5 verplichtingen voor startende ondernemers

Voor de een is een bedrijf beginnen leuk en spannend. De ander ziet vooral mogelijke problemen of dingen die moeten, zoals administratie en belastingen. Natuurlijk loop je tegen een aantal ‘moetjes’ aan: dingen die elke startende ondernemer moet regelen. Goed nieuws: het zijn er maar vijf. Hier vind je ze op een rij, zodat je ze een voor een kunt afvinken van je actielijst.

Webinar Start eigen bedrijf

Ontdek wat er allemaal komt kijken bij het starten en runnen van je eigen bedrijf.

Bekijk het webinar

Bedenk een unieke bedrijfsnaam | video

1. Bedrijfsnaam checken

Heb je al een naam voor je bedrijf? Check voordat je hem vastlegt of je naam aan de regels voldoet. Zo mag de naam niet misleidend zijn. Zoek met de Naamchecker uit of er een concurrent of merk is met dezelfde naam.

Als je dezelfde bedrijfsnaam kiest als een ander, kan diegene eisen dat je je naam aanpast. Heel vervelend als je net een website hebt gebouwd of folders hebt laten drukken. René en Hanneke van Ewijk liepen hier tegenaan. “Toen we bij KVK kwamen bleek de naam die we voor onze foodtruck hadden bedacht al te bestaan, dus moesten we ter plekke iets anders verzinnen. Dat werd HaRé, naar onze voornamen.”

2. Rechtsvorm kiezen

Elk bedrijf heeft een rechtsvorm. De rechtsvorm bepaalt hoe je bedrijf juridisch in elkaar zit: wie er aansprakelijk is voor schulden bijvoorbeeld en welke belastingen je moet betalen. Bij je inschrijving bij KVK moet je ook doorgeven voor welke rechtsvorm je kiest. Het is dus handig als je van tevoren uitzoekt welke rechtsvorm bij jouw bedrijf en situatie past.

Kies een rechtsvorm | video

Elke Salverda en Sarah Reinhoudt van reisplatform Wander-Lust kozen voor een vennootschap onder firma (vof). Dat is een rechtsvorm voor bedrijven met meer dan een eigenaar. "Omdat we onszelf zien als een team. Het bedrijf is echt van ons beide," vertelt Salverda. Je kunt je rechtsvorm achteraf kosteloos aanpassen als blijkt dat een andere rechsvorm toch beter past of als je situatie verandert.

3. Bedrijf inschrijven

Voor KVK ben je ondernemer als je:

  • diensten en/of producten levert.
  • hiervoor meer vraagt dan de kosten die je maakt (je verdient er dus aan).
  • zaken doet met andere mensen dan alleen familie of vrienden en concurreert met ondernemers die dezelfde of gelijkwaardige producten of diensten verkopen.

Geldt dit allemaal voor jou, dan ben je meestal verplicht om je bedrijf in te schrijven bij KVK.

Inschrijven bij KVK: zo werkt ‘t

4. Administratie bijhouden

Wist je dat ondernemers wettelijk verplicht zijn een administratie bij te houden? In je administratie bewaar je bijvoorbeeld facturen en bonnetjes en houd je je uren bij. Dat mag op papier of digitaal. Bij controles kan de Belastingdienst inzicht vragen in je administratie.

Zet een administratie op en verdiep je in belastingen | video

Een administratie bijhouden is ook voor jezelf handig: het laat zien hoe je bedrijf er financieel voor staat.

5. Belastingaangifte doen

Als ondernemer krijg je ook te maken met de Belastingdienst. Meestal moet je aangifte doen voor de inkomstenbelasting en omzetbelasting.

  • Inkomstenbelasting
    Dit is de belasting die je betaalt over je inkomen. Je doet jaarlijks aangifte inkomstenbelasting. Hierbij betaal je ook een bijdrage voor de Zorgverzekeringswet.
  • Omzetbelasting
    Dit is de btw. Je brengt btw in rekening bij je klanten en betaalt die aan de Belastingdienst. Het verschilt per product of dienst of en hoeveel btw je moet betalen. De meeste ondernemers moeten per kwartaal aangifte omzetbelasting doen.

Belastingaangifte doen is verplicht, ook als je (nog) weinig verdient. Als startend ondernemer kun je wel verschillende aftrekposten gebruiken, waardoor je minder belasting betaalt.

Verplichtingen per branche

Dit waren ze al! De vijf verplichtingen die voor alle beginnende ondernemers gelden. Maar let op, het kan zijn dat er voor jouw beroepsgroep of branche nog extra verplichtingen zijn. Zo moet je als advocaat een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten. En als je aan de slag wil als beveiliger heb je bepaalde diploma’s nodig. Als je nog vragen hebt over je verplichtingen als ondernemer, kun je contact opnemen met het KVK Adviesteam: 088 585 22 22. Onze adviseurs denken graag met je mee.

Meer over deze aanvullende regels vind je in onze startsituaties per beroepsgroep.