Een pakketpunt worden? Hier moet je aan denken
- Gerdine Annaars
- De basis
- Bijgewerkt 6 december 2024
- 2 min
- Starten
Een pakketpunt openen: een manier om aan klanten te komen of veel gesjouw en weinig verdienen? Lees hier wat je kunt verwachten als je een afhaalpunt voor pakketten begint.
KVK Start een eigen bedrijf
Tijdens dit online event op 4 februari krijg je stap voor stap alle informatie om je bedrijf succesvol te starten.
Online winkelen is enorm gegroeid. Mensen kopen spullen bij webshops en platformen als bol.com, Wish, Amazon, Marktplaats, Zalando of Vinted. Bezorgdiensten als PostNL, DHL, DPD, UPS, Mondial Relay en GLS draaien overuren. Klanten die niet thuis zijn of bewust kiezen voor het afhalen van hun bestelling, halen hun pakket op bij afhaalpunten in boekhandels, tabakszaken en supermarkten.
Denk jij erover om in jouw zaak een drop off point te openen? Deze zes vragen en antwoorden helpen je bij het maken van een keuze.
Pick-up point, drop off point, pakketafhaalpunten, pakketpunt, servicepunt, afhaalpunt zijn woorden die gebruikt worden voor een pakketpunt voor het verzenden, ontvangen en retouren van pakketten. In onderstaande vragen en antwoorden gebruiken we het woord pakketpunt.
Wat verdien ik met een pakketpunt?
De vergoeding die je krijgt verschilt per bezorgdienst. Denk aan 20 tot 30 cent per pakket. Soms krijg je een bonus of extra betaling bij een bepaald aantal pakketten per maand. Of bij extra grote of zware pakketten. Dit verhoogt je inkomsten.
Met een pakketpunt krijg je meer bezoekers in je winkel. Ze zien wat je te bieden hebt en komen misschien later nog eens terug om iets te kopen. Je kunt ook proberen klanten iets te verkopen terwijl ze in de rij staan. Een handig apparaatje, een verzorgingsproduct of iets te snacken.
Aan welke kosten moet ik denken?
Tegenover de opbrengsten staan ook kosten:
- Je hebt hogere bankkosten door extra pintransacties.
- Je moet investeren in opslagruimte. Je hebt bijvoorbeeld stellingen en extra sloten nodig.
- Je moet een hogere verzekeringspremie betalen.
- Afhankelijk van het aantal pakketten investeer je in een ruimere servicebalie of koop je een extra kassa.
- Je wilt geen lange rijen voor pakketjes in de zaak. Dat schrikt je andere klanten af. Om te zorgen voor een snelle afhandeling van de pakketten neem je misschien aan.
Met welke bezorgdienst ga ik werken?
Bezorgdiensten stellen eisen aan pakketpunten. Bepaalde openingstijden bijvoorbeeld, de bereikbaarheid van het pand en de grootte van de opslagruimte. Check de voorwaarden van de verschillende bezorgdiensten. Let daarbij ook op:
- Uitbetalingstermijn: hoe snel krijg je je geld?
- Exclusiviteit: mag je ook voor andere bezorgdiensten werken?
- Opzegtermijn: als je wilt stoppen, hoe en hoe snel kun je van je contract af?
Vraag collega-ondernemers die al langer een pakketpunt hebben naar hun ervaringen.
Moet ik een winkel zijn?
Pakketpunten zie je veel in winkels, maar winkelruimte hebben is niet altijd noodzakelijk. Ook als kapper, reisbureau, tankstation, bouwmarkt, opslagruimteverhuur of hotel kun je pakketpunt zijn. En thuiswerkende zzp'ers openen soms ook een pakketpunt, bijvoorbeeld voor Homerr of ViaTim.
Wat regel ik bij KVK?
Breid je je activiteiten uit met een pakketpunt? Geef het door aan KVK. De hoofdactiviteit is dan bijvoorbeeld detailhandel in boeken en tijdschriften, met als nevenactiviteit pakketpunt. Zo zorg je dat jouw KVK-registratie up-to-date is. Dat is belangrijk, want het kan gevolgen hebben voor verzekeringspremies, vergunningen, cao’s en subsidies. Een nieuwe bedrijfsactiviteit registreren is gratis en regel je online.
Waar moet ik verder aan denken?
We geven je nog een aantal tips mee voor als je een pakketpunt wilt beginnen:
1. Tijd en aandacht voor klanten
Zorg dat je in alle drukte met de pakketten ook voldoende tijd hebt voor andere klanten die aandacht en advies nodig hebben.
2. Sta stil bij grootte en hoeveelheid
Vaak gaat het om kleine pakketten, maar soms moet je flink sjouwen: een opgerold tapijt, grootverpakking kattengrit of pak vloertegels. Vaak werk je voor meerdere bezorgdiensten. Je krijgt dan veel pakketten binnen die je weer moet afgeven aan klanten.
3. Leer in de praktijk
Volg voordat je je pakketpunt opent online lessen van de bezorgdienst. Zo leer je bijvoorbeeld hoe je de pakketten moet invoeren in het systeem. Vraag aan een collega-ondernemer of je een dag mag meelopen. Zo leer je in de praktijk hoe je snel en handig kunt werken. Dat voorkomt wachttijden en fouten.