Een eigen winkel beginnen

Als startende winkelier heb je veel nodig: een geschikt pand, leveranciers, de juiste papieren en personeel. Lees hier waar je aan moet denken bij het openen van je eigen winkel.

KVK Start een eigen bedrijf

Tijdens dit online event op 3 december krijg je stap voor stap alle informatie om je bedrijf succesvol te starten.

Meld je gratis aan

Cijfers laten zien dat het aantal winkels daalt. Dat heeft onder meer te maken met de opkomst van webshops. Maar de omzet stijgt. Als winkelier met een stenen winkel ben je dan wel zo’n 10% van je omzet kwijt aan huurkosten, maar de retourkosten van webshops zijn vaak veel hoger. 
 

Aantal fysieke winkels in Nederland op 1 januari 2020-2024

JaarAantal
202093.785
202193.134
202292.763
202391.510
202489.725

(Bron: KVK Handelsregister)

Onderzoek van KVK laat zien dat het type winkel waar klanten graag komen de afgelopen tien jaar is veranderd. Gingen mensen in 2013 de stad in voor nieuwe kleding, schoenen en speelgoed, tegenwoordig zijn winkels waar je alles kunt vinden voor koken en lekker eten populair. Denk aan delicatessenzaken, toko’s en speciaalzaken in kaas, koffie of thee.

Een geschikt winkelpand vinden

De juiste plek vinden voor je winkel is erg belangrijk. Je winkel moet goed bereikbaar zijn en de uitstraling van het pand moet passen bij de ervaring die je klanten zoeken. Via bedrijfsmakelaars, de ondernemersbalie van de gemeente, winkeliersverenigingen of de lokale centrummanager kom je aan adressen van panden die leeg staan of binnen korte tijd vrijkomen. Verdiep je in contracten en regelgeving, zodat je weet wat je rechten en plichten zijn.

Onderzoek de plek waar je wilt beginnen. Met de Locatiescan vind je informatie over je doelgroep en concurrentie in een bepaalde gemeente of wijk. Met de Bedrijventeller tel je eenvoudig het aantal bedrijven in jouw branche. 

Een winkel overnemen

Iemand die een bedrijf overneemt is vaker succesvol dan iemand die bij nul begint. Het bedrijf heeft al naamsbekendheid en klanten. Andere voordelen van bedrijfsovername zijn:

  • Je krijgt vaak makkelijker financiering dan bij een nieuwe start.
  • De verkoper kan je alles over het vak leren.
  • Praktische zaken, zoals vergunningen, zijn meestal al geregeld. Het pand voldoet aan alle eisen en je kunt bestaande contracten overnemen.

Een bedrijf gevonden om over te nemen? Neem contact op met het KVK Adviesteam en bespreek welke stappen je moet nemen: 088 585 2222.

Franchisenemer worden

Je kunt je ook aansluiten bij een succesvolle franchiseformule. Als franchisenemer heb je voordeel van de naamsbekendheid van de franchisegever en kun je je producten goedkoper inkopen. Maar je hebt soms weinig vrijheid, omdat je je moet houden aan de regels van de franchiseformule. Bovendien moet je een deel van je wat je verdient betalen aan de franchisegever. Weeg de voor- en nadelen tegen elkaar af.

Wetten en regels

Bij de start van je winkel krijg je te maken met wetten en regels, zoals:

Leveranciers vinden

De producten voor je winkel neem je af bij een groothandel of fabriek. Je zoekt een betrouwbare leverancier, die afspraken nakomt en op tijd levert. Op online platforms en websites als Europages en Kompass vind je leveranciers. Maar hoe weet je of een leverancier betrouwbaar is? Neem contact op met bestaande klanten en vraag naar hun ervaringen. Bezoek de leverancier, zo zie je met eigen ogen met wie je zaken doet. Leg de afspraken met de leverancier vast in een contract.

Moeilijke woorden

Branche, leverancier, doelgroep en concurrentie. Als startende winkelier loop je tegen veel moeilijke woorden aan. Deze begrippenlijst geeft duidelijke uitleg. 

Hulp en personeel

Een winkel in je eentje draaiende houden is haast onmogelijk. Want je bent al snel tussen de vijftig en zestig uur per week open. Daarnaast moet je je administratie doen, producten inkopen, social media bijhouden en schoonmaken. Soms kun je voor hulp rekenen op je partner of andere gezinsleden. Dat kun je op verschillende manieren regelen. 

Wil je personeel aannemen? Dan krijg je te maken met regels. Het kan moeilijk zijn om aan goede mensen te komen. Volgens brancheorganisatie InRetail heeft op dit moment bijna 60% van de winkeliers moeite met het vinden van personeel. Met deze elf manieren om personeel te vinden lukt het misschien wel. 

Inschrijving KVK

Normaal gesproken moet je je bij KVK inschrijven een week voor- of nadat je winkel opengaat. Is je winkel nog niet open, maar ben je wel bezig met voorbereidingen als
vergunningen aanvragen, spullen inkopen, huurcontract ondertekenen of financiering afsluiten? Dan heb je meestal al een KVK-nummer nodig. In dat geval kun je je toch alvast inschrijven bij KVK.

Algemene startersinformatie

Naast bovenstaande onderwerpen, krijg je als startende winkelier ook te maken met: