Betalen bij een beroepsfout? Deze verzekering voorkomt dat

Stel je geeft een verkeerd advies dat je opdrachtgever in de problemen brengt. Als ondernemer moet je de schade van zo’n beroepsfout betalen. Lees hier hoe je met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering grote financiële problemen voorkomt.

KVK Start een eigen bedrijf

Tijdens dit online event op 3 december krijg je stap voor stap alle informatie om je bedrijf succesvol te starten.

Meld je gratis aan

Dekking beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) zijn jij en je personeel gedekt voor schade door beroepsfouten. Denk bijvoorbeeld aan een verkeerd advies of verkeerde berekening. De BAV is vaak een aanvulling op de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB).

Wanneer is een BAV nodig?

Ben je advocaat, arts, architect of accountant? Dan is de beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht. Ook voor andere beroepen is een BAV afsluiten verstandig. Bijvoorbeeld voor ICT'ers, vertalers, reclamemakers, consultants of adviseurs. Als je een beroepsfout maakt, kan dit voor hoge vermogensschade zorgen bij je klant. De BAV dekt dit risico.

Voorbeelden uit de praktijk

In deze voorbeelden dekt een beroepsaansprakelijkheidsverzekering de schade:

  • Chris is architect en heeft een fout gemaakt bij de berekeing van de breedte van een garagedeur van een gebouw. Auto's kunnen de garage niet inrijden.

Gevolg: De aannemer stelt Chris aansprakelijk. Chris moet de kosten betalen voor het aanpassen van de garagedeur. Daarnaast moet hij de schade betalen van een winkel in het gebouw. Doordat hun klanten niet in de garage konden parkeren, zijn ze omzet misgelopen.

  • Laurie is chirurg. Door een beroepsfout tijdens een operatie kan haar patiënt een aantal maanden niet werken.

Gevolg: De patiënt stelt Laurie aansprakelijk. Laurie moet betalen voor het inkomen dat de patiënt misloopt.

  • Jamila is boekhouder en doet de administratie voor haar klanten. Ze maakt een fout in de belastingaangifte van een klant. Hierdoor moet haar klant meer belasting betalen en maakt die minder winst.

Gevolg: De klant stelt Jamila aansprakelijk voor de schade door de verkeerde aangifte.

Video: Bedrijfsrisico's de baas

Vinsent Hooimeijer, accountmanager bij Interpolis, vertelt hoe je als zzp'er je aansprakelijkheid kunt beperken.

Bedrijfsrisico’s de baas

Kosten beroepsaansprakelijkheidsverzekering

De hoogte van de premie is afhankelijk van het beroep dat je uitoefent en de omzet van je bedrijf. Een financieel adviseur zonder personeel betaalt gemiddeld 150 euro per maand voor een BAV. Heb je wel personeel? Dan is je risico hoger en je premie dus ook. Verzekeraars eisen vaak dat je je aansprakelijkheid beperkt met algemene voorwaarden.

Premie aftrekbaar

De premie die je betaalt voor je zakelijke verzekeringen mag je aftrekken bij de aangifte inkomstenbelasting of winstaangifte. Neem deze kosten ook mee in de berekening van je uurtarief.

SBI-code en verzekeringen

In het KVK Handelsregister staat welke activiteiten je uitvoert en wat je SBI-code is. Zorg ervoor dat je SBI-code past bij wat je doet als zzp’er. Verzekeraars gebruiken je SBI-code voor de berekening van je premie. Maak je schade die niet past bij de activiteiten die je volgens je SBI-code uitvoert, dan dekt de verzekering die niet.

Voer je vaak verschillende werkzaamheden uit? Meld dit bij KVK en bij je verzekeraar. KVK registreert dan ook je andere werkzaamheden. De verzekeraar kan je premie daarop aanpassen. Zo weet je zeker dat schade bij al je werkzaamheden gedekt is.