Als student werken via een online platform
- Gerdine Annaars
- De basis
- Bijgewerkt 12 december 2024
- 3 min
- Starten
Je wilt bijverdienen naast je studie. Veel jongeren gaan aan de slag via een online platform. Je werkt dan als freelancer of zzp'er in de horeca, logistiek, zorg of als maaltijdbezorger. Lijkt je dat wat? Besef dat je als freelancer of zzp’er ondernemer bent. Dat heeft gevolgen, bijvoorbeeld voor je belastingaangifte. Ook loop je als ondernemer extra risico's. Lees hier wat je moet doen om aan de slag te gaan via een platform.
KVK Start een eigen bedrijf
Tijdens dit online event op 4 februari krijg je stap voor stap alle informatie om je bedrijf succesvol te starten.
- Hoe werkt een online platform voor studenten?
- Bijverdienen via een platform
- Rechtsvorm kiezen
- KVK-nummer aanvragen
Hoe werkt een online platform voor studenten?
Als platformwerker werk je op de tijden die jou uitkomen. Zo combineer je gemakkelijk studie en werk. Een online platform brengt vraag en aanbod bij elkaar. Op deze manier kom je in contact met opdrachtgevers. Vaak gaat het om bezorgklussen, werk in de zorg, horeca of logistiek. Meestal meld je je voor de klussen aan via een app. Je beslist zelf wanneer je wilt werken en wat je gaat doen.
KVK-nummer
Als je wilt bijverdienen via een platform, dan heb je vaak een KVK-nummer nodig. Je kunt je alleen bij KVK inschrijven als je ondernemer bent. Je bent ondernemer als je voldoet aan een aantal regels. Die noemen we ondernemerscriteria.
Als je werkt via een platform ben je misschien schijnzelfstandig. Je neemt dan een opdracht aan als zzp'er, maar werkt alsof je bij de opdrachtgever in loondienst bent. Vanaf 2025 gaat de Belastingdienst hier strenger op controleren.
Ratings
Veel platforms werken met een ratingsysteem. De opdrachtgevers beoordelen hoe jij de klus hebt uitgevoerd. Deze beoordelingen komen bij je profiel te staan.
Bijverdienen via een platform
Vergelijk verschillende platformen met elkaar. Zoek uit op welke manier ze werken en aan welke voorwaarden je moet voldoen. Bijvoorbeeld: je kunt een klus krijgen op een evenement aan de andere kant van het land. Vaak verwacht het platform dat je zelf vervoer regelt en de reiskosten betaalt. Ook kan het zijn dat je zelf werkkleding moet kopen.
Ondernemersrisico's
Als zzp’er of freelancer loop je risico’s. Je maakt bijvoorbeeld een apparaat kapot of rijdt schade met je bezorgfiets. Als ondernemer moet je hiervoor zelf betalen en dat kan je veel geld kosten. Bescherm je daarom tegen deze risico’s.
Controleer welke verzekeringen het platform verzorgt. Check wat de verzekeringen dekken (waarvoor ben je precies verzekerd?) en hoe hoog het eigen risico is (welk bedrag moet je altijd zelf betalen?). Beslis dan voor welke risico's je zelf een verzekering regelt.
Soms wil een opdrachtgever alleen werken met iemand die een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering heeft afgesloten. Zo’n verzekering dekt de schade die je veroorzaakt tijdens je werk. Bijvoorbeeld: een dure machine gaat stuk omdat je die verkeerd gebruikt. Dat je goed verzekerd bent is dan een pluspunt om jou te vragen voor de klus. En gaat er iets mis, dan hoef je dit niet te betalen van het geld waar je hard voor gewerkt hebt.
Vergoeding
Als platformwerker krijg je een vergoeding per uur. Bij sommige platforms kun je zelf onderhandelen over de hoogte van de vergoeding. Het geld krijg je meestal via het platform, dus niet direct van de bedrijven waar je voor werkt. Het platform stuurt de factuur dan naar de opdrachtgever en regelt de administratie. Ga goed na wat het platform voor je regelt en wat je zelf nog moet doen.
Belasting en toeslagen
Het uurloon op een platform lijkt vaak hoog. Maar let goed op: als ondernemer moet je over deze bedragen nog belasting betalen: inkomstenbelasting en omzetbelasting (btw). Ook moet je een bijdrage aan de Zorgverzekeringswet betalen.
Je moet dus zelf geld apart houden voor de Belastingdienst. Bereken hoeveel belasting je ongeveer moet betalen, zodat dit geen vervelende verrassing voor je is. Kijk of de Kleine Ondernemersregeling (KOR) een slimme keuze is. Doe je mee aan de KOR? Geef dit dan door aan het platform. Dan stuurt het platform een factuur zonder btw aan de opdrachtgever.
Aangifte voor de inkomstenbelasting doe je een keer per jaar. Btw-aangifte moet je elke drie maanden doen. Doe op tijd btw-aangifte anders heb je kans op een boete. In deze tutorial zie je in drie minuten hoe je belastingaangifte .
Rechtsvorm kiezen
Voldoe je aan de ondernemerscriteria en wil je je inschrijven bij KVK? Dan moet je eerst een rechtsvorm . De meeste studenten kiezen voor de rechtsvorm eenmanszaak. Een eenmanszaak kun je snel en eenvoudig oprichten. Nadeel van de eenmanszaak is dat je privé aansprakelijk (verantwoordelijk) bent voor de schulden van je bedrijf. Ook nadat je gestopt bent met je bedrijf moet je deze schulden betalen.
KVK-nummer aanvragen
Om een KVK-nummer aan te vragen maak je online een afspraak bij een KVK-kantoor bij jou in de buurt. Voordat je langskomt vul je het online inschrijfformulier in. Je doet dit met DigiD. Daarna kom je met een geldig identiteitsbewijs naar de afspraak bij KVK. Inschrijven kost geld. Je betaalt met een QR-code via je mobiel. Als alles in orde is krijg je direct je KVK-nummer mee.
In deze video zie je hoe het inschrijven bij KVK werkt.