Catering vanuit huis: wat moet je regelen
- Gerdine Annaars
- De basis
- Bijgewerkt 24 maart 2025
- 2 min
- Starten
Ben je dol op koken, taarten bakken en hapjes maken? Een cateringbedrijf starten kan prima vanuit huis. Lees alles over HACCP-regels, eten afhalen en bezorgen en starten naast je baan. Zo ga je als thuisbakker of eventcateraar goed voorbereid van start.
Welke rechtsvorm past bij jou?
Als je een bedrijf begint moet je een rechtsvorm kiezen. Met deze keuzehulp kom je erachter welke rechtsvorm bij jouw situatie past.
Verkoop je eten vanuit huis, dan ben je niet altijd automatisch ondernemer. Volgens de wet heb je een bedrijf als je zelfstandig goederen of diensten levert aan anderen, met de bedoeling winst te maken. Check of jouw activiteiten voldoen aan de criteria voor een onderneming.
Regels voor catering vanuit huis
Veel starters in de catering gaan aan de slag in eigen keuken. Of ze verbouwen hun garage. Houd rekening met deze regels:
- Als je eten maakt, verwerkt of verkoopt moet je registratie aanvragen bij de Nederlandse Voedsel- en (NVWA).
- Als je een cateringbedrijf begint, moet je je houden aan de HACCP-regelgeving, ook wel Hygiënecode genoemd. Dat zijn regels voor op een veilige manier met voedsel omgaan. Bijvoorbeeld rauw en bereid vlees gescheiden houden. Ook vind je in de HACCP-regelgeving regels voor je werkruimte. Denk aan regels over de aanbevolen temperatuur van koelkasten en over hoe je moet bijhouden wanneer apparaten zijn schoongemaakt.
- Wil je eten of drinken bezorgen bij je klanten met je eigen vervoermiddel, zoals auto of scooter? Zorg dan dat dit vervoermiddel schoon is. Verwarmd eten moet op minimaal zestig graden blijven tot je het bezorgt. Gekoeld eten op maximaal zeven graden. Materiaal dat met het eten in contact komt, zoals verpakkingsmiddelen, moeten geschikt en veilig zijn voor het bewaren van voedsel.
- Je mag geen gratis plastic drinkbekers of maaltijdverpakkingen meegeven aan je klanten. Wil je toch plastic wegwerpbakjes of -bekers gebruiken voor bezorging of afhalen? Dan moet je klant daar apart voor betalen.
Verdiep je ook in de regels voor een bedrijf aan huis starten.
HACCP en diploma Sociale Hygiëne
Let op: De Hygiënecode (HACCP) wordt nogal eens verward met het diploma Sociale Hygiëne (Verklaring kennis en inzicht sociale hygiëne). Het diploma Sociale Hygiëne gaat over de veilige verkoop van . De Hygiënecode gaat over het veilig bereiden van voedsel.Â
Parttime aan de slag
Als cateraar kun je een bedrijf starten naast je betaalde baan. Als je bedrijf groeit kun je altijd overstappen naar fulltime ondernemerschap. Je loopt dan minder risico omdat je nog een vast inkomen hebt. Daar staat tegenover dat je minder tijd hebt voor je bedrijf.Â
Doorpraten over hoe je slim je baan met ondernemerschap combineert? Bel het KVK-Adviesteam 088-5852222.
Nog meer tips...
- Voor grotere klussen kun je naar een professionele keuken uitwijken. Denk aan een buurthuis, sportvereniging, ouderenvoorziening of onderwijsinstelling. Zij gebruiken de keuken niet elk uur van de week.
- Samenwerken met andere ondernemers in de kook- of bakbranche is slim. Met gezamenlijke activiteiten trek je nieuw publiek en deel je kosten voor locatie, reclame en catering. Â
-
Bij de start van je cateringbedrijf kom je veel vaktaal tegen. Denk aan woorden als omgevingsplan, APV, exploitatievergunning en dark kitchen. Check de horecawoordenlijst voor duidelijke uitleg.
Algemene startersinformatie
Naast bovenstaande, krijg je als startende cateraar (mogelijk) ook te maken met: