4 februari krijg je stap voor stap alle informatie om je bedrijf succesvol te starten.
Wat is crowdsurance?
Crowdsurance is een verzekeringsmodel waarbij een groep ondernemers elkaar helpt bij onverwachte gebeurtenissen. Ben je lid van een crowdsurance-groep, dan betaal je geen premie, maar geef je direct geld aan een ondernemer die het op dat moment nodig heeft. Kun jij zelf door ziekte langere tijd niet werken? Dan ontvang je maximaal twee jaar lang geld van anderen. Ook krijg je begeleiding van een arbodienst om zo snel mogelijk weer aan de slag te kunnen.
Crowdsurance lijkt op het idee van de schenkkring , een ander alternatief voor de AOV. Maar bij crowdsurance ken je de andere leden niet persoonlijk, waar dat bij een schenkkring vaak wel het geval is. Verder zijn er bij crowdsurance geen verplichte bijeenkomsten.
Combineren crowdsurance en AOV
Crowdsurance kun je ook combineren met een AOV-verzekering. Crowdsurance kan een alternatief zijn voor de eerste twee jaar van een AOV. Je ontvangt de eerste twee jaar geld via crowdsurance en na twee jaar ontvang je geld van je AOV-verzekeraar. Het voordeel is dat de premie van je AOV dan behoorlijk lager is door de wachttijd van twee jaar.
Hoe werkt het?
Sluit je je aan bij een crowdsurance-platform, dan betaal je inschrijfkosten. Je opent een rekening bij een bank die samenwerkt met het platform en stort hier iedere maand een bedrag op. Bij je inschrijving bepaal je zelf hoeveel inkomen je wilt verzekeren met een maximum van tachtig procent. Je toont je inkomen aan met je jaarcijfers. Hoe hoger het inkomen dat je wilt verzekeren, hoe meer je inlegt.
Het platform berekent je premie op basis van het gemiddelde ziektepercentage. Gemiddeld betalen leden 130 euro per maand voor een verzekerd inkomen van 2500 euro per maand. Het bedrag dat je schenkt aan een ziek lid hangt af van het inkomensniveau dat dat lid heeft gekozen, hoeveel je zelf spaart en wie er lid zijn. De premie kan hoger zijn bij een beroep waarbij je veel risico loopt op ziekte of of arbeidsongeschiktheid.
Je wordt ziek
Een team van deskundigen beoordeelt je ziekmelding en voor hoeveel procent je arbeidsongeschikt bent. Na twee maanden wachttijd ontvang je maandelijks van alle deelnemers een klein bedrag op je rekening. Al die kleine bedragen tellen op tot het inkomensniveau dat jij wilt ontvangen en zijn belastingvrij. De stortingen die je maandelijks doet op je eigen rekening zijn niet aftrekbaar. Dit moet je zien als eigen spaargeld.
Arbeidsongeschiktheid | Bedrijfsrisico's de baas
Voordelen
- Ook als je in het verleden ziek bent geweest, kun je lid worden.
- Geen medische keuring.
- Bij ziekte hoef je geen doktersverklaring te laten zien. Wel heb je een gesprek met een Arboarts.
- Er is begeleiding bij re-integratie.
- De schenkingen die je ontvangt zijn onbelast.
- Geld dat je op je crowdsurance rekening stort, blijft van jou.
- Als je stopt met deelname ontvang je het bedrag dat op je rekening staat min de administratiekosten van de crowdsurance-groep terug.
Nadelen
- Je hebt meestal twee maanden wachttijd voordat je een schenking krijgt.
- Ben je na twee jaar nog steeds ziek of arbeidsongeschikt? Je ontvangt dan geen schenkingen meer vanuit het crowdsurance platform. Er is dan geen vangnet behalve een . Hiervoor kijkt je gemeente naar je vermogen en eventueel inkomen van je partner.
Voorwaarden
Er zijn veel aanbieders van crowdsurance. Crowdsurance-groepen zijn vaak social enterprises. Dat zijn bedrijven met een maatschappelijk doel, waarbij winst maken niet het belangrijkste is. De voorwaarden van de verschillende aanbieders kunnen sterk verschillen. Vaak is er een leeftijdsgrens en kunnen startende ondernemers pas na een jaar deelnemen. Soms kun je geen hulp van de crowdsurance-groep krijgen als je binnen een jaar ziek wordt vanwege psychische redenen.
Wil je je aansluiten bij een crowdsurance-groep, dan is het slim om de voorwaarden van verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken.
Alternatieven
Naast crowdsurance en de schenkkring kun je ook kiezen voor een AOV via een verzekeraar of vrijwillige AOV via UWV. Welke vorm bij jou past, hangt af van je persoonlijke situatie en wensen. In dit artikel lees je meer over de verschillen en overeenkomsten tussen de verschillende opties.