Op de markt staan: zo begin je een marktkraam

Start je met een marktkraam? Dan krijg je te maken met vergunningen en veiligheids- en voedselveiligheidseisen. Lees hier waar je op moet letten als je start met een marktstand.

KVK Start een eigen bedrijf

Tijdens dit online event op 3 december krijg je stap voor stap alle informatie om je bedrijf succesvol te starten.

Meld je gratis aan

Inschrijven bij KVK

Als je een marktkraam wilt beginnen, schrijf je je bedrijf in bij KVK. Bekijk wat de criteria zijn voor ondernemers, zodat je weet of je ondernemer bent. Bij de inschrijving kies je ook een rechtsvorm. De meeste starters kiezen voor een eenmanszaak of een vennootschap onder firma (vof) als ze samen met iemand een bedrijf beginnen.

Wat kost een marktkraam?

De kosten voor een marktkraam verschillen. Afhankelijk van het soort marktkraam betaal je 200 euro voor een simpele kraam tot 100.000 euro voor een luxe mobiele verkoopwagen. Ook kun je een kraam huren. Vaak betaal je dan per dag. Naast deze kosten krijg je ook te maken met de volgende kosten:

  • Inkoop van producten
  • Koeling voor verse producten
  • Vergunningen
  • Aansluiting voor stromend water en elektriciteit
  • Verzekeringen
  • Vervoer
  • Opslag van je producten en kraam
  • Onderhoud van je marktkraam

Marktgeld

Iedereen met een standplaats op een weekmarkt betaalt marktgeld. Deze kosten verschillen per gemeente en vaak is er verschil tussen vaste en losse marktplaatsen. De grootte van je kraam bepaalt hoeveel je moet betalen voor de plek. Marktgeld staat los van de kosten voor een vergunning om op de markt te mogen staan.

Daarnaast betaal je vaak voor de elektriciteitskosten. Sommige gemeenten verplichten ook een marktverzekering. Veroorzaak je schade aan anderen bij het gebruik of de op- of afbouw van je kraam of verkoopwagen? Dan vergoedt de marktverzekering die.

Wetten en regels

Verkoop je etenswaar? Dan moet je je houden aan de eisen voor voedselveiligheid van de HACCP en een voedselveiligheidsplan maken. De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) controleert of je voldoet aan de HACCP. Gebruik de checklist van NVWA om te kijken of niets bent vergeten.

Waarschijnlijk krijg je ook te maken met deze wetten en regels:

  • In de Warenwet staan algemene regels over volksgezondheid, veiligheid van producten, eerlijke handel en goede voorlichting. De regels gelden voor alle producten voor consumenten.
  • Veel producten moeten een CE-markering hebben.
  • Werk je met levensmiddelen? Er gelden regels voor het etiket op je product. Lees op Ondernemersplein of deze ook op jouw product van toepassing zijn.

Bekijk ook de regels voor de detailhandel.

Eisen aan de veiligheid

Om met je kraam veilig op de markt te staan worden er aan marktkramen veiligheidseisen gesteld. Je marktkraam moet bestand zijn tegen wind, dus zorg dat je kraam stevig is. Zorg ook voor brandveiligheid. Kijk of er een een Risico Inventarisatie en Evaluatie is voor jouw soort marktkraam. Hiermee beperk je arbeidsrisico’s als ziekte of ongevallen.

Vraag vergunning aan

Voordat je op een markt of locatie mag staan, moet je een vergunning aanvragen bij de gemeente. Met een marktvergunning voor ambulante handel heb je recht op een standplaats op een regelmatig (vaak wekelijkse) gehouden markt. Met een standplaatsvergunning voor ambulante handel mag je op een losse standplaats of op de openbare weg verkopen vanuit je kraam of wagen.

Venten is het op straat (zonder vaste standplaats) of aan de deur verkopen van producten of diensten. Om dit volgens de regels te doen heb je in sommige gemeenten een ventvergunning nodig. In andere gemeenten hoef je alleen een melding te doen. De voorwaarden voor deze ventvergunning of melding verschillen per gemeente.

Verkoop je je producten in een foodhal of markthal? Dan val je niet onder ambulante handel en heb je geen marktvergunning nodig.

Zero-emissiezones

Vanaf 2025 mogen gemeenten zero-emissieszones invoeren. In deze gebieden mogen alleen nog bestelbussen en vrachtwagens komen die uitstootvrij zijn. Ook heeft een aantal gemeenten in Nederland nu al milieuzones. Daar ben je niet welkom met een dieselvoertuig. Verdiep je voordat je een auto koopt in deze regels en zoek uit of ze gelden voor de gemeenten waar je wilt verkopen.

Welk rijbewijs heb je nodig?

Je vervoert je producten waarschijnlijk met een bestel- of vrachtwagen. Om deze te besturen heb je een extra rijbewijs (BE, C of C1) nodig. Als je maximaal 3500 kilo wil vervoeren in je bestelbusje, dan heb je wel een rijbewijs B nodig.

Regel een parkeerplaats voor je vrachtauto of bestelbus tijdens markttijden. Op die momenten kan jouw vrachtwagen op eigen terrein staan. Of misschien in een afgesloten- of gekoelde ruimte.

Afrekenen: contant of pin

Je klanten betalen bij je marktkraam contant of per pin. Pinnen is veilig en snel, zeker nu veel klanten contactloos betalen. Voor pinnen en contactloos betalen is een (mobiel) pinautomaat nodig. Gebruik een kassa die voldoet aan het Keurmerk Betrouwbare Afrekensystemen.

Brancheorganisatie

De Centrale Vereniging voor Ambulante Handel (CVAH) is de brancheorganisatie voor ondernemers die op de markt staan. Ze geven cursussen en workshops en organiseren activiteiten en netwerkevenementen. Aansluiten bij een branchevereniging kan je helpen andere leden te ontmoeten en op de hoogte te blijven van ontwikkelingen in je branche. Ook kun je via deze organisaties soms meedoen aan gezamenlijke inkoopprogramma’s, waardoor je uiteindelijk minder betaalt voor je inkoop.

Algemene startersinformatie

Naast bovenstaande onderwerpen krijg je als startend ondernemer ook te maken met: