Een foodtruck beginnen: houd hier rekening mee

Wil je een eigen foodtruck? Dan krijg je te maken met kosten voor aanschaf en interieur. Ook moet je vergunningen aanvragen en werken volgens de HACCP en andere regels. Lees hier waar je op moet letten bij de start van een foodtruck.

KVK Start een eigen bedrijf

Tijdens dit online event op 4 februari krijg je stap voor stap alle informatie om je bedrijf succesvol te starten.

Meld je gratis aan

De markt

Foodtrucks zijn populair, je ziet ze steeds vaker en op allerlei plekken. Het aantal ondernemers met een foodtruck is sinds 2017 verdubbeld. Dat betekent dat je gaat ondernemen in een markt met veel concurrentie. Onderscheid je daarom met een uniek concept. Doe onderzoek naar de markt en denk na over je marketingplan.

Kosten voor een foodtruck

De aanschafkosten van een foodtruck verschillen. Hoeveel je kwijt bent, hangt er bijvoorbeeld vanaf of je een nieuwe of een tweedehands foodtruck koopt. En of je voor een eenvoudige of luxe inrichting kiest. Je kunt ook tijdelijk een truck huren. Zo kun je eerst testen of jouw idee een succes is. 

Naast de aanschafkosten van de verkoopwagen, krijg je te maken met kosten voor:

  • onderhoud en keuring
  • brandstof
  • stalling
  • verzekeringen
  • apparaten en keukenspullen
  • koeling
  • elektra, gas en water
  • mobiele pin

Geld verdienen met je foodtruck

Er zijn drie manieren om geld te verdienen met je foodtruck:

  1. Je neemt deel aan een festival of evenement.
    Soms betaal je hiervoor stageld en kosten voor elektriciteit. Bezoekers kopen meestal munten, die wissel je na afloop bij de organisatie om voor het afgesproken bedrag. Daarnaast moet je meestal een deel van je omzet betalen aan de organisatie. Houd rekening met minimaal 15-25 procent. Bij grote festivals kan dit oplopen tot 40-50 procent.
  2. Je verkoopt direct aan de klant.
    Bijvoorbeeld op de markt. De klant betaalt contant of met pin. Gebruik je een kassa? Zorg dan dat die voldoet aan de regels van de Belastingdienst.
  3. Een opdrachtgever huurt je in.
    Bijvoorbeeld voor een bruiloft. Je maakt dan een vaste prijsafspraak. Of je factureert op nacalculatie: je maakt dan achteraf een berekening van de kosten. Opdrachtgevers vind je via eventorganisaties of online platforms.

Regels voor plastic en verpakkingen

Er zijn regels voor verpakkingen. Zo mag je geen gratis plastic wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen meegeven aan de klanten van je foodtruck. Ook moet je een herbruikbare keuze aanbieden, bijvoorbeeld een statiegeldbeker. En je mag geen plastic verpakking gebruiken voor eten en drinken dat je klanten gelijk opeten of drinken. Bijvoorbeeld op een festival.

Veiligheid en verzekeringen

Aan een eigen foodtruck starten zitten risico’s. Het risico op brand is hoger dan bij veel andere bedrijven en je bent kwetsbaar voor schade door inbraak of storm. Zet daarom bij de start van je bedrijf de risico's op een rij. Regel verzekeringen voor de risico's waarvan je de financiële gevolgen niet kunt dragen.

Jij bent verantwoordelijk voor de veiligheid van je medewerkers en gasten. Daarom moeten er brandblusmiddelen in de foodtruck zijn. Vaak komt de brandweer dit bij evenementen controleren. Maak afspraken met je medewerkers over veilig werken en zorg voor veiligheidsschoenen en professionele bedrijfskleding.

Horecawoordenlijst

Bij de start van je foodtruck kom je veel vaktaal tegen. Denk aan woorden als HACCP, Omgevingswet, horecaconcept en Register Sociale Hygiëne. Check de horecawoordenlijst voor duidelijke uitleg.

Vergunningen foodtruck

Welke vergunningen je nodig hebt, hangt af van wat je precies gaat doen. De regels kunnen ook verschillen per gemeente. Vraag daarom bij je gemeente na welke vergunningen je moet aanvragen. Vaak duurt het acht tot twaalf weken tot je de vergunning hebt. Dien de aanvraag dus op tijd in.

Een aantal dingen waar je mee te maken kunt krijgen:

  • Standplaatsvergunning 
    Met een standplaatsvergunning kun je met je foodtruck op de openbare weg (straat) staan en je producten verkopen. Je vraagt de vergunning aan in elke gemeente waar je wilt staan.
  • Marktvergunning
    Met een marktvergunning kun je met je foodtruck op de warenmarkt staan en je producten verkopen. Voor een braderie of jaarmarkt is meestal geen vergunning nodig. Je vraagt de vergunning aan in elke gemeente waar je wilt staan.
  • Hygiëne
    De regels van de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Denk aan hygiëne en voedselveiligheid. Hiervoor geldt de hygiënecode voor de horeca (HACCP).
  • Buma/Stemra
    Draai je muziek? Dan krijg je met muziekrechten te maken. Informeer bij Buma/Stemra wat de kosten zijn.
  • Zero-emissiezone
    Kom je met je foodtruck in de binnenstad? In een aantal gemeenten mag dat vanaf 1 januari 2025 alleen nog als je geen schadelijke stoffen uitstoot. Met een bestelbus op  diesel, benzine of lpg mag je deze zones niet in. 
  • Evenement of festival
    Sta je op een evenement of festival? Informeer bij de organisatie of die alle benodigde vergunningen en verzekeringen heeft geregeld of dat je dit zelf moet doen. Denk bijvoorbeeld aan een ontheffing van de Alcoholwet (tapontheffing). Die moet je aanvragen bij de gemeente als je bier of wijn wilt verkopen.

Personeel

Als je personeel aanneemt voor je foodtruck gelden er regels. Bijvoorbeeld over werktijden, salaris en proeftijd.

Medewerkers van zestien jaar of ouder mogen zelfstandig alcohol schenken en verkopen aan mensen van achttien jaar of ouder. Er moet wel altijd een leidinggevende van minimaal 21 jaar in de foodtruck aanwezig zijn. Deze moet een Lcsh erkend diploma of certificaat én een registratie in het Register Sociale Hygiëne hebben.

Welk rijbewijs heb je nodig?

Met een rijbewijs B mag je een auto besturen van maximaal 3.500 kilogram. Is het voertuig zelf zwaarder? Of trek je met het voertuig een aanhanger of oplegger? Dan heb je wellicht een ander rijbewijs (BE, C of C1) nodig.

Algemene startersinformatie

Naast bovenstaande onderwerpen krijg je als startende ondernemer ook te maken met: