Kun je een rechtszaak voorkomen met algemene voorwaarden?
- Vincent Mirck
- Vraag en antwoord
- 23 april 2024
- Bijgewerkt 1 mei 2024
- 1 min
- Wetten en regels
Algemene voorwaarden opstellen is niet verplicht. Je kunt wel veel gedoe voorkomen met zo’n document. Daarin leg je uit welke regels je hebt, bijvoorbeeld over levertijden en offertes.
Inzicht in verzekeringen
De KVK Verzekeringscheck helpt je je verzekeringen te kiezen
In een offerte of contract zet je afspraken die bijzonder zijn voor die opdracht. In de algemene voorwaarden zet je regels die bij elke opdracht gelden voor jou en je klanten of opdrachtgevers. Heb je een meningsverschil, dan kun je verwijzen naar die algemene voorwaarden.
Stel dat je een lading eieren een dag later levert dan je klant hoopte. Dat kan leiden tot klachten, ruzie of zelfs een rechtszaak. Zeker als je daarover samen geen afspraken hebt gemaakt.
Een document met algemene voorwaarden kan helpen. Daarin staan bijvoorbeeld duidelijke afspraken over de levertijd. Bij een verschil van mening, haal je die regels erbij. Dat praat een stuk makkelijker en kan een rechtszaak voorkomen.
Zorg dat je klanten duidelijk vertelt dat er algemene voorwaarden gelden en biedt ze de kans die in te zien. Doe dat voor de verkoop, anders zijn de algemene voorwaarden niet geldig.
Er is geen wet waarin staat dat je algemene voorwaarden moet opstellen. Wel eisen sommige verzekeraars dat je algemene voorwaarden gebruikt. Als je een bedrijfs- of beroepsverzekering wilt afsluiten bijvoorbeeld. Ben je lid van een brancheorganisatie, dan moet je soms de algemene voorwaarden van die brancheorganisatie gebruiken.