Hoe start je een fietsenwinkel?
- Jozy Gallmann
- De basis
- Bijgewerkt 9 december 2024
- 3 min
- Starten
Wist je dat er in Nederland meer fietsen zijn dan mensen? Het aantal fietsen stijgt al jaren, net als de omzet in de fietsenbranche. Wil jij ook een fietsenwinkel beginnen? Lees hier wat daarbij komt kijken en met welke regels je te maken krijgt.
KVK Start een eigen bedrijf
Tijdens dit online event op 4 februari krijg je stap voor stap alle informatie om je bedrijf succesvol te starten.
- Fietsenwinkels in Nederland
- Wetgeving
- Je plaats en je pand
- Personeel
- Een fietsenwinkel overnemen
- Algemene startersinformatie
Fietsenwinkels in Nederland
Sinds 2022 daalt het aantal fietsenwinkels in Nederland licht.
Aantal fietsenwinkels in Nederland (2020-2024)
Jaar | Aantal |
---|---|
2020 | 2.721 |
2021 | 2.732 |
2022 | 2.750 |
2023 | 2.772 |
2024 | 2.768 |
Bron: KVK Handelsregister
Wetgeving
Als verkoper van fietsen moet je de wet kennen. Zorg bijvoorbeeld dat je op de hoogte bent van de eisen voor een fiets. Zo moeten de fietsen die je verkoopt werkende remmen, verlichting en reflectoren hebben. En een elektrische fiets moet ondersteunen bij het trappen, maar mag niet volledig uit zichzelf vooruitgaan. De motor mag maximaal een vermogen van 250 watt hebben. Als je elektrische fietsen verkoopt, ben je ook verplicht om accu’s in te en deze op een duurzame manier te laten recyclen.
Fatbikes
De laatste jaren zijn fatbikes erg populair. Die mag je niet zomaar verkopen. Deze snellere fietsen hebben een typegoedkeuring nodig. Voor gebruik op de openbare weg mogen ze niet harder gaan dan 25 km/uur. De Inspectie Leefomgeving en Transport controleert dit en kan boetes opleggen als je fatbikes verkoopt die niet aan de regels voldoen. Â Â
Opleiding
Om fietsen te maken of te verkopen, hoef je geen opleiding te volgen. Toch is dit wel verstandig. Zo leer je alles over reparaties of het verlenen van service. En als je een diploma kunt laten zien, vergroot dat het vertrouwen van je klanten. Een opleiding tot fietsenmaker of fietstechnicus kun je volgen bij verschillende mbo-instellingen of vakscholen.
Je plaats en je pand
Via Funda in Business, bedrijfsmakelaars of de ondernemersbalie van de gemeente kun je goed onderzoek doen naar winkelpanden en huurprijzen.
Vragen om over na te denken:
- Wat is de samenstelling (leeftijd, inkomen, type fietsgebruiker) van de buurt rondom jouw locatie?
- Vestig je je in de nabijheid van bouw- of tuinmarkten die ook fietsen verkopen?
- Of richt je je meer op reparaties en kies je voor een kleine locatie in de binnenstad?
- Ben je goed bereikbaar voor jouw doelgroep?
- Of wil je fietsenmaker aan huis worden?
Gebruik de KVK Locatiescan of de KVK Bedrijventeller en verken de marktpotentie van je toekomstige vestigingsplaats. Hoe staat het met de concurrentie en hoe is de bevolking samengesteld?
Als je een pand wilt huren, moet je met een aantal regels rekening houden. Meestal huur je een winkelpand voor vijf jaar. In de eerste huurperiode kun je overeenkomen dat je huurt voor twee jaar of korter. Blijf je na twee jaar? Dan is het automatisch een huurcontract voor vijf jaar geworden.
Je locatie en gemeentelijke regelgeving
In het omgevingssplan van de staat waar panden of gebieden voor zijn bedoeld. Bij je gemeente kun je informeren naar je winkelpand. In het omgevingssplan staan bijvoorbeeld de eisen aan afmetingen van reclame-uitingen, of verkoop aan particulieren is toegestaan en of je fietsen voor je winkel mag uitstallen.
Personeel
Je winkel is misschien wel zes of zeven dagen per week geopend. Daarnaast verkoop en repareer je niet alleen fietsen, maar doe je ook de boekhouding en regel je de inkoop. Grote kans dat je het niet alleen aan kunt, dus. Hier lees je waar je aan moet denken als je personeel aanneemt.
Een fietsenwinkel overnemen
In het KVK Handelsregister staan bijna 2.800 fietsenwinkels ingeschreven. Sommigen eigenaren van fietswinkels denken er misschien wel over hun winkel te verkopen. Heb jij er wel eens aan gedacht om een fietsenwinkel over te nemen?
Ondernemers die een bedrijf overnemen blijken vaak succesvoller dan ondernemers die bij nul beginnen. Het bedrijf heeft namelijk al klanten en een bekende naam. Andere voordelen van bedrijfsovername zijn:
- De financiering is vaak gemakkelijker rond te krijgen dan bij een nieuwe start.
- Je kunt het bedrijf in stapjes overnemen. Door tijdelijk samen te werken of door de koopsom in delen te betalen.
- Praktische zaken zijn al geregeld, zoals de inrichting van de winkel, fietsleveranciers of vergunningen.
Voordat je een verkopende partij benadert, is het goed je te verdiepen in het proces van een bedrijfsovername.Â
Algemene startersinformatie
Naast bovenstaande onderwerpen, krijg je als startende ondernemer ook te maken met: