Een schoonmaak­bedrijf beginnen doe je zo

Heb je plannen om je eigen schoonmaakbedrijf te starten? In de schoonmaakbranche is altijd werk, maar ook veel concurrentie. Het voordeel van een schoonmaakbedrijf opzetten is dat je klein kunt beginnen. En je hoeft niet gelijk grote investeringen te doen. Lees waar je aan moet denken als je een schoonmaakbedrijf begint.

KVK Start een eigen bedrijf

Tijdens dit online event op 3 december krijg je stap voor stap alle informatie om je bedrijf succesvol te starten.

Meld je gratis aan

Wat voor bedrijf je ook begint, je krijgt altijd te maken met administratie, verzekeringen, belastingen en inschrijving bij KVK. Onderstaande onderwerpen zijn specifiek belangrijk voor starters in de schoonmaakbranche:

Ondernemer of niet?

Ruim tachtig procent van de schoonmakers werkt parttime.  Of KVK en de Belastingdienst je zien als ondernemer hangt van verschillende zaken af.

Schoonmaken als ondernemer

Je ben ondernemer en moet je inschrijven bij KVK als je aan deze eisen voldoet:

  • je levert goederen of diensten, in jouw geval dus schoonmaakwerk;
  • je vraagt daar een commerciële prijs voor en
  • je maakt niet (alleen) schoon bij vrienden of familie, maar hebt klanten.

De Belastingdienst bepaalt of je ondernemer bent voor de omzet- en inkomstenbelasting. Hiervoor zijn andere eisen. Met de ondernemerscheck zoek je uit of je belastingaangifte moet doen als ondernemer.

Concurrentie

Het aantal bedrijven in de schoonmaakbranche is de afgelopen vijf jaar flink gegroeid. In 2016 stonden er nog 16.052 schoonmaakbedrijven ingeschreven bij KVK. Op 1 januari 2021 waren dit er al 21.482. In deze branche vind je vooral kleine bedrijven. Ruim zeventig procent van de ondernemingen is een eenmanszaak.

Om je te onderscheiden van je concurrenten kun je kiezen voor een specialisatie. Bijvoorbeeld vloeronderhoud, glasbewassing of opleveringsschoonmaak. Een concurrentieanalyse van bedrijven in je omgeving helpt je te bepalen hoe je je kunt onderscheiden.

Met de KVK Bedrijventeller zoek je gemakkelijk uit hoeveel andere schoonmaakbedrijven er in jouw woonplaats of regio zijn.

Vergunningen en diploma's

Voor het starten van een schoonmaakbedrijf hoef je geen vergunning aan te vragen. Ook diploma’s zijn voor basisschoonmaakwerk niet verplicht. Doe je specialistisch schoonmaakwerk, zoals in de gezondheidszorg, graffitiverwijdering of gevelonderhoud, dan is het wel aan te raden om daarvoor een cursus te volgen. Zo kun je aantonen dat je precies weet hoe je dit schoonmaakwerk het beste aanpakt.

Keurmerken

Er zijn keurmerken voor schoonmaakbedrijven. Hiermee laat je zien dat je bedrijf goede kwaliteit levert. Brancheorganisaties Schoonmaken is een Vak! (SieV!) en Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten (OSB) geven deze keurmerken uit.

Er zijn ook cursussen en opleidingen over het beginnen van een schoonmaakbedrijf. Deze zijn niet verplicht, maar kunnen je wel op weg helpen als je niet goed weet waar je moet beginnen.

Gezondheids- en veiligheidsrisico’s

In de schoonmaak kun je te maken krijgen met verschillende gezondheids- en veiligheidsrisico’s. Zo zitten er in schoonmaakmiddelen vaak irriterende of giftige stoffen. Het werk kan lichamelijk zwaar zijn. Begin je een glazenwassersbedrijf, dan zul je regelmatig op hoogte werken. Ook dat brengt risico’s met zich mee.

Op elkedagweer.nl vind je informatie over de risico’s van werken in de schoonmaakbranche. Je leest er wat je kunt doen om die risico’s te beperken. Daarnaast kun je je indekken door verzekeringen af te sluiten.

KVK Verzekeringscheck

Sommige verzekeringen zijn verplicht, andere zijn handig. Welke heb jij nodig? De KVK Verzekeringscheck helpt je bij het kiezen van je verzekeringen.

Belastingen

Als ondernemer in de schoonmaak ben je btw-plichtig. Dat betekent dat je btw in rekening moet brengen aan je klanten en aangifte omzetbelasting doet. Voor schoonmaakwerk in woningen geldt het lage btw-tarief van negen procent. Voor schoonmaakwerk aan de buitenkant van woningen en voor specialistische schoonmaak en glasbewassing geldt het hoge tarief van 21 procent. Een uitzondering zijn gebouwen die voor tenminste vijftig procent bewoond zijn. Hierbij mag je voor glasbewassing binnen het lage btw-tarief rekenen.

Rekentool uurtarief

Tip: wil jij weten wat je per uur kunt vragen? Gebruik de KVK rekentool uurtarief. Daarmee bereken je jouw uurtarief op basis van een gewenst netto inkomen.

Is je jaaromzet minder dan 20.000 euro? Dan kun je gebruikmaken van de kleineondernemersregeling (KOR). Je bent dan vrijgesteld van btw en hoeft geen btw in rekening te brengen. Je doet geen aangifte omzetbelasting en kunt zelf ook geen btw terugvragen.

Let op: als je van plan bent de komende jaren veel geld te investeren, zoals in een bedrijfsauto, is de KOR niet gunstig.

Over de winst uit je bedrijf doe je jaarlijks aangifte inkomstenbelasting.

Personeel

Kun je je opdrachten niet in je eentje af? Bekijk dan of het mogelijk is om personeel in te huren. Dat kan ook als je een eenmanszaak hebt.
Als je personeel in dienst neemt, moet je dit doorgeven aan de Belastingdienst en KVK. Je moet dan namelijk loonheffingen betalen. Ook ben je verplicht om je te houden aan de cao (collectieve arbeidsovereenkomst) in het schoonmaak- en glazenwassersbedrijf. Hierin staan de rechten en plichten van werkgevers en werknemers in de schoonmaakbranche beschreven. Wil je geen personeel aannemen? Je kunt ook samenwerken met andere zzp'ers.

Algemene startersinformatie

Naast bovenstaande, krijg je als startend ondernemer ook te maken met: