DJ worden, zo doe je dat
- Jozy Gallmann
- De basis
- 26 februari 2020
- Bijgewerkt 26 februari 2024
- 2 min
- Starten
Ben je dj en wil je een eigen bedrijf starten? Dan moet je rekening houden met een aantal zaken. Lees hoe je goed voorbereid aan de slag kan als zelfstandig professioneel dj.
KVK Start een eigen bedrijf
Tijdens dit online event op 3 december krijg je stap voor stap alle informatie om je bedrijf succesvol te starten.
Hobby of bedrijf
De kans is groot dat het draaien van platen begon als hobby. Nu wil je je als dj inschrijven bij KVK. Daarvoor is het belangrijk dat je voldoet aan de ondernemerscriteria van KVK. Check aan welke voorwaarden je moet voldoen om je te kunnen inschrijven.
Het aantal professionele dj's groeit de laatste jaren flink. Op 1 januari 2024 stonden 6.863 dj's ingeschreven bij KVK.
2020 | 3.800 |
2021 | 3.938 |
2022 | 5.489 |
2023 | 6.236 |
2024 | 6.863 |
Nog geen achttien?
Jongeren tot achttien jaar die willen werken, worden door de wet . Zo mag Pepijn Maat, dj en minderjarig, tot 23.00 uur werken. Als je jonger dan achttien bent, mag je je eigen onderneming starten. Daarvoor heb je wel toestemming nodig van je ouders. Zonder hulp van zijn ouders was Pepijn niet geweest waar hij nu is. “Ik liep wel tegen mijn leeftijd aan. Ik was bijvoorbeeld veel te jong om bij een label te gaan.” De ouders van Pepijn regelen de zakelijke kant, zoals boekingen en de administratie. Maar zij houden ook in de gaten of school niet onder het ondernemerschap lijdt en dat er genoeg vrije tijd overblijft.
Bereid je goed voor op het ondernemerschap. Check het stappenplan bedrijf starten onder de 18.
Rechtsvorm
De meeste ondernemers die starten kiezen voor de rechtsvorm eenmanszaak. Die kun je snel en eenvoudig oprichten. Een nadeel is dat je met je privévermogen aansprakelijk bent voor de schulden van je bedrijf.
Geld verdienen
Je wordt niet meteen rijk als je start in de muziek, volgens Pepijn. “Voor je eerste optredens krijg je misschien een fooitje of een cadeaubon. Dat is niet erg, maar het is wel belangrijk om voor je eigen belangen op te komen.” Zodra je bekender wordt, kun je geld vragen. Pak dat professioneel aan. Bevestig je tarief per mail, vermeld je algemene voorwaarden en reiskostenvergoeding.
Daarnaast kun je bijverdienen door:
- royalty’s vanuit samenwerking met andere artiesten.
- sponsordeals. Deze kunnen eenmalig zijn of je kunt een contract met de sponsor afsluiten voor langere tijd.
- inkomsten per download van streamingdiensten.
- inkomsten per click van YouTube.
- verkoop van merchandise.
Maak een ondernemingsplan om in te schatten of je genoeg geld kan verdienen als dj. Doe dit voordat je je inschrijft bij KVK.
Investeren
Als dj heb je allerlei apparatuur nodig, waaronder decks, een mixer, speakers, koptelefoon, usb-sticks en een laptop. De kosten die je maakt voor je eigen onderneming zijn een bedrijfsinvestering. Deze kun je fiscaal , waardoor je minder belasting betaalt.
Ken je rechten
Als dj draai je vaak de muziek van iemand anders. Je bent in dat geval muziekgebruiker. Je hebt geen auteursrecht. De persoon die het auteursrecht heeft, hoort een vergoeding te krijgen voor het muziekgebruik. Meer informatie daarover vind je bij . Als je zelf nieuwe muziek maakt, heb je automatisch auteursrecht. Maar dat recht moet je wel . Buma/Stemra zorgt voor de bescherming van jouw muziek.
Pepijn geeft als tip: “Stuur als eerste een stick met de opname aangetekend naar jezelf toe. Zo heb je altijd bewijs dat jij die hebt gemaakt.” Maar er is meer. Denk ook aan de bescherming van je naam als handelsnaam, merknaam en domeinnaam. Dit moet je zelf regelen. Er zijn belangenorganisaties voor muzikanten zoals . Daar kun je terecht voor advies en ondersteuning.
Stackbouwers: Lucas & Steve: Ga vanaf dag 1 met je brand aan de slag
Meer weten? Dj- en producersduo Lucas & Steve vertellen hoe hun samenwerking begon. Als dj en producer ben je zeker ook ondernemer. En als je met z’n tweeën bent, hoe werkt dat dan? Hoe zijn de taken verdeeld? Bekijk de video.
Algemene startersinformatie
Naast bovenstaande, krijg je als startend ondernemer (mogelijk) ook te maken met: